Przecinanie sie materialow - Priorytety?

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Debiutant
Posty: 5
Rejestracja: pt, 10-01-2020 12:22
Reputacja: 0

Przecinanie sie materialow - Priorytety?

Postautor: gigue » pt, 13-03-2020 12:30

  • 0
Mam pytanie dotyczace przeciecia sie otynkowanej sciany z obudowa kibla z gipskartonu (wykonana w programie jako profil). Chcialabym zeby 'powietrze' jako warstwa o wyzszym priorytecie niz 'tynk' wycielo mi owy tynk ze sciany. Tak sie jedban nie dzieje. Uzyskalam to w inny sposob, mianowicie opcja 'solid element operations'. Zadzialalo w przekroju i 3D , ale na rzucie tynk dalej jest widoczny. co robic? Dolaczam JPG-a z prawidlowym widokiem w 3D oraz z nieprawidlowym widokim na rzucie (linia tynku jest ciagle widoczna).
Załączniki
1 putz.JPG
1 Vorsatzschale.JPG
1 Vorsatzschale.JPG (55.79 KiB) Przeglądany 654 razy

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 131
Rejestracja: wt, 25-08-2015 21:26
Reputacja: 0

Re: Przecinanie sie materialow - Priorytety?

Postautor: ARGAS » pt, 13-03-2020 14:56

  • 0
Hej,

Może zmień projekcje w elemencie.
Często też pomaga zrobienie tego, za pomocą belki. Pokazuje się ładniej.
AC 22-23 POL | Lenovo Carbon X1 4Gen i7-6600u 16GB RAM NVMe Intel GMA | i7 6600K 64GB RAM NVMe RTX 2070 | Win10 Pro

Skaning laserowy & BIM | http://www.bimfaktoria.pl

Debiutant
Posty: 5
Rejestracja: pt, 10-01-2020 12:22
Reputacja: 0

Re: Przecinanie sie materialow - Priorytety?

Postautor: gigue » pn, 16-03-2020 17:41

  • 0

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Przecinanie sie materialow - Priorytety?

Postautor: Koala » wt, 17-03-2020 17:58

  • 0
BTW - tak szczerze to w moich robótkach do Austrii to olewam kompletnie tynki na ścianach... nigdy nie było mi to potrzebne.

Rozwiązanie:
Modelowo ściana gdzie będzie VS należałoby pozbawić tynku - i tu do wyboru albo VS będzie miało sobie ten tynk do góry - tj. będzie profilem - wtedy półka też będzie w nim zintegrowana. Alternatywnie ściana z tynkiem będzie profilem i wysokość "podcięcia tynku" będzie regulowana. Ala jak już się bawimy profilami to "dlaczemu" nie zrobić całej ściany razem z VS jako edytowalny profil.
Inna opcja podcięcie zrealizować narzędziem "dziura" ;P (Celowo nie nazwywam go przebiciem...bo dokumentacyjnie leży szczególnie odnośnie stropów)

Pozdr,
Koala

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 457
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: Przecinanie sie materialow - Priorytety?

Postautor: bartekzachar » śr, 25-03-2020 15:55

  • 0
A może w końcu GS wpadłby na genialny pomysł aby ściana była wyświetlana jak należy tj. jeśli w miejscu cięcia rzutu (np. 90,0 cm nad posadzką) nie ma tynku - to nie powinien być on widoczny w przekroju ściany. Jeśli jest poniżej - to niech będzie widoczny na tych samych zasadach co elementy w widoku - a jeśli jest powyżej to może być widoczny jako linia pozawidokowa. Moim zdaniem utworzenie takiego elementu powinno być intuicyjne i wykonanie jak najprościej się da. Tj. tak jak koleżanka zrobiła. Najpierw ściana podstawowa z tynkiem potem obudowa geberitu (same płyty GK) + odjęcie w dół i koniec. Oczywiście sposoby które Koala opisał będą skuteczne ale wg mnie trochę nie o to chodzi.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Przecinanie sie materialow - Priorytety?

Postautor: Koala » czw, 26-03-2020 11:57

  • 0
Obwiam się że a razie takie przestawienie wajchy spowodowałoby problemy wydajnościowe...

Pozdr,
Koala

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'