AC22: zestawienia okien

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

AC22: zestawienia okien

Postautor: solenzara » pn, 03-12-2018 16:04

  • 0
I kolejne pytanie o zestawienie tym razem okien. Wszędzie mam ustawione w parametrach dla pewnego okna ID dla przykładu oznaczenie O2.
natomiast w zestawieniu to okno pojawia się jako O1. Problem tego typu pojawia się przy innych oknach też.
Czy ktoś wie o co kamman? To nie robota jak takie cuda się dzieją. :?

Zrzut ekranu 2018-12-03 o 13.49.43.png

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: Tikos » pn, 03-12-2018 19:06

  • 0
Podeślij plik projektu, to ktoś na forum pewnie sprawdzi, o co chodzi.
U mnie np. takiej przypadłości nie zauważyłem.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: Koala » wt, 04-12-2018 12:36

  • 0
jak ktoś używa "własny tekst znacznika" to robi sobie problem.
Podejrzewam że to jest ten problem.

Pozdr,
Koala

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: solenzara » śr, 05-12-2018 13:45

  • 0
Załączniki
Zrzut ekranu 2018-12-05 o 12.14.49.png

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: Koala » śr, 05-12-2018 16:24

  • 0
xml z definicją zestawienia powinien wyjaśnić sprawę - pewnie tam coś innego jest wczytywane zamiast ID

Pozdr,
Koala

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: solenzara » śr, 05-12-2018 16:28

  • 0

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: Koala » śr, 05-12-2018 16:33

  • 0
Rzuć skreenem z ustawień zestawienia :)

a xml to zapiszes jak eksportujesz ustawienia zestawienia :)

Pozdr,
Koala

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: solenzara » pt, 07-12-2018 11:15

  • 0
aa ok.
Zatem:
Zrzut ekranu 2018-12-07 o 10.11.03.png


plik xml:

https://we.tl/t-UncoyHui3p

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: solenzara » śr, 12-12-2018 16:46

  • 0
I co Koala wiesz może w czym jest tu problem..? :idea:
bo wygląda na to, że czeka mnie zrobienie tego zestawienia w aułtokadzie :( :|

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: Koala » śr, 12-12-2018 19:33

  • 0
Może dzisiaj zerknę...masakra przedświąteczna dopadła - pobudziły sie upiory (takie z czkawką raz "umiera" raz "zmartwychwstaje" pln założony w 10.2016 - i jak zwykle przed świętami ktoś musi "dokładnie" popatrzyć na słupki zestawień PUMu po klejnej przekopującej wszystko zmianie :)

Pozdr,
Koala

PS sprawdź w czystym pliku czy też wywala te ID źle z tego xmla

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: solenzara » czw, 13-12-2018 15:34

  • 0

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: Koala » czw, 13-12-2018 16:02

  • 0
No właśnie

Sprawdziłem xmla i jest ok

wyslij jedną ścianę z probolematycznymi oknami(albo parę tych ścian) - tzn skopiuj i zapisz potem moduł ze schowka

Pozdr,
Koala

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: solenzara » pt, 14-12-2018 10:56

  • 1
Więc..ufff znalazłam rozwiązanie :twisted:
co się okazuje: będąc w oknie 3d możemy zmieniać parametry danego obiektu korzystając z tabelki/palety info czy jak ona się tam zwie. I co ciekawe można tam wprowadzić ID elementu, jednak
to ID nie staje się globalnym, bo jest inne od tego co wpiszemy działając na rzucie. I tak na rzucie w znaczniku wyświetla się to co wpisuje się działając na rzucie, natomiast to samo okno w 3d ma inne ID jeśli zmienimy je będąc w widoku 3D.
A zestawienie stolarki zczytuje ID nie z rzutu tylko z 3D. I dlatego powstał taki galimatias, ponieważ dla części okien ich ID zmieniałam w oknie 3D. Osobiście uważam, że to bezsensu ponieważ ID powinno być zawsze takie same dla jednego obiektu :shock: :shock: :shock:
Ale jakby było mało, sama korekta ID w widoku 3D nie wystarczyła. Zestawienie o dziwo nadal skądś pobierało stare ID (!!??) :shock: :shock: :shock: Będąc w zestawieniu, po kliknięciu na wybrane okno musiałam wybrać opcję pokaż w widoku 3d i wtedy jak okno pojawiało się zaznaczone
to wtedy zmienić mu ID na właściwie. Rany :o :o Teraz zestawienie jest jak trzeba, ale ile ile godzin czy dni potrzebne było aby to rozwiązać.....:evil: :evil:

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: AC22: zestawienia okien

Postautor: Tikos » pt, 14-12-2018 11:58

  • 0
Dobrze wiedzieć... i pamiętać :shock:

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości

Reputation System ©'