Strefy a kanały wentylacyjne

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Częsty gość
Posty: 95
Rejestracja: ndz, 07-11-2010 01:57
Reputacja: 0

Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: jod » wt, 09-04-2019 13:52

  • 0
Mam pytanie,
Czy istnieje możliwość aby od stref automatycznie odejmowała się powierzchnia stref ( tak jak w przypadku słupów czy ścian) - kanały wentylacyjne - obiekty schiedla;
Uciążliwe jest 'ręczne' odejmowanie

Weteran forum
Posty: 564
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: dziki » wt, 09-04-2019 16:41

  • 0
Moim zdaniem nie jest to możliwe. Chyba tylko narysować linię wokół komina z zaznaczonym parametrem granica strefy.
pozdrawiam
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3711
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: Koala » wt, 09-04-2019 22:53

  • 0
kominy... to słupem z profilu...jak się dobrze dobierze "pustkę" i "beton" to otwory w stropach też sam wytnie.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Weteran forum
Posty: 564
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: dziki » śr, 10-04-2019 12:49

  • 0
No, tylko te obiekty Schiedla mają ZTCP różne fajne opcje i dodatki, nasady, wyczystki, ładne 2D itd
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3711
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: Koala » śr, 10-04-2019 15:02

  • 0
Nawet kiedyś miałem (zacząłem i się rozmyło) robić coś dla ich konkurencji - a miałem fajne pomysły typu automagiczne strzałeczki wlotów wloty w pełni konfigurowalne itd (mam działający prototyp)...

No ale co z tego jak funkcjonalnie obiekty nie są partnerem do rozmów dla stref...wyczystki, nasadki itp można sobie dodać...ale same kominy to już nie pamiętam kiedy używałem do tego obiektów...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 278
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: Tikos » śr, 10-04-2019 15:11

  • 0
Koala pisze:Nawet kiedyś miałem (zacząłem i się rozmyło) robić coś dla ich konkurencji - a miałem fajne pomysły typu automagiczne strzałeczki wlotów wloty w pełni konfigurowalne itd (mam działający prototyp)...



Wszystkim by się przydała taka biblioteka, jak sądzę :?
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Częsty gość
Posty: 95
Rejestracja: ndz, 07-11-2010 01:57
Reputacja: 0

Re: Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: jod » śr, 10-04-2019 18:29

  • 0
Naprawdę, świetny pomysł z tymi slupami

Dziękuję

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3711
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: Koala » śr, 10-04-2019 21:55

  • 0
Tikos pisze:
Koala pisze:Nawet kiedyś miałem (zacząłem i się rozmyło) robić coś dla ich konkurencji - a miałem fajne pomysły typu automagiczne strzałeczki wlotów wloty w pełni konfigurowalne itd (mam działający prototyp)...



Wszystkim by się przydała taka biblioteka, jak sądzę :?


Teraz to prędzej bym zrobił same akcesoria... a strzałkę itd obiektem 2d (który mam z resztą zrobiony od lat)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 278
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Strefy a kanały wentylacyjne

Postautor: Tikos » czw, 11-04-2019 09:44

  • 0
Koala pisze:
Tikos pisze:
Koala pisze:Nawet kiedyś miałem (zacząłem i się rozmyło) robić coś dla ich konkurencji - a miałem fajne pomysły typu automagiczne strzałeczki wlotów wloty w pełni konfigurowalne itd (mam działający prototyp)...



Wszystkim by się przydała taka biblioteka, jak sądzę :?


Teraz to prędzej bym zrobił same akcesoria... a strzałkę itd obiektem 2d (który mam z resztą zrobiony od lat)

Pozdr,
Koala


Walczę z tym podobnie, ale to mimo wszystko nieco upierdliwe.
Powinien standardowo w AC być obiekt z kanałami wentylacyjnymi, który jest uwzględniany w strefach, umożliwia automatyczne strzałki z przebiciami itp.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'