AC21 wywala przy edycji tekstu

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 14-02-2020 12:25

  • 0
Koala pisze:Zawsze oficjalnie supportowana jest 1 wersja do tyłu...i w na prawdę w wyjątkowych sytuacjach 2 wersja...

Pozdr,
Koala


No ale tutaj jest ewidentnie wyjątkowa sytuacja... Catalina wprowadza wiele uprawnień, nowy system plików i kupę innych rzeczy, które warto mieć, a jedyna rzecz, która nie działa w AC to edycja tekstu, którą, powtarzam, jedną poprawką naprawili w wersji 22. Więc wiedzą dokładnie o co chodzi z tą niekompatybilnością.

No i przypominam, że ARCHICAD startował jako program na Mac'i, więc nie rozumiem dlaczego teraz Winda jest supportowana, a Mac olany. Bardzo nad tym ubolewam. Dziwna zmiana polityki firmy :(

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3031
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 41

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Rafał » pt, 14-02-2020 13:03

  • 0
KRUChY pisze:Widzę, że nadal GS stoi twardo na stanowisku, że olewają wszystkie Mac userów, którzy chcą mieć nowszy i bezpieczniejszy system plików i kilka różnych lepszych spraw w Catalinie, a korzystać ze starej wersji AC... szkoda.


Szczerze to napisałem już dwa posty w odpowiedzi na to co czytam. Ale skasowałem je żeby nikogo nie obrazić 8) i pozostawię to bez komentarza.
Trudno nie zgodzić się z linią GS-u

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3031
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 41

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Rafał » pt, 14-02-2020 13:05

  • 0
KRUChY pisze:
Koala pisze:Zawsze oficjalnie supportowana jest 1 wersja do tyłu...i w na prawdę w wyjątkowych sytuacjach 2 wersja...

Pozdr,
Koala


No ale tutaj jest ewidentnie wyjątkowa sytuacja... Catalina wprowadza wiele uprawnień, nowy system plików i kupę innych rzeczy, które warto mieć, a jedyna rzecz, która nie działa w AC to edycja tekstu, którą, powtarzam, jedną poprawką naprawili w wersji 22. Więc wiedzą dokładnie o co chodzi z tą niekompatybilnością.

No i przypominam, że ARCHICAD startował jako program na Mac'i, więc nie rozumiem dlaczego teraz Winda jest supportowana, a Mac olany. Bardzo nad tym ubolewam. Dziwna zmiana polityki firmy :(


To co byś sobie życzył to przepisanie wersji 21 na Catalinę. Jak znam realia to jest proste zadanie dla kilkudziesięciu ludzi na kilka miesięcy.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 14-02-2020 13:54

  • 0
To co byś sobie życzył to przepisanie wersji 21 na Catalinę. Jak znam realia to jest proste zadanie dla kilkudziesięciu ludzi na kilka miesięcy.


Gdyby chodziło o przepisanie całego programu to oczywiście ze nie, nie o to chodzi. Moim zdaniem jest to kwestia jakiejś jednej funkcji, która nie jest uwierzytelniania przez system przez co program jest zamykany. Zobacz sam, że hotfix 6025 pod Ac22 waży tyle samo co wcześniejszy, i służy tylko temu celowi, dostosowania do kompatybilności. Odpalałem wersję demo Ac22 i problem jest taki sam jak w Ac21. Wyrzuca program podczas edycji tekstu. Wszystkie inne funkcje dzialaja i nie powodują takiej sytuacji. Hotfix w ac22 naprawia ta sytuację z edycja tekstu. Także nie wierzę że jest to przepisanie całego programu, bo pisząc AC22 nie mieli pojęcia o Catalinie. To kwestia jakiejś pierdoły. I stąd mój żal.

Cudów się nie spodziewam, ale małe rzeczy czasami warto poprawić, no nie?

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 14-02-2020 14:04

  • 0
A może macie już takie info, że to jednak przerobienie 20 - 30 rzeczy, a nie jednej, to mówcie. Ja wtedy nic więcej nie napiszę, bo rozumiem. Ale niech ktoś da info jak jest.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3031
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 41

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Rafał » pt, 14-02-2020 14:47

  • 0
Postaram się sprawdzić ale ponieważ posiadam Catalinę nie wiem czy uda mi się zainstalować 21.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 14-02-2020 14:53

  • 0
Ac22 bez hotfixu 6025 ma dokładnie ten sam problem na Catalinie. Wywala przy próbie edycji tekstu.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3752
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 33

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » sob, 15-02-2020 10:56

  • 0
Opcjie są 3 główne:
1. Szarpnąć się na upgrade AC (niestety przy 2 numerach do tyłu zapewne wyjdzie drożej niż Archiclub)
2. Downgrade MacOSa
3. Zainstalowanie Windows.

Niestety znając politykę Apple...niespodziewanki mogą być co "pół" wersji systemu - więc dla spokoju nerwów jeśli nasze zapatrzenie w tę markę nie pozwala na głosowanie nogami, należałoby jednak zadbać o aktualizowanie softu - ergo Archiclub przyjacielem jest...

BTW dopiero niedawno po upgradzie kluczy CM przestała mi działać wersja 12 Archicada na Windows 10. (tzn działa ale nie rozpoznaje klucza). Swoją drogą przestałem supportować i tworzyć biblioteki dla AC starszego niż 19.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3031
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 41

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Rafał » sob, 15-02-2020 12:52

  • 0
Nie ma niespodzianek co pół wersji macOS-a, nie przesadzajmy. Jeśli system operacyjny ma być sprawny to firma musi podejmować poważne decyzje, dzięki temu wprowadzanie 64+ odbywało się dwa lata a nie prawie 10.
Sprawdziłem - niesupportowany ARCHICAD 21 zainstalował się na Catalinie bez problemu, działa bardzo sprawnie i wywala się na edycji tekstu. Nie znalazłem obejścia (żadne z 3 rozwiązań nie zadziałało). Zgłoszę GS-owi ale wątpię żeby w trakcie przygotowywania v24 coś zrobili, ale popróbować trzeba.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » sob, 15-02-2020 16:40

  • 0
Rafał pisze:Sprawdziłem - niesupportowany ARCHICAD 21 zainstalował się na Catalinie bez problemu, działa bardzo sprawnie i wywala się na edycji tekstu.


Mówiłem, tylko to nie działa, cała reszta śmiga, a robię nadal na nim. Nigdzie indziej nie wywala, no może przy którymś obiekcie z biblioteki, ale to już drobnostka bo to jeden z wielu elementów, a reszta śmiga aż miło. Może by coś w GS zrobili... to samo co zrobili dla AC22.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3031
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 41

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Rafał » sob, 15-02-2020 16:51

  • 0
A jak udało ci się zainstalować ostatni update do 21? Czyli 8002?

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » wt, 18-02-2020 00:41

  • 0
Pierwsze co przejrzałem po instalacji Cataliny to update. Instalacja 8002 nic nie daje, bo jest za stara (6001 dla AC22 ma taką samą datę jak 8002, a 6025 jest z października dopiero, a takiej update już dla 21 nie dali) i przy edycji tekstu oczywiście wywala.
Oprócz update oczywiście dałem pełen dostęp do kompa dla aplikacji ARCHICAD, zgodnie z artykułami na stronach GS. I jedyna rzecz, która nie chodzi, to ta edycja tekstu...

Poprzednia

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'