Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 25
Rejestracja: pt, 08-01-2016 21:56
Reputacja: 0

Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Postautor: blvarchi » wt, 05-03-2019 13:55

  • 0
Mam pytanie odnośnie używania etapów przebudowy. Rzadko z tego korzystam, zazwyczaj jak robię rozbudowy, przebudowy, nadbudowy itp. to kopiuję budynek z działeczką obok i wprowadzam zmiany. Fajnie to wygląda na tutorialach gdzie ktoś bawi się ściankami oznaczając je raz do rozbiórki a raz jako projektowane no ale przy całych budynkach przecież jest trochę więcej zawiłości w tym. Chciałbym zagłębić się w to czy da się na tym sprawnie i szybko pracować, chce np. ocieplić istniejący budynek. Mam narysowaną istniejącą ścianę jednowarstwową, którą pokazuję w inwentaryzacji no ale potem chce dodać styropian. Czy istnieję jakaś możliwość żeby to sprawnie zrobić na tej samej ścianie wielowarstwowej zmieniąc etap przebudowy na widokach, tak żeby raz była bez ocieplenia a raz z ociepleniem? Bo przecież ta ściana nie jest do rozbiórki tylko do ocieplenia. Jak Wy wykonujecie np. takie rozbudowy, macie patenty żeby to na tym samym obiekcie wykonywać?

Bardzo częsty gość
Posty: 278
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Postautor: Tikos » wt, 05-03-2019 14:46

  • 0
Zawsze możesz narysować ścianę jednowarstwową i osobno docieplenie, oczywiście z odpowiednimi etapami przebudowy.
Żeby nie było dziwnych docięć proponuję na różnych warstwach z różną wartością docinania.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bywalec
Posty: 25
Rejestracja: pt, 08-01-2016 21:56
Reputacja: 0

Re: Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Postautor: blvarchi » czw, 07-03-2019 10:53

  • 0
Nie to odpada, potem musze dodawać otwory na okna w tej drugiej ścianie, myślałem jeszcze żeby zrobić wielowarstwówką i skorzystać częściowego wyświetlania struktury modelu czyli raz sam rdzeń a raz z warstwami wykończeniowymi, chociaż przy większych obiektach będzie mi to burzyć używanie tej opcji do innych rzeczy. Na razie chyba zostanę przy kopii budynku obok :D

Bywalec
Posty: 15
Rejestracja: czw, 23-06-2016 10:36
Reputacja: 1

Re: Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Postautor: iga_z » pn, 11-03-2019 14:24

  • 0
Skoro i tak kopiujesz całość obok, to czy nie lepiej kopiować w tym samym miejscu tylko docieplane ściany i wrzucić je do innego etapu przebudowy? Całą resztę którą chcesz zostawić nietkniętą daj widoczną w każdym etapie przebudowy, a tylko interesujące Cię ściany zewnętrzne przekopiuj na dwa etapy, np "bez docieplenia" i "z dociepleniem". Zawsze to większa kontrola w razie zmian niż kopiowanie budynku obok i pilnowanie dwóch obiektów :)
Załączniki
docieplenie.jpg

Bardzo częsty gość
Posty: 278
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Postautor: Tikos » pn, 11-03-2019 20:11

  • 0
Ale dalej będzie musiał pilnować podwójnych okien i drzwi.
Myślę, że pomysł ze zmienianiem wyświetlania struktury nie jest taki zły ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bywalec
Posty: 15
Rejestracja: czw, 23-06-2016 10:36
Reputacja: 1

Re: Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Postautor: iga_z » czw, 14-03-2019 09:32

  • 0
Zgadza się, choć porównując do kopiowania budynku obok, moim zdaniem różne etapy przebudowy są wygodniejsze i ja z nich najchętniej korzystam. Poza tym przecież kopia ściany to automatycznie kopia otworów :) Autor wątku chyba chciał uniknąć powielania otworów przy opcji dwóch sklejonych ze sobą ścian (mur osobno i ocieplenie osobno).

Jeśli nie będzie to przeszkadzać w wyświetlaniu widoczności innych, niezmienianych elementów, to faktycznie wyświetlanie struktury jest najprostszym rozwiązaniem :)

Weteran forum
Posty: 566
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Postautor: dziki » czw, 14-03-2019 14:45

  • 0
iga_z pisze:
Jeśli nie będzie to przeszkadzać w wyświetlaniu widoczności innych, niezmienianych elementów, to faktycznie wyświetlanie struktury jest najprostszym rozwiązaniem :)


Przy takim rozwiązaniu trzeba by przedefiniować pozostałe struktury - stropy, dachy, tak, by wykończeniówka weszła w skład rdzenia. W sumie to chyba najprostsze rozwiązanie- tyle, że nie uda się pokazać samego "rdzenia" konstrukcyjnego budynku ani go wyeksportować konstruktorom.
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Bywalec
Posty: 25
Rejestracja: pt, 08-01-2016 21:56
Reputacja: 0

Re: Etapy przebudowy, a docieplenie budynku

Postautor: blvarchi » pt, 15-03-2019 11:09

  • 0
W sumie to chyba najlepiej ściany zewnętrzne załóżmy jednowarstwowe dla uproszczenia oznaczyć jako do rozbiórki skopiować je, wkleić, zmienić na docelowe wielowarstwowe i oznaczyć jako projektowane, opcja z wyświetlaniem rdzeni przy większości projektach jednak odpada, sam jestem konstruktorem i burzy mi to trochę część konstrukcyjną, której nie muszę sobie od nowa rysować :) Rysowanie podwójnych ścian i powielanie otworów odpada i tak to robię przy nadawaniu oklein elewacyjnych czy elementów dekoracyjnych które czasami przechodzą przez okna a akurat wygodnie mi je robić ścianami.

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'