ustawienie grubości "linii cięcia" w ścianie do rozbiórki

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Częsty gość
Posty: 71
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

ustawienie grubości "linii cięcia" w ścianie do rozbiórki

Postautor: and » czw, 28-05-2020 17:17

  • 0
Dzień dobry,
czy jest możliwe ustawienie na rysunku ściany do wyburzenia w taki sposób aby ich krawędzie były pokazane cienką kreską?
Na załączonym rysunku oznaczenie ścian do rozbiórki jest za mocne, i wolałbym przedstawić je linią szkicową.
Drugi problem dotyczy słupów .
wykorzystuje je do tworzenia przewodów wentylacyjnych i mimo że zlokalizowane są pod sufitem, na rysunku przedstawione są grubą kreską a ich powierzchnia odliczana jest od powierzchni strefy


pozdrawiam
Załączniki
grubość ściany do rozbiórki.png
grubość ściany do rozbiórki.png (17.57 KiB) Przeglądany 271 razy

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: ustawienie grubości "linii cięcia" w ścianie do rozbiórk

Postautor: Tikos » czw, 28-05-2020 19:38

  • 0
Dla ścian wyburzanych:
Załączniki
opcje_1.jpg
opcje_1.jpg (96.14 KiB) Przeglądany 264 razy
opcje_2.jpg
opcje_2.jpg (103.96 KiB) Przeglądany 264 razy
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: ustawienie grubości "linii cięcia" w ścianie do rozbiórk

Postautor: Tikos » czw, 28-05-2020 19:41

  • 0
Dla słupa:
Załączniki
slup_1.jpg
slup_1.jpg (33.28 KiB) Przeglądany 264 razy
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Częsty gość
Posty: 71
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: ustawienie grubości "linii cięcia" w ścianie do rozbiórk

Postautor: and » wt, 02-06-2020 22:59

  • 0
Dziękuję za Pomoc.
ze słupami pomogło !
ale nie potrafię pocienić oznaczenie ścian do rozbiórki przy włączonej funkcji "pogrubione linie przekrojowe" ,
bez względu jaką grubość linii ustawiam. :(
Załączniki
linie przekrojowe.png

Debiutant
Posty: 8
Rejestracja: ndz, 21-01-2018 20:56
Reputacja: 1

Re: ustawienie grubości "linii cięcia" w ścianie do rozbiórk

Postautor: Luca » śr, 03-06-2020 07:31

  • 0
Z tego co widać na screenie włączona jest niewłaściwa opcja wyświetlania - "linie przekrojowe"(w czerwonym kwadracie) zamiast "prawdziwa grubość linii" (ta ikonka powyżej). Dopiero po włączeniu tego drugiego nadpisania przynoszą efekt.
Łukasz
AC 23

Częsty gość
Posty: 71
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: ustawienie grubości "linii cięcia" w ścianie do rozbiórk

Postautor: and » śr, 03-06-2020 11:08

  • 0
Ale opcja " pogrubione linie przekroju " jest bardzo praktyczna,
bo dzięki niej mam hurtem na projekcie pokazane wszystkie linie przekrojowe jako grube i projekt jest czytelny dla wykonawcy.
Chciałbym tylko aby ta zasada nie dotyczyła ścian przeznaczonych do rozbiórki.
Jak do tej pory przed edycją rozbijałem ściany do rozbiórki na kreski i wtedy ustalałem je jako "linie szkicowe", no ale to nie jest rozwiązanie " kanoniczne"
pozdrawiam

Debiutant
Posty: 8
Rejestracja: ndz, 21-01-2018 20:56
Reputacja: 1

Re: ustawienie grubości "linii cięcia" w ścianie do rozbiórk

Postautor: Luca » śr, 03-06-2020 14:21

  • 0
Hmmm...

W takim razie nie widzę żadnej opcji na zmianę linii wspomnianej ściany na cieńszą. Nadpisania wpływają na pióra elementu, a te są widoczne pod warunkiem włączenia "prawdziwej grubości linii" (być może poza kolorem).

Przy okazji zastanawia mnie czy możliwe jest "wydrukowanie" PDF'a z zachowaniem widoczności "pogrubionych linii przekrojowych". Zawsze wydawało mi się że arkusze i wstawione w nie rysunki korzystają z ustawionych piór, ale może istnieje jakieś obejście ("druk" bezpośrednio z widoku).

Wiem że to może być rada na zasadzie "po prostu zrób inaczej", ale może warto rozważyć użycie "prawdziwych grubości linii" (w zasadzie to wydaje mi się że to jest właśnie rozwiązanie "kanoniczne"). Można osiągnąć efekt pogrubienia wszystkich linii przekrojowych i mieć kontrolę nad wyświetlaniem.
Łukasz
AC 23

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Reputation System ©'