Unreal Engine ?

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bardzo częsty gość
Posty: 316
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 9

Unreal Engine ?

Postautor: Tikos » ndz, 04-08-2019 21:59

  • 0
Właśnie wróciłem z urlopu i znalazłem na mailu taką niespodziankę:

"firmy GRAPHISOFT i Epic Games zawarły umowę o współpracy, której celem jest dostarczenie użytkownikom programu ARCHICAD najnowocześniejszej technologii renderowania w czasie rzeczywistym. Firma Epic Games jest twórcą unikalnego silnika renderującego Unreal Engine, znanego m.in. z gry Fortnite. W ramach umowy wszyscy uprawnieni posiadacze programu ARCHICAD 23 (po zakupie nowych licencji lub aktualizacji) będą mieli prawo do bezpłatnej, w pełni funkcjonalnej licencji przyszłej ulepszonej wersji programu Twinmotion Epic Games. Jej premiera zapowiadana jest na IV kwartał 2019 roku. Do tego czasu użytkownicy programu ARCHICAD mogą eksperymentować z obecną bezpłatną wersją Twinmotion dostępną na stronie unrealengine.com/twinmotion."

Ktoś coś wie więcej?
Czy dobrze zrozumiałem, że dostaniemy Twinmotion za free? :shock:
Z bibliotekami?
CineRender poleci?
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3767
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 34

Re: Unreal Engine ?

Postautor: Koala » pn, 05-08-2019 10:19

  • 0
w 23 Cinerender ma podniesioną wersję... i robią spore porządki z shaderami (wreszcie).
Twinmotion jest oddzielnym produktem...na razie jest za darmo...jak będzie dalej to się okaże.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3056
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 45

Re: Unreal Engine ?

Postautor: Rafał » wt, 06-08-2019 13:56

  • 0
Z tej informacji jasno wynika, że jeśli ktoś zakupi uaktualnienie do wersji 23 to dostanie również nową, płatną wersję Twinmotion. Tego się będziemy trzymali.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 316
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 9

Re: Unreal Engine ?

Postautor: Tikos » wt, 06-08-2019 14:36

  • 0
Rafał pisze:Z tej informacji jasno wynika, że jeśli ktoś zakupi uaktualnienie do wersji 23 to dostanie również nową, płatną wersję Twinmotion. Tego się będziemy trzymali.


Ciekawe, co na to osoby, które wcześniej zakupiły TM za kasę... na szczęście się wstrzymałem ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3056
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 45

Re: Unreal Engine ?

Postautor: Rafał » wt, 06-08-2019 15:08

  • 0
Tikos pisze:
Rafał pisze:Z tej informacji jasno wynika, że jeśli ktoś zakupi uaktualnienie do wersji 23 to dostanie również nową, płatną wersję Twinmotion. Tego się będziemy trzymali.


Ciekawe, co na to osoby, które wcześniej zakupiły TM za kasę... na szczęście się wstrzymałem ;)


Mają obiecany zwrot kasy.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: Unreal Engine ?

Postautor: KRUChY » wt, 27-08-2019 21:59

  • 0
Od razu napiszę, że zwrot kasy mają tylko osoby, które w 2019 roku kupiły najnowszą wersję. Innym osobom Epic (czyli nowy właściciel TM) proponuje darmowy upgrade do nowej wersji i tyle. I to oficjalne stanowisko z maila z suportu Epica.

Debiutant
Posty: 6
Rejestracja: śr, 27-09-2017 15:01
Reputacja: 0

Re: Unreal Engine ?

Postautor: fasterWA » ndz, 15-03-2020 13:28

  • 0
Witam, jako że ostatnio ukazała się nowa wersja twinmotion 2020, chciałbym się zapytać, czy ktoś wie jak posiadacz ARCHICAD 23 ma uzyskać tą darmową licencję na twinmotion? Zbytnio poza tą informacją, że mamy mieć bezpłatną licencje nie ma nic, jak to pobrać np jakiegoś linku, sprzedawcy ARCHICAD w pl też nie są zbytnio poinformowani, czy ma ktoś jakieś wiadomości?

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3056
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 45

Re: Unreal Engine ?

Postautor: Rafał » ndz, 15-03-2020 13:42

  • 0
fasterWA pisze:Witam, jako że ostatnio ukazała się nowa wersja twinmotion 2020, chciałbym się zapytać, czy ktoś wie jak posiadacz ARCHICAD 23 ma uzyskać tą darmową licencję na twinmotion? Zbytnio poza tą informacją, że mamy mieć bezpłatną licencje nie ma nic, jak to pobrać np jakiegoś linku, sprzedawcy ARCHICAD w pl też nie są zbytnio poinformowani, czy ma ktoś jakieś wiadomości?

To ciekawe co piszesz, od dwóch dni informacje wiszą na naszej stronie. Na jutro planowany jest mejling do użytkowników.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3056
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 45

Re: Unreal Engine ?

Postautor: Rafał » ndz, 15-03-2020 13:45

  • 0

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 6
Rejestracja: śr, 27-09-2017 15:01
Reputacja: 0

Re: Unreal Engine ?

Postautor: fasterWA » pn, 16-03-2020 15:29

  • 0
Zwracam honor po prostu byłem zbyt niecierpiliwy 8) , dzisiaj dostałem maila od archiclubu ze wszystkimi wskazówkami, jest ok tak jak obiecano :D generalnie i tak bardzo dziękuję za szybką odpowiedź

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1497
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

Re: Unreal Engine ?

Postautor: garry » śr, 18-03-2020 13:12

  • 0
a może ktoś kojarzy jaka wersja engine jest w tej wersji last minute 2020.1;
tak tylko pytam (...z ciekawości !) 8)
Dell Precision M6600 | i7-2820QM 2.3, RAM32GB | 17 1920x1080, Nvidia Quadro 5010m 4GB | SSD 500 + HDD 1TB | Win7 64/Prof + LG34"/2560x1080
ARCHICAD 23+, ArtLantis S 2+


:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3056
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 45

Re: Unreal Engine ?

Postautor: Rafał » śr, 18-03-2020 21:21

  • 0
garry pisze:a może ktoś kojarzy jaka wersja engine jest w tej wersji last minute 2020.1;
tak tylko pytam (...z ciekawości !) 8)

Słuszne pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi, najnowsza wersja UE to 4.24, na macOS to 4.19.2 a TM 2020 nie wiadomo.
Wersje od 4.2 są już z silnikiem raytracing.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1497
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

Re: Unreal Engine ?

Postautor: garry » śr, 18-03-2020 21:37

  • 0
Rafał pisze:
garry pisze:a może ktoś kojarzy jaka wersja engine jest w tej wersji last minute 2020.1;
tak tylko pytam (...z ciekawości !) 8)

Słuszne pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi, najnowsza wersja UE to 4.24, na macOS to 4.19.2 a TM 2020 nie wiadomo.
Wersje od 4.2 są już z silnikiem raytracing.

no właśnie apetytu Epic narobił (mniam, mniam 8) ) ale o wersji silnika nigdzie ani słowa a już parę razy grzebałem w sieci; wstydzą się czy co, no ale najważniejsze że działa 8) - jak dla mnie bomba.
Dell Precision M6600 | i7-2820QM 2.3, RAM32GB | 17 1920x1080, Nvidia Quadro 5010m 4GB | SSD 500 + HDD 1TB | Win7 64/Prof + LG34"/2560x1080
ARCHICAD 23+, ArtLantis S 2+


:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3056
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 45

Re: Unreal Engine ?

Postautor: Rafał » czw, 19-03-2020 00:02

  • 0
Nie sądzę żeby się czegokolwiek wstydzili :-) Wersja UE z całą pewnością jest o kilka numerków wyższa.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Reputation System ©'