standardowe ustawienie wizualizacji

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Częsty gość
Posty: 95
Rejestracja: ndz, 07-11-2010 01:57
Reputacja: 0

standardowe ustawienie wizualizacji

Postautor: jod » czw, 21-03-2019 22:41

  • 0
Zastawiam się czy u Was też Render fizyczny szczegółowy (standardowy - bez jakichkolwiek modyfikacji) trwa w nieskończoność... 1% po 6 godzinach
Dodam, że optymalny fizyczny robi się w 4 minuty,
Gdzie leży przyczyna? za słabe podzespoły?

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 280
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: standardowe ustawienie wizualizacji

Postautor: Pietruh » śr, 27-03-2019 12:39

  • 0
oj - temat którego wyjaśnienie zabiera mi na szkoleniu 6h minimum, następne w łodzi, jeszcze nie ma terminu ale zapraszam

W skrócie - przejrzyj ustawienia szczegółowe bo te defaultowe (jak też materiały) to błąd na błędzie

Masz też wątek na forum o oświetlaniu wnętrz z gotowym setupem - zajrzyj, taki z motocyklem

Częsty gość
Posty: 95
Rejestracja: ndz, 07-11-2010 01:57
Reputacja: 0

Re: standardowe ustawienie wizualizacji

Postautor: jod » pn, 01-04-2019 13:06

  • 0
W gruncie rzeczy to nie chodziło mi o same ustawianie wizualizacji - bo to faktycznie temat rzeka
Bardziej ciekawość mnie męczy dlaczego akurat te ustawienia tak tną bo przecież nie powinny

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 280
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: standardowe ustawienie wizualizacji

Postautor: Pietruh » pn, 01-04-2019 15:27

  • 0
No więc w skrócie - render fizyczny zastępuje hurtem wszelkie ustawienia próbkowania i wypadku najlepszego przyjmuje 6 zamiast standardowych 4, dodatkowo próg błędu zacieniania na 20%, jednocześnie antyaliasing 4x4 i subsurface scatering domyślnie włączony. dodatkowe podziały cieni szczególnie przy tak niskim progu błędów to już jest dramat, ten sss to wogóle należy pominąć milczeniem.

Generalnie raczej bez ładu i składu powłączane co się dało, a tam gdzie by można faktycznie to już niekoniecznie.

Polecam szczerze otworzyć sobie angielski podręcznik użytkownika (polski też, przynajmniej śmiesznie jest) i jeśli masz pojęcie o renderingu to szybko rozkminisz te ustawienia szczegółowe, potem to już z górki.
Liczę na to że się po wszystkim podzielisz z czytelnikami forum efektem i ustawieniami.

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Reputation System ©'