Fototapeta na ścianę

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 2
Rejestracja: wt, 08-01-2019 14:18
Reputacja: 0

Fototapeta na ścianę

Postautor: KWZ » wt, 08-01-2019 15:16

  • 0
Witam, bardzo proszę o pomoc. Chciałabym zaciągnąć do archicada fototapetę i zobaczyć ją na wizualizacji. Wgrywam jpg. przez menedżera bibliotek i w paletach - malarz powierzchni - chcę utworzyć nową teksturę. Problem w tym, że kiedy wgrywam obrazek jako teksturę, program powiela tego jpga na danej powierzchni....na ścianie wychodzi więc obok siebie wiele małych obrazków zamiast jednego dużego, dostosowanego do danej powierzchni. Co zrobić żeby obrazek nie był powielany? Będę wdzięczna za pomoc!!!!!!!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3010
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: Rafał » wt, 08-01-2019 16:01

  • 0
W wykończeniach nie ma takiej możliwości - zawsze będzie się powielać. Proponowałbym ci raczej użyć obiektu, np obraz i tam skorzystać z tej bitmapy:
Załączniki
2019-01-08_14-58-25.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 280
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: Tikos » wt, 08-01-2019 16:09

  • 0
Rafał pisze:W wykończeniach nie ma takiej możliwości - zawsze będzie się powielać.


@Rafale, a dlaczego tak uważasz?
Wystarczy zmienić w wykończeniach jego rozmiar do oczekiwanego, a później Dokument > Wizualizacja > Dopasuj teksturę w 3D.
Co innego, jeśli by nie miał być na całą ścianę - wtedy faktycznie Twoją metodą będzie najprościej :)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3010
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: Rafał » wt, 08-01-2019 16:11

  • 0
Tikos pisze:
Rafał pisze:W wykończeniach nie ma takiej możliwości - zawsze będzie się powielać.


@Rafale, a dlaczego tak uważasz?

Tak uważam, gdyż nie ma takiej możliwosci :-) I to była odpowiedź na pytanie "co zrobić by obrazek nie był powielany".

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 280
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: Tikos » wt, 08-01-2019 19:20

  • 0
Och tam, och tam... no tak, w sumie jest powielany, tyle, że poza ścianą ;)
Załączniki
fototapeta.jpg
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Gość
Posty: 2
Rejestracja: wt, 08-01-2019 14:18
Reputacja: 0

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: KWZ » śr, 09-01-2019 10:57

  • 0
Tikos pisze:
Rafał pisze:W wykończeniach nie ma takiej możliwości - zawsze będzie się powielać.


@Rafale, a dlaczego tak uważasz?
Wystarczy zmienić w wykończeniach jego rozmiar do oczekiwanego, a później Dokument > Wizualizacja > Dopasuj teksturę w 3D.
Co innego, jeśli by nie miał być na całą ścianę - wtedy faktycznie Twoją metodą będzie najprościej :)




Dziękuję za podpowiedzi! spróbuję przez "dopasuj teksturę w 3D", tylko co to znaczy że trzeba zmienić w wykończeniach rozmiar do oczekiwanego? Gdzie mogę to zrobić?

Bardzo częsty gość
Posty: 280
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: Tikos » śr, 09-01-2019 11:47

  • 0
Proszę:
Załączniki
wyk_2.jpg
wyk_1.jpg
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 26
Rejestracja: śr, 03-05-2017 08:11
Lokalizacja: Ukraina. Kijów.
Reputacja: 0

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: Arch magic » pn, 14-01-2019 14:11

  • 0
OB 7X-2.JPG
Ustawienia specjalne - ustaw teksturę.
Załączniki
OB KN SAT[1] (10).jpg
OB KN SAT[1] (10).jpg (102.16 KiB) Przeglądany 665 razy
Obrazek

Bywalec
Posty: 58
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: solenzara » wt, 04-06-2019 11:39

  • 0
Witam,
pociągnę temat dalej: gdzie załadować własny obrazek? po kliknięciu na ptaszka rozwija się jakaś lista, ale nie mam opcji dostępu do niej z własnym obrazkiem..
dodam, że wsadzony mam go w rodzaje wykończenia ale nie ma go na liście.
Zrzut ekranu 2019-06-04 o 11.32.21.png

Bardzo częsty gość
Posty: 280
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Fototapeta na ścianę

Postautor: Tikos » wt, 04-06-2019 19:08

  • 0
Dodaj obrazek do biblioteki wewnętrznej przez menadżera, ewentualnie skopiuj go na dysku do katalogu z bibliotekami, do którego AC ma dostęp.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'