TOP STAMP - metryczki mieszkań

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 3
Rejestracja: wt, 31-03-2020 08:42
Reputacja: 0

TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: hemi » wt, 31-03-2020 11:16

  • 0
Dzień dobry,

szukam sposobu na stworzenie na rzucie metryki powierzchni użytkowej mieszkania, która będzie automatycznie zliczała strefy danego mieszkania.
Wiem, że jest narzędzie TOP STAMP, podobno można je ustawić tak żeby zliczało powierzchnię mieszkania, jednak nie wiem jak to zrobić. Jeśli ktoś wie, proszę o instrukcję :) Nie znalazłem nigdzie żadnej instrukcji do tego narzędzia, sam też do tego nie doszedłem. Wiem tylko, jak ustawić żeby pokazywało powierzchnię kategorii strefy. Jeśli to możliwe chciałbym uniknąć tworzenia osobnej kategorii strefy dla każdego mieszkania.

Ewentualnie czy istnieje jakiś inny sposób zrobienia takiej metryczki?

Zestawienia dla każdego mieszkania mam zrobione, ale chciałbym także te powierzchnie mieć na rzucie.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3073
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: Rafał » wt, 31-03-2020 12:18

  • 1
To narzędzie nie jest do końca ustawione żeby działało z marszu. Myślę że do wszystkiego dojdziesz szybko pod warunkiem że:
a) ustawisz w Opcje/Atrybuty elementów/Kategorie stref metryki stref oznaczone ON
b) użyjesz tych kategorii dla stref w swoim projekcie
c) ustawisz co ma się wyświetlać w metrykach
d) wstawisz zbiorczą metrykę za pomocą Dokument/Dodatki do zestawień/Top Stamp/Wstaw metryki Top stamp...

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Gość
Posty: 3
Rejestracja: wt, 31-03-2020 08:42
Reputacja: 0

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: hemi » śr, 01-04-2020 08:22

  • 0
Dziękuję, to już wiem.
Tylko jak to wykorzystać do zliczania powierzchni mieszkań. Czy jedynym sposobem jest stworzenie osobnej kategorii strefy dla każdego mieszkania? Używam ARCHICAD 22.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3780
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 36

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: Koala » śr, 01-04-2020 12:03

  • 1
Nie.
W metryczce jest pozycja Nr lokalu i po tym TopStamp rozpoznaje poszczególne lokale.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Gość
Posty: 3
Rejestracja: wt, 31-03-2020 08:42
Reputacja: 0

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: hemi » śr, 01-04-2020 16:15

  • 0
Koala pisze:Nie.
W metryczce jest pozycja Nr lokalu i po tym TopStamp rozpoznaje poszczególne lokale.

Pozdr,
Koala


Dzięki, chociaż u dało nam się samemu do tego dojść w końcu.

Poniżej zrzut ekranu, gdyby ktoś jeszcze tego szukał:
Screenshot_2.jpg
Screenshot_2.jpg (81.98 KiB) Przeglądany 333 razy

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3073
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: Rafał » śr, 01-04-2020 16:23

  • 0
hemi pisze:
Koala pisze:Nie.
W metryczce jest pozycja Nr lokalu i po tym TopStamp rozpoznaje poszczególne lokale.

Pozdr,
Koala


Dzięki, chociaż u dało nam się samemu do tego dojść w końcu.


No, ale to jedno i to samo?

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3780
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 36

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: Koala » sob, 04-04-2020 12:34

  • 0
W wersji do 20 albo 21 było po ID, teraz po ID lokalu.
Mam swoją metryczkę gdzie to jest konfigurowalne i może być ID/Nr lokalu/ Nr pomieszczenia.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Reputation System ©'