Uchwyty obiektów

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Uchwyty obiektów

Postautor: Tikos » ndz, 24-05-2020 20:32

  • 0
Hej

Jest może jakaś metoda włączenia permanentnego wyświetlania uchwytów już wstawionych obiektów na rzucie?
Szukam i nic... tylko wypełnienia, teksty, obrazy i krzywe :?

Pozdrawiam
Tomasz
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Koala » pn, 25-05-2020 10:47

  • 0
Dla obiektów nie ma takiego pstryczka (i szczerze mówiąc bylby to niezły kociokwik na ekranie)

Pozdr
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Tikos » pn, 25-05-2020 13:34

  • 0
Tyle, że akurat by mi się przydał :(
Mam stado obiektów zewnętrznych, które nie mają wypełnienia i trzeba je trafiać w uchwyty.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Koala » wt, 26-05-2020 08:34

  • 1
Bywa - ja wtedy wrzucam CTRL+A i odklikuję w okolicy potrzebnego obiektu
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Tikos » wt, 26-05-2020 09:56

  • 0
No trudno, ale dzięki Koala za chęci :|
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Koala » wt, 26-05-2020 10:22

  • 0
Zwykle problemem są żle zaprojektowane obiekty...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Tikos » wt, 26-05-2020 10:31

  • 0
To jest biblioteka wewnętrzna z Enscape, swoją drogą rewelacyjna, ale dedykowana na różne platformy i pewnie dlatego nie działa w AC jak jego dedykowane obiekty.
Przynajmniej nie obciąża projektu ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Debiutant
Posty: 8
Rejestracja: ndz, 21-01-2018 20:56
Reputacja: 1

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Luca » wt, 26-05-2020 10:59

  • 0
Może warto w Twoim przypadku użyć narzędzia "Znajdź i zaznacz" [Ctrl+F]. Możesz ustawić sobie kryteria i je zapisać na przyszłość. Tak przy okazji - istnieje jeszcze opcja Zestawów Zaznaczenia (coś innego niż grupowanie - podobno lepsze bo nie wpływa na płynność modelu) gdzie możesz dodać elementy do grupy zaznaczenia i na przyszłość łatwo je wybierać.
Łukasz
AC 23

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Koala » czw, 28-05-2020 19:10

  • 0
Jeżeli robiona tzw bimscriptem... to nie ma prawa być rewelacyjna ;(

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Tikos » czw, 28-05-2020 19:25

  • 0
Nie wiem czym robiona, ale działa jak coś na zasadzie "proxy" - nie obciąża AC a na wizkach wychodzi całkiem nieźle.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Koala » czw, 28-05-2020 19:35

  • 0
popatrzyłemna stronę...
Po prostu nie dopracowali ... a mogli

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Uchwyty obiektów

Postautor: Tikos » czw, 28-05-2020 19:44

  • 0
Za mało klientów ze strony AC, głównie Sketchup, długo, długo nic i później Revit :cry:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'