AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 440
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: bartekzachar » wt, 04-09-2018 10:00

  • 0
Witam

Proszę GS o poprawienie błędu jakim jest nieprawidłowe wyświetlanie grubości piór w przegrodzie profilowanej (u mnie akurat ściana - ale na słupach też nie działa).
Ściana ustawiona jako kilkuwarstwowa z rdzeniem ceglanym - obrys wypełnienia rdzenia jest ustawiony na 0,25 mm. Pozostałe materiały na 0,10 mm.
Na przekroju przez ten profil wszystko wyświetla się prawidłowo natomiast na rzucie jedna krawędź (tam gdzie jest linia odniesienia) wyświetla się prawidłowo (0,25 mm) a druga nieprawidłowo.
W profilu zmiana ustawień "wysokości" wyświetlania nie daje efektu.

Poniżej przykład o co chodzi.
grubości pór.jpg
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3705
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: Koala » wt, 04-09-2018 14:56

  • 0
A spróbuj wywalić linie na MB tego tynku (od środka)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 440
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: bartekzachar » wt, 04-09-2018 18:00

  • 0
MB w profilu jest zrobiony wypełnieniem i ma zadany kontur. Jak wywaliłem kontur tynku to rzeczywiście kontur rdzenia wyświetlił się prawidłowo. Ale to nie o to chodzi bo jeśli mam wywalony kontur tynku a chcę zrobić ścianę tylko z tynkiem to wówczas nie wyświetla mi się kontur tego tynku - a to już jest niedobrze.
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3705
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: Koala » śr, 05-09-2018 18:05

  • 0
Tam jest chyba jeszcze jakiś myk z kolejnością wyświetlania i to ma znaczenie (ale podejrzewam też małą niedokładność i wtedy też te kfiatki wyłażą)
rzuć tym profilem (mojego maila chyba masz)

Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 440
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: bartekzachar » śr, 05-09-2018 18:31

  • 0
No a u ciebie działa?

Tak właściwie to nie mam twojego maila. Jak możesz podeślij mi go na priv.
Sprawdzałem kolejność i dokładność - wygląda na to że jest ok.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3705
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: Koala » pt, 07-09-2018 13:11

  • 0
Robal...
jest poprawiony w kompilacji 4000 (edit: podałem dostępny nr kompilacji dla 21 a nikt nie zauwazył ;), która niedługo się pojawi.
a te zakończenia to zdaje się nikt nie pomyślał o tym że ściana profilowa może mieć inny kierunek ;) (odbij lustrzanie oś prostopadła do ściany i zobaczysz)

Pozdr,
Koala
Ostatnio zmieniony ndz, 09-09-2018 18:23 przez Koala, łącznie zmieniany 1 raz
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 440
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: bartekzachar » sob, 08-09-2018 12:35

  • 0
Ha ha... a jednak BUG...

Rzeczywiście zakończenie po odbiciu ściany ustawia się prawidłowo ale to nie poprawia sprawy. Co jak już masz w tej ścianie 10 okien i 5 drzwi? - trzeba odciąć końcówkę ściany i ją obrócić? Bez sensu? - wg mnie też powinni to poprawić.

A z tym zacinaniem coś ci się udało wymyślić? Czy może u ciebie nie zacina?

Dzięki za spojrzenie i wyjaśnienia.
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3705
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: Koala » sob, 08-09-2018 13:13

  • 0
To zależy co rozumiesz przez zacinanie - u mnie wygląda jakby nie chodziło superpłynnie...ale nie mogę narzekać - testowałem na 8 letnim laptoku z niesupportowaną już kartą grafiki...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 440
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: bartekzachar » sob, 08-09-2018 15:00

  • 0
Nie no po prostu w porównaniu do zwykłego jakiegoś profilu z jednego czy dwóch materiałów o w miarę prostej bryle to po prostu u mnie totalnie tnie. Oczywiście narysować się da ale to powinno być płynne jak rysowanie zwykłej warstwowej lub jednorodnej ściany - a nie jest. Chodzi o prędkość rysowania i projektowania. Każda sekunda jest cenna a przez te cięcie tracę ich dość dużo dziennie. Te profile są naprawdę fajne w użyciu ale przez to szarpanie krew mnie zalewa bo nagle cały projekt będzie ze ścian profilowanych, dodam że niezbyt skomplikowanych (7 warstw i 7 materiałów budowlanych) i każda będzie szarpać przy edycji - no masakra, jeśli to tylko u mnie by było to bym coś kombinował ale mówisz, że u ciebie też trochę szarpie.

Hej.
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3705
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: Koala » ndz, 09-09-2018 18:22

  • 0
No coż są to bardziej skomplikowane elementy (i jest to nowość jednak - więc być może nie na każdym sprzęcie sprawdzono).

Ja mam taką zasadę:
1. W pierwszej kolejności struktury warstwowe
2 - jakieś kombinowanie z powyższymi
....
X. Jak już kompletnie się nie da zrobić w ten sposób to dopiero profile - lub dla specyficznych elementów niemożliwych do wykonania inaczej.

Wiem ktoś powie że jestem jakimś dinozaurem - ale optymalizacja modelu i wydajności systemu jest dla mnie priorytetem
(podobnie jak nieużywanie polskich literek w nazwach plików i folderów oraz skracanie nazw - to tak już systemowo...na windows 256 znaków "wystarczy każdemu" licząc ścieżkę)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 440
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: bartekzachar » pn, 10-09-2018 11:58

  • 0
Sprawdzałem na 3 komputerach - i generalnie efekt zacinania ciągle ten sam.
Jeśli chodzi o optymalizację modelu to staram się jak mogę (no może nie tak jak ty ale zawsze). Plik projektu ma raptem 20 mb więc nie jest kto wie jak skomplikowany i duży.
Oczywiście za czasów pierwotnych (AC21) nawet nie myślałem o robieniu ścian profilami bo nic to nie dawało. No ale teraz jak są modyfikatory. Kilkoma profilami można załatwić cały projekt. U mnie np. musiałbym stworzyć ok. 50 struktur warstwowych aby wszystko wymodelować jak należy (z tynkami, płytkami itp.) a tak mam tylko 7 ścian profilowych z modyfikatorami, w których np. tylko edytuję gr. tynku z 1 na 2 cm. Owszem jeśli mam 50 ścian takich samych to mogę skorzystać ze struktury warstwowej - co też robię. Ale jeśli w projekcie prawie każda ściana jest inna (mówię tutaj głównie o inwentaryzacji starych budynków) to robienie struktur warstwowych mija się z celem. Fajnie że są te modyfikatory - super naprawdę. Tylko to zacinanie, męczy... Zgłosić to, zgłosić to - niech GS coś z tym zrobi bo wydaje mi się że nie jestem odosobnionym przypadkiem.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3705
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: Koala » pn, 10-09-2018 12:42

  • 0
Mi nie chodziło o wielkość modelu akurat w tym wątku: ale o zasadę używania "najpierw najprostszego narzędzia dla zadania które mamy do wykonania"
Wolę warstwowki bo łatwiej je opisać z automatu (BTW pracuję nad własną etykietą do tego celu - zawijanie tekstu, dodawanie "ikonki-podglądu" z samą strukturą, jakieś wlasciwości, wyliczanie U )



Zgłosić: najlepiej nagraj filmik i dołącz info o sprzęcie...a i może się okazać że projekt trza będzie w całości wysłać aby udało się przeprowadzić diagnozę.

Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 440
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: bartekzachar » śr, 12-09-2018 17:11

  • 0
Jak najbardziej mogę filmik nagrać i wysłać go gdzie trzeba.
Mogę też wysłać plik z projektem.

Na marginesie
Mogę też osobiście pojechać do siedziby GS i powiedzieć co myślę o wielu innych tematach dotyczących AC.
(Mam wrażenie że GS wypuszcza na rynek produkt niedopracowany i oczekuje od użytkowników, że znajdą błędy za free, które oni następnie w hot-fixach poprawią. Podczas gdy to powinno być tak, że produkt przed wypuszczeniem na rynek będzie już dopracowany a więc sprawdzony pod wieloma aspektami - nie twierdzę, że program jest zły twierdzę że ma błędy, które trzeba poprawić).

P.s.2 W moim projekcie najprostszym i najszybszym narzędziem do wykonania inwentaryzacji była ściana profilowa z użyciem modyfikatorów. Trochę nie rozumiem twojego podejścia (robić 50 struktur warstwowych aby osiągnąć efekt = 2 dni pracy dłużej) - bo skoro GS wprowadza coś na rynek (mówi że to usprawnienie) i kasuje za to grube pieniądze to ja jako płacący oczekuję że to będzie działało jak należy a nie że nie będę mógł tego używać albo będę mógł używać to tylko częściowo. Skoro jest błąd to GS niestety powinien go poprawić. U mnie zasada używania narzędzi jest następująca - najpierw używam narzędzie, które najlepiej poradzi sobie z zadaniem a jak to nie działa to dopiero tych prostszych. U ciebie (nie obraź się) wygląda to trochę "staroświecko" - ale sam to napisałeś. Jeśli chcemy używać prostych narzędzi zatrzymajmy się na AC 19 i nie lećmy dalej - bo to bez sensu. No dobra koniec tego uzewnętrzniania się bo zaraz wyjdzie że jestem malkontentem a po prostu chciałbym dobrze.

Pozdrowionko
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3705
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: Koala » śr, 12-09-2018 19:54

  • 0
Każdy chciałby dobrze... hehe

Po wprowadzeniu profili (dawno dawno temu) zrobiłem to co Ty - czyli wszystko profilami itd ;) potem mi przeszło :)
Profile mają parę wad:
1.opisałem - nie da się zrobić z automatu opisu struktury
2.Nie ma możliwości przypiecia linii odnisienia do "rdzenia" co jednak sie bardzo przydaje - to w momencie wprowadzenia tych opcji trochę mi zgasiło używanie profili do wszystkiego.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 440
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - Grubość pióra w ścianie profilowanej

Postautor: bartekzachar » czw, 13-09-2018 13:00

  • 0
Dokładnie - mają parę wad, których nie powinny mieć, i do tego grubość pióra rdzenia na jednej z krawędzi :)
Powinni to wszystko poprawić bo tak naprawdę super narzędzie staje się czasami bezużyteczne.
Więc ja czekam na hotfix.
A jeśli miałbym jakoś pomóc firmie GS w rozwiązaniu problemu to proszę na priv. co trzeba zrobić (a propo filmiku czy pliku).

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Następna

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Reputation System ©'