Docinanie stref do dachu

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 15
Rejestracja: pn, 06-05-2019 15:44
Reputacja: 0

Docinanie stref do dachu

Postautor: Archi-Vision » czw, 30-05-2019 17:16

  • 0
Dzień dobry,

Mam problem z docięciem strefy do dachu dwuspadowego tak aby dobrze wyliczało mi powierzchnie użytkową pod skosami (między 220 a 140cm h 50% powierzchni). Otóż próbowałem robić to narzędziem "przytnij kubaturę pomieszczenia" jednak przycinało tylko do stropów a nie do dachu. Narzędzie "dotnij elementy do dachu/powłoki" działa jednak odcina mi też kubaturę strefy pod oknami połaciowymi. Zna ktoś może jakąś inną drogę? Sytuacja jak na printach
Dziękuję za pomoc!
Załączniki
sytuacja po.jpg
sytuacja przed.jpg

Bywalec
Posty: 15
Rejestracja: pn, 06-05-2019 15:44
Reputacja: 0

Re: Docinanie stref do dachu

Postautor: Archi-Vision » pt, 31-05-2019 09:40

  • 0
Ok, dotarłem już do tego.
Jeżeli ktoś by ma podobny problem: Należy na osobnej warstwie utowrzyć dach bez żadnych otworów ani okien połaciowych a następnie dociąć strefy i wyłączyć tą warstwę roboczą

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3732
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: Docinanie stref do dachu

Postautor: Koala » sob, 01-06-2019 17:31

  • 0
Są 2 opcje samego docinania - literlanie "docinanie" oraz operacje bryłowe...

A same dachy mają 2 opcje brył dcinania - obrys i linie odniesienia..

Jak się dobrze pokombinuje to dodawanie nowego dachu nie będzie konieczne.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'