Problem z IFC

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 4
Rejestracja: sob, 04-04-2020 21:38
Reputacja: 0

Problem z IFC

Postautor: Taikum » sob, 04-04-2020 22:42

  • 0
Cześć!

Na wstępnie powiem, że jest to mój pierwszy kontakt z programem ARCHICAD, a wszelka wiedza jaką posiadłem jest z video kursu Pana Rafała Ślęk.
Mam problem z odpaleniem pliku IFC w programie kosztorysowym.
Jestem w trakcie tworzenia projektu i okazało się, że stworzony projekt zapisany w formacie IFC jest nie obsługiwany przez program kosztorysowy (NormaExpert). Pojawia się komunikat "Nierozpoznany format pliku".
Przykładowe projekty IFC z internetu odpalają się zarówno w moim ARCHICAD oraz NormaExpert
Jak te przykładowe projekty zapiszę w moim ARCHICAD jako pliki IFC (ponownie) to już się nie otwierają w NormieExpert gdzie wcześniej bez mojego ponownego zapisywani otwierały się. Więc problem ewidentnie leży w moim ARCHICAD.
Czy mógłby mi ktoś gdzie popełniam błąd lub co robię źle?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc :D

PS
Korzystam z ARCHICAD 23 EDU.
NormaExper EDU.
Korzystam jeszcze z 30 dniowej wersji ale w każdej chwili mogę przedłużyć ją na rok (jestem studentem)

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Problem z IFC

Postautor: Koala » ndz, 05-04-2020 11:24

  • 0
Jeśli pliki IFC odpalają się w referencyjnej przeglądarce IFC - czyli np. Solibri Model Viewer... to obawiam się że problem leży po stronie złej implementacji formatu w Normie ;(

BTW - sprawdź czy nie zapisujesz IFC 4... bo może Norma lubi się tylko z IFC 2x3...taki longshot.

Pozdr,
Koala

Gość
Posty: 4
Rejestracja: sob, 04-04-2020 21:38
Reputacja: 0

Re: Problem z IFC

Postautor: Taikum » ndz, 05-04-2020 11:54

  • 0
Dzięki za odpowiedź :D

A czemu przykładowy plik IFC pobrany stąd (https://www.bimblog.pl/modele-ifc/) otwiera się zarówno w ARCHICAD oraz NormaExpert. Natomiast jak go zapisze sam ponownie jako IFC za pośrednictwem mojego ARCHICAD to już się nie otwiera w NormieExpert?

Sprawdziłem i w "Translatorach" mam wybrany "Standardowy translator eksportu" a tam jest wszystko jako IFC 2x3.

Pozdrawiam :D

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Problem z IFC

Postautor: Koala » pn, 06-04-2020 09:05

  • 1
Ktoś w Normie dał 4 liter z wdrożeniem formatu.
Może zapytaj w czym może być problem u producenta Normy. Jak będą ściemniać to głosowanie nogami -> Bim Estimate ;P

Pozdr,
Koala

Gość
Posty: 4
Rejestracja: sob, 04-04-2020 21:38
Reputacja: 0

Re: Problem z IFC

Postautor: Taikum » pn, 06-04-2020 11:03

  • 0
Okej, w takim wypadku postaram się skontaktować z producentem NormyExpert, a jak to nie pomoże skorzystam z BIMestiMate.
Jak tylko uda mi się rozwiązać mój problem napisze co i jak, może ktoś jeszcze zmaga się z tym problemem.
Wielkie dzięki za pomoc :D

Gość
Posty: 4
Rejestracja: sob, 04-04-2020 21:38
Reputacja: 0

Re: Problem z IFC

Postautor: Taikum » wt, 28-04-2020 13:08

  • 0
Udało mi się rozwiązać mój problem, wina leżała po stronie NORMYEXPERT. Uzyskałem dostęp do nowszej wersji tego programu (2018) i problem z niewczytywaniem plików IFC zniknął :D

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :D

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'