BALUSTRADY

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 274
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

BALUSTRADY

Postautor: KRUChY » czw, 20-06-2019 21:04

  • 0
Cześć,

od 21 mamy te super schody, nad którymi już nie raz się tu wypowiadałem i mamy SUPER DUPER balustrady, które, podobnie jak schody, są tak naprawdę bezużyteczne, bo nie po raz pierwszy nasz wspaniały wydawca AC nie wpadł na pomysł biblioteki podstawowej... A gdyby tak dodać kilka balustrad, na których można by sobie dalej pracować, ale które fajnie by przyśpieszały pracę, gdy potrzeba coś na szybko ogarnąć i powinno jakoś wyglądać...

A może się mylę i jest gdzieś taka biblioteka, strona czy coś? Może czegoś nie wiem?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1858
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: BALUSTRADY

Postautor: Rycho » pt, 21-06-2019 16:24

  • 0
zgadzam się co do superduper balustrad - ostatnio siedziałem i próbowałem znaleźć panel szklany do balustrady z panelem, niestety poległem i wprowadziłem ścianą. Uchwyty , mocowania itd ale panelu nie znalazłem , może gdzieś przeoczyłem . Tak czy inaczej od czasu wprowadzenia okna bibliotecznego ze szczegółami do balustrad niby jest fajnie , ale jak balustrada jest drugorzędnym albo nawet nieistotnym elementem projektu wprowadzanie jej staje się upierdliwe. Przydało by się jakieś kilka standardowych (modyfikowalnych) w bibliotece.
Ze schodami już ogarnąłem temat w 90%...pozostaje jednak jeszcze 10.... ;) np nie da się zrobić zabiegowych takich jak je na budowach odwalają - da się zrobić ale normatywnie.... a to problem w inwentaryzacji.
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1524
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: BALUSTRADY

Postautor: Pietrek » wt, 25-06-2019 21:06

  • 0
Ja sobie zapisuje balustrady do ulubionych bo ich tworzenie to jakaś masakra. Bywa, że łapię się na tym, że cały dzień mi schodzi na wykreowaniu balustrady, którą mam w głowie. Za fasady boję się nawet zabierać. Ale jak już się wymodeluje balustradę to jej modyfikacja w zakresie gabarytów to czysta frajda i przyjemność.
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3008
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: BALUSTRADY

Postautor: Rafał » śr, 03-07-2019 12:10

  • 0
..to ja produkuję wideokursy, przygotowuję przykłady, zbieram doświadczenia żeby się potem dzielić, a wymiatacze na forum się skarżą że za trudne i nie dają rady?! :D :D :(
nie wierzę Wam :-)

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1858
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: BALUSTRADY

Postautor: Rycho » śr, 03-07-2019 13:47

  • 0
Rafał, no sorry... niestety ARCHICAD to tak potężne narzędzie, że niektóre elementy używam co bardzo długi czas i wtedy mam problemiki. Podaj jakiś link do Twoich materiałów, chętnie skorzystam bo naprawdę trochę roboty (pewnie niepotrzebnej) mam z powłokami i narysowaniem głupich XIXw balustrad w obiektach zabytkowych a przy inwentaryzacjach tez schody nie umiem :( .
A może to wszystko z gorąca , bo w zimie idzie lepiej...
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 274
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: BALUSTRADY

Postautor: KRUChY » czw, 04-07-2019 15:09

  • 0
Nie prawda, że od gorąca... te cholerne Schody i Balustrady... powinno się tego kogoś, kto wpadł na pomysł zadowalania użytkowników powiesić. Każdy już się nauczył żyć z tym nieudolnym, ale jakże prostym narzędziem schodów z poprzednich wersji. A teraz zimno czy gorąco - MASAKRA.

A które to były tutoriale dla schodów lub balustrad? Nie kojarzę... Na kanale YT Archicada to magicznie samo się rysuje, ale jakieś takie nie realne. Ja też poproszę linka :)

PS. Ciekawe jak zjeb...i teraz belki. Ktoś już próbował na wersji EN? :twisted:

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3008
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: BALUSTRADY

Postautor: Rafał » czw, 04-07-2019 15:20

  • 0
No, nie wiem, trzasnąłem kilkanaście albo i więcej projektów z nowymi schodami i balustradami i nie narzekam ale chyba nie ma sensu was przekonywać :-) . Porównywanie tego do stairmakera...
no cóż...
Link: https://videopoint.pl/search?serwisyall ... j=ARCHICAD

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3702
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: BALUSTRADY

Postautor: Koala » czw, 04-07-2019 15:27

  • 0
Rzućcie szkicami tych balustrad... bo tego makontenctwa "nie zniese" ;)
jedyne czego mogę się czepić delikatnie to czasem widok na rzucie - ale musi być skomplikowany...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1858
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: BALUSTRADY

Postautor: Rycho » czw, 04-07-2019 17:12

  • 0
Dobra Piotr, rzucę ale zdjęcie tej cholernej balustrady kamienicy krakowskiej, którą muszę dla konserwatora zdiełac. A z tymi balustradami to jest tak jak z żółtym serem w PRL - wchodziło się do sklepu i prosiło się "żółty ser" i się dostawało a teraz trzeba podać jaki, wybierając ze stu gatunków , rodzajów , opakowań, nazw ...... .. balustrady w AC starym i po nowemu :roll: . Nie mówię, że źle, tylko, że trochę upierdliwe w budowie i można tak jak pietrek "dawać" do ulubionych , ale jak ma się właśnie te cholerne zabytki i inwentarkę ich? to se ne da.

PS. zakupiłem poziom drugi kurs wideo ac21.... 8)
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3702
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: BALUSTRADY

Postautor: Koala » czw, 04-07-2019 20:40

  • 0
Fakt.. balustradka ciężka...ale chyba własnymi słupkami da się obskoczyć...będę miał chwilę to zrobię.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1858
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: BALUSTRADY

Postautor: Rycho » czw, 04-07-2019 20:51

  • 0
Piotruś, nie chcę Cię angażować, po prostu sam nie wiem jak to robić balustradą i zaczynam jakimiś słupami i belkami , ale chyba nie o to chodzi...:(
Jest lato , jak będziesz na basenie to może Ci co do głowy przyjdzie... a mam teraz następny budynek zabytkowy i konserwator znów chce detal a ja znów mu płaski zrobię kreskami - bo łatwiej.. ;)
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 274
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: BALUSTRADY

Postautor: KRUChY » pn, 08-07-2019 12:14

  • 0
A może ten detal, co kreskami powstał wrzucić trzeba do jakiegoś profila własnego balustrady i słupka? Może tak można... w prosty sposób...

taaa, w prosty sposób w AC... chyba nie :mrgreen: :twisted:

Weteran forum
Posty: 559
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: BALUSTRADY

Postautor: dziki » pt, 12-07-2019 13:46

  • 0
Rycho pisze:
PS. zakupiłem poziom drugi kurs wideo ac21.... 8)


widzę, że Rafał zawarł tam również warianty graficzne - nie potrafię ich do dziś skutecznie opanować
też sobie to kupię
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1858
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: BALUSTRADY

Postautor: Rycho » pt, 12-07-2019 17:25

  • 0
POLECAM!!!!! te tutoriale Rafaella - takie naturalne, nawet błędy robi :wink: .... ale czytelne i zrozumiałe.
A ja byłem jak klasyczny bulandyjczyk który kupuje , przyciska, nakręca a potem jak nie wychodzi "co trza" ... to ewentualnie poczyta instrukcję.. echh :oops:
Teraz trochę mi się zmieniło. 8)
Nadal co prawda nie ogarniam tematu balustrad schodów zabytkowych - trzeba je chyba jednak modelować bez wykorzystania narzędzia balustrady.

ps: Rafał , a powiedz mi skąd masz takie fajne przykładowe balustrady (na tutorialach pokazujesz) , ja to mam takie [censored].... budowałeś , czy czegoś nie wgrałem do bibliotek ?
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 274
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: BALUSTRADY

Postautor: KRUChY » wt, 30-07-2019 22:07

  • 0
Rafał ma pewnie super hiper biblioteki dla testerów, które wejdą za 5 wersji lub 20lat (jak w przypadku narzędzia schody :twisted: )

Następna

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'