automatyczne tworzenie się nowych warstw

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Częsty gość
Posty: 71
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

automatyczne tworzenie się nowych warstw

Postautor: and » pt, 03-07-2020 22:35

  • 0
Dzień dobry,
próbuję ustawić własne kombinacje warstw,
lecz zauważyłem że pojawiły się nowe warstwy które utworzyły się automatycznie i nie wiem jak je kontrolować, (zaznaczone na rysunku)
Czy ktoś może mi wyjaśnić na jakich zasadach tworzy się ten typ warstw i z czym są związane?
Zmieniałem ustawienie piórek w ścianach i innych przegrodach, ale dlaczego z tego powodu powstają nowe warstwy?
pozdrawiam
Załączniki
warstwy w archicadzie.png
warstwy w archicadzie.png (10.67 KiB) Przeglądany 874 razy

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: automatyczne tworzenie się nowych warstw

Postautor: Koala » sob, 04-07-2020 11:27

  • 0
otwarty DWG z tymi warstwami?

Pozdr,
Koala

Częsty gość
Posty: 71
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: automatyczne tworzenie się nowych warstw

Postautor: and » pn, 06-07-2020 11:51

  • 0
hm.. zapisałem rysunek jako DWG,
wysłałem go do instalatora
a potem dwg z instalacjami ponownie wkleiłem do swojego projektu,
może na tej drodze powstają duplikaty?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: automatyczne tworzenie się nowych warstw

Postautor: Koala » pn, 06-07-2020 12:48

  • 0
jak otwarłeś dwg'a to warstwy które były w dwg'u się utworzyły w twoim pliku...(a zdaje się defaultowy export masz ustawiony na "warstwa archicada rozszerzona o nr pióra"

jak nie chcesz mieć śmietnika to albo
1. x-ref: warstwy się też utworzą...więc w takim wypadku bym rekomendował coś takiego tylko wtedy gdy branże używają x-refów i od nich dostajesz plik gdzie w bazowym rysunku jest tylko zawartość branżowa, podkład jest x-refem i można łatwo wyłączyć ładowanie zagnieżdżonych danych.
2. Zewnętrzny rysunek - deko trudniej zarządzać warstwami bo będzie ono oddzielne dla każdego wstawienia takowego, ale wszystko jest na 1 warstwie bazowej dla zewnętrzneg rysunku

kopiowanie zawartości to ostateczność ostateczności...robi się syf kiła mogiła i można przypadkowo zmienić zawartość danych za które nie odpowiadamy.

Pozdr,
Koala

Częsty gość
Posty: 71
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: automatyczne tworzenie się nowych warstw

Postautor: and » pn, 06-07-2020 20:33

  • 0
Dziękuję,
będę podążał tym tropem.

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'