TOP STAMP - metryczki mieszkań

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 3
Rejestracja: wt, 31-03-2020 08:42
Reputacja: 0

TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: hemi » wt, 31-03-2020 11:16

  • 0
Dzień dobry,

szukam sposobu na stworzenie na rzucie metryki powierzchni użytkowej mieszkania, która będzie automatycznie zliczała strefy danego mieszkania.
Wiem, że jest narzędzie TOP STAMP, podobno można je ustawić tak żeby zliczało powierzchnię mieszkania, jednak nie wiem jak to zrobić. Jeśli ktoś wie, proszę o instrukcję :) Nie znalazłem nigdzie żadnej instrukcji do tego narzędzia, sam też do tego nie doszedłem. Wiem tylko, jak ustawić żeby pokazywało powierzchnię kategorii strefy. Jeśli to możliwe chciałbym uniknąć tworzenia osobnej kategorii strefy dla każdego mieszkania.

Ewentualnie czy istnieje jakiś inny sposób zrobienia takiej metryczki?

Zestawienia dla każdego mieszkania mam zrobione, ale chciałbym także te powierzchnie mieć na rzucie.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: Rafał » wt, 31-03-2020 12:18

  • 1
To narzędzie nie jest do końca ustawione żeby działało z marszu. Myślę że do wszystkiego dojdziesz szybko pod warunkiem że:
a) ustawisz w Opcje/Atrybuty elementów/Kategorie stref metryki stref oznaczone ON
b) użyjesz tych kategorii dla stref w swoim projekcie
c) ustawisz co ma się wyświetlać w metrykach
d) wstawisz zbiorczą metrykę za pomocą Dokument/Dodatki do zestawień/Top Stamp/Wstaw metryki Top stamp...


Gość
Posty: 3
Rejestracja: wt, 31-03-2020 08:42
Reputacja: 0

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: hemi » śr, 01-04-2020 08:22

  • 0
Dziękuję, to już wiem.
Tylko jak to wykorzystać do zliczania powierzchni mieszkań. Czy jedynym sposobem jest stworzenie osobnej kategorii strefy dla każdego mieszkania? Używam ARCHICAD 22.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: Koala » śr, 01-04-2020 12:03

  • 1
Nie.
W metryczce jest pozycja Nr lokalu i po tym TopStamp rozpoznaje poszczególne lokale.

Pozdr,
Koala

Gość
Posty: 3
Rejestracja: wt, 31-03-2020 08:42
Reputacja: 0

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: hemi » śr, 01-04-2020 16:15

  • 0
Załączniki
Screenshot_2.jpg
Screenshot_2.jpg (81.98 KiB) Przeglądany 1018 razy

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: Rafał » śr, 01-04-2020 16:23

  • 0


Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: TOP STAMP - metryczki mieszkań

Postautor: Koala » sob, 04-04-2020 12:34

  • 0
W wersji do 20 albo 21 było po ID, teraz po ID lokalu.
Mam swoją metryczkę gdzie to jest konfigurowalne i może być ID/Nr lokalu/ Nr pomieszczenia.

Pozdr,
Koala

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

Reputation System ©'