Priorytety warstw - nie dzałają

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: sob, 02-03-2019 22:14
Reputacja: 1

Priorytety warstw - nie dzałają

Postautor: aglubon » czw, 23-04-2020 11:32

  • 0
Witam,
Pracuję na ARCHICAD 23. Stworzyłam dach - strukturę warstwową - materiały o różnych priorytetach. Potem stworzyłam ścianę profilową jako ścianę kolankową - także odpowiednio dobierając priorytety np. murłata miała przypisany materiał drewno konstrukcyjne. I tu pojawił się problem - warstwy dachu przysłaniają zarówno murłatę jak i wieniec (żelbet). Warstwy typu wełna mineralna miękka czy gipskarton (czyli te o niskim priorytecie). W innym projekcie wykonałam dokładnie to samo i nie ma tego problemu... Jak to naprawić? Z czego to się bierze?
Próbowałam przenieść ścianę na inną warstwę (z K420-ściany na nowo utworzoną z wyższym priorytetem) - nie pomogło. Próbowałam przenieść ścianę ponad dach (ctrl+7) - tez nie pomogło. Mogłabym jeszcze pobawić się operacjami na bryłach ale przecież tak to nie powinno działać. Co zrobiłam źle?
Z góry dziękuję za pomoc!
Aga

PS. Działanie na bryłach też nie zadziałało... Nie mam pomysłów co jest nie tak i jak sobie z tym poradzić.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3073
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Priorytety warstw - nie dzałają

Postautor: Rafał » czw, 23-04-2020 13:10

  • 0
W przypadku połączeń Dach- Ściana należy najpierw elementy ze sobą "powiązać", nie działa tu automatyczna kolizja jak np dla ścian i stropów.
Wybierz polecenie Złącz elementy dla Relacji:
Załączniki
2020-04-23_13-09-17.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: sob, 02-03-2019 22:14
Reputacja: 1

Re: Priorytety warstw - nie dzałają

Postautor: aglubon » pt, 24-04-2020 09:28

  • 0
Działa! Dziękuję Ci za szybką pomoc!
Pozostaje mi jeszcze pytanie - czemu ten sam element w jednym pliku zrobił się od razu poprawnie, a w drugim trzeba go było "złączyć"?

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3073
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Priorytety warstw - nie dzałają

Postautor: Rafał » pt, 24-04-2020 10:50

  • 0
aglubon pisze:Działa! Dziękuję Ci za szybką pomoc!
Pozostaje mi jeszcze pytanie - czemu ten sam element w jednym pliku zrobił się od razu poprawnie, a w drugim trzeba go było "złączyć"?

Niezamaco :-)
Ale... nie mogę tego wiedzieć nie znając sytuacji. Działa to jak opisałem, otwórz tamto połączenie i przeanalizuj.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'