Zestawienie przegród strukturalnych

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 25
Rejestracja: pn, 06-05-2019 15:44
Reputacja: 0

Zestawienie przegród strukturalnych

Postautor: Archi-Vision » czw, 20-02-2020 14:18

  • 0
Witam,

Gdy zestawiam przegrody strukturalne nie mogę dodać widoku 2D od przodu tak jak przy zestawieniach okien czy drzwi. Pokazuje tylko obrys.
Istnieje na to jakiś sposób?

Pozdrawiam,

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Zestawienie przegród strukturalnych

Postautor: Koala » czw, 20-02-2020 14:31

  • 0
"ten model tak ma"... niestety
Najlepszy sposób na schematy kurtynówek to jak na ten moment dedykowany dokument 3d.

Pozdr,
Koala

Bywalec
Posty: 25
Rejestracja: pn, 06-05-2019 15:44
Reputacja: 0

Re: Zestawienie przegród strukturalnych

Postautor: Archi-Vision » czw, 20-02-2020 15:02

  • 0
Co mam rozumieć przez "dedykowany dokument 3d"?

Pozdrawiam,

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Zestawienie przegród strukturalnych

Postautor: Koala » czw, 20-02-2020 17:40

  • 1
Kurtynówki zwykle są rozwiązaniami jednostkowymi - np jakiś wiatrołap, przeszklenie itp, no to brak automagiczności nie powinien dać strasznie mocno w zadek:
w związku z tym proponuję wybrać rzeczoną kurtynówkę pokazać 3d, ustawić widok na aksonometrię, potem użyć komendy "patrz prostopadle na.." no i z wyniku stworzyć nowy dokument 3d (np prawoklikiem)

Pozdr,
Koala

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: pt, 20-07-2007 19:58
Reputacja: 0

Re: Zestawienie przegród strukturalnych

Postautor: PrzemN » czw, 27-02-2020 13:34

  • 0
Hej,

Brak zestawień dla kurtynówek w archicadzie to jest coś, czego mój umysł nie jest w stanie sobie przyswoić. W ogóle uważam, że ARCHICAD powinien mieć opcję zestawienia dowolnego elementu w dowolnym widoku. Ja obchodze problem w taki sposób, że w np. ścianę gdzie masz kurtynówkę wsadzam puste okno o takich samych wymiarach zewnętrznych. Dzięki temu mam identyczny znacznik na rzucie i w zestawieniu pusty prostokąt z wymiarami. Później robię "roboczy" przekrój z samą kurtynówką w odpowiednim widoku i wklejam ten widok do zestawienia.

Nie jest to idealne rozwiązanie, ale pozwala obejść idiotyczny problem z AC.

Przemek

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'