Zmiana kierunki linii

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 4
Rejestracja: wt, 22-10-2019 13:04
Reputacja: 0

Zmiana kierunki linii

Postautor: LukaszCLC » śr, 26-02-2020 13:50

  • 0
Cześć,

czy jest możliwość odwrócenia kierunki narysowanej już linii lub polilinii? Tak aby zamienić punkt początkowy z końcowym.

Wiem, że jest taka opcja do ścian. Problem jaki chce rozwiązać to taki gdy rysuje nieprzekraczalną linie zabudowy i chciałbym aby trójkąty były po konkretnej stornie linii to jedyna opcja jaką znam to rozpoczęcie rysowania linii od "dobrej" strony lub odbijanie/obracanie potem każdej "źle" narysowanej linii. Co czasem jest mozolne.

Macie na to jakiś sposób?

z pozdrowieniem

Bywalec
Posty: 55
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: and » śr, 26-02-2020 18:32

  • 0
może są lepsze sposoby , ale obracając linię względem jej środka o 180 stopni możesz mieć trójkąty po właściwej stronie.

Bywalec
Posty: 55
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: and » śr, 26-02-2020 18:59

  • 0
Ponieważ nie znalazłem w ustawieniach Archicada standardowej linii rozgraniczającej,
utworzyłem własną linię wklejając symbol [1],
ale pojawił się problem, bo jej oś i punkty aktywne nie znajduje się na linii prostej tylko w połowie wysokości trójkątów
Czy można to poprawić?
Załączniki
tworzenie linii rozgraniczającej.png
tworzenie linii rozgraniczającej.png (3.59 KiB) Przeglądany 670 razy

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3767
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 34

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: Koala » śr, 26-02-2020 19:22

  • 0
Nie wiem czy powyższa odpowiedź była na temat - raczej na nowy temat...(albo wręcz stary... hehe - ale nie jestem "Elektrodowym odsyłaczem do wyszukiwari" - więc będzie rozwiązanie)

zacznij robić swoją własną linię w punkcie 0,0 ;) i takie od 0,0 zaczynające się elementy tej linii skopiuj aby później wkleić w linię.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 55
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: and » czw, 27-02-2020 20:57

  • 0
"zacznij robić swoją własną linię w punkcie 0,0 "

przepraszam , ale gdzie i jak się ten punkt 0,0 ustala? :shock: :oops:

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3767
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 34

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: Koala » pt, 28-02-2020 23:31

  • 0
taki "x" ;P na planie. (oj chyba podstawy...słabo)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 457
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: bartekzachar » pn, 02-03-2020 23:36

  • 0
Możesz też zrobić inaczej:
1. Narysuj linię zabudowy podstawowymi elementami a następnie dodaj kropkę (kawałek kreski lub punkt) po przeciwnej stronie linii w tej samej odległości co "szczyt strzałki" linii.
2. Skopiuj wszystko do nowej linii i teraz podczas rysowania oś linii będzie w w miejscu gdzie ma być linia.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3767
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 34

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: Koala » wt, 03-03-2020 13:40

  • 0
bartekzachar pisze:Możesz też zrobić inaczej:
1. Narysuj linię zabudowy podstawowymi elementami a następnie dodaj kropkę (kawałek kreski lub punkt) po przeciwnej stronie linii w tej samej odległości co "szczyt strzałki" linii.
2. Skopiuj wszystko do nowej linii i teraz podczas rysowania oś linii będzie w w miejscu gdzie ma być linia.

Pozdrawiam


To jest bez sensu bo kropka się wydrukuje.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 316
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 9

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: Tikos » wt, 03-03-2020 13:51

  • 0
Koala pisze:
bartekzachar pisze:Możesz też zrobić inaczej:
1. Narysuj linię zabudowy podstawowymi elementami a następnie dodaj kropkę (kawałek kreski lub punkt) po przeciwnej stronie linii w tej samej odległości co "szczyt strzałki" linii.
2. Skopiuj wszystko do nowej linii i teraz podczas rysowania oś linii będzie w w miejscu gdzie ma być linia.

Pozdrawiam


To jest bez sensu bo kropka się wydrukuje.

Pozdr,
Koala


Oj tam, wcześniej też to robiłem jak bartekzachar, bo z pkt. 0 jakoś nie działało... i nic się nie drukowało :mrgreen:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3767
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 34

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: Koala » wt, 03-03-2020 23:24

  • 0
jak dałeś grubość pióra na 0 to się nie drukowało albo było tak minimalne, że nie było widać - zmienisz grubość to kropa będzie "jak byk"

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 55
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: and » śr, 04-03-2020 19:05

  • 0
Rozpoczęcie rysowania symbolu linii w punkcie 0,0 też nie daje rezultatu, widocznie coś robię nie tak.
Poniżej jest wątek, na którym pewnie jest rozwiązanie, ale załączone pliki graficzne są nie dostępne
viewtopic.php?f=2&t=4834&p=26370&hilit=linia+zabudowy#p26370

Bardzo częsty gość
Posty: 316
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 9

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: Tikos » śr, 04-03-2020 19:11

  • 0
A tam @Pietrek napisał: "Ważna informacja dla tych co wykorzystują "początek układu" do tworzenia symboli linii - sposób funkcjonuje tylko na kondygnacjach !!!"
Sprawdzałeś?
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Bywalec
Posty: 55
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: Zmiana kierunki linii

Postautor: and » pt, 06-03-2020 10:59

  • 0
jest!
dziękuję za pomoc.
Załączniki
linia rozg..png
linia rozg..png (9.22 KiB) Przeglądany 94 razy

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'