Wymiarowanie - czy da sie odbic kierunek?

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Debiutant
Posty: 5
Rejestracja: pt, 10-01-2020 12:22
Reputacja: 0

Wymiarowanie - czy da sie odbic kierunek?

Postautor: gigue » pt, 12-06-2020 13:04

  • 0
byc moze prozaiczne pytanie, ale jeszcze do tego nie dotarlam. otoz ARCHICAD rysuje mi linie wymiarowe jak chce, tj. liczby ukladaja sie albo w prawo albo w lewo. fajnie by bylo gdyby wszytskie ukladaly sie w jedna strone...czy jest gdziej jakas ukryta opcje w stylu ODBIJ zeby to poprawic?

i pytanie Nr.2: jak polaczyc ze soba dwie linie wymiarowe w jedna? chodzi o to, ze idzie sobie idzie linia wymiarowa az tu nagle mam drzwi, przy ktorych potrzebuje tez automatycznego wymiaru wysokosci otworu. czasem ARCHICAD sie buntuje i nie chce mi tego zalapac. Dopiero jak stworze osobny, nowy wymiar to lapie mi razem z wysokoscia. w takim wypadku potrzebowalabym dwie linie wymiarowe ze soba polaczyc :) mam nadzieje, ze w miare wiadomo o co mi chodzi.

Weteran forum
Posty: 577
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 1

Re: Wymiarowanie - czy da sie odbic kierunek?

Postautor: dziki » pt, 12-06-2020 14:52

  • 0
Odnośnie drugiego pytania : zaznacz pierwszy wymiar i drugi kliknij z ctrl, połączą się w jeden na przedłużeniu tego bazowego (zaznaczonego).
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Debiutant
Posty: 5
Rejestracja: pt, 10-01-2020 12:22
Reputacja: 0

Re: Wymiarowanie - czy da sie odbic kierunek?

Postautor: gigue » pt, 12-06-2020 15:16

  • 0
dziki pisze:Odnośnie drugiego pytania : zaznacz pierwszy wymiar i drugi kliknij z ctrl, połączą się w jeden na przedłużeniu tego bazowego (zaznaczonego).


... dziala! samo polaczenie wymiarowan.... ale niestety wymiar z wysokoscia zamienia sie na wymiar bez wysokosci :/ nie wiem dlaczego

Weteran forum
Posty: 577
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 1

Re: Wymiarowanie - czy da sie odbic kierunek?

Postautor: dziki » pt, 12-06-2020 15:40

  • 1
Czyli pomogłem połowicznie :D
Ale zdarza sie, że też tak mam, za nic nie mogę uzyskać wysokości otworu.
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'