plaszczyzna cięcia ściany na rzucie

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

plaszczyzna cięcia ściany na rzucie

Postautor: and » pt, 14-02-2020 13:58

  • 0
Dzień dobry
W jaki sposób można w Archicadzie prawidłowo pokazać na rzucie ukośną ścianę ( przypadek A)
płaszczyzna cięcia dla rzutu ustawiona jest na wys. ok. 1,5m
ściana [A] ma 4m wysokości , ale na rzucie powinna być widoczna jak o widokowa i poza widokowa, [A2], tymczasem oznaczona jest w całości jako przekrojowa
pozdrawiam
Załączniki
płaszczyzna ciecia 2.jpg
korekta.jpg
korekta.jpg (16.38 KiB) Przeglądany 412 razy

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3769
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 35

Re: plaszczyzna cięcia ściany na rzucie

Postautor: Koala » sob, 15-02-2020 11:01

  • 0
Jeśli byłaby to ściana pochyła lub trapezowa to to zadziała bez dodatkowych rzeczy...ale jak masz operacje bryłowe czy docięcia - to jak na razie ich po prostu niw widać na rzucie.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1866
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: plaszczyzna cięcia ściany na rzucie

Postautor: Rycho » pt, 28-02-2020 15:33

  • 0
Tu stosuję podobne moje rozwiązanie jak pod schodami...
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 457
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: plaszczyzna cięcia ściany na rzucie

Postautor: bartekzachar » pn, 02-03-2020 23:42

  • 0
Koala pisze:Jeśli byłaby to ściana pochyła lub trapezowa to to zadziała bez dodatkowych rzeczy...ale jak masz operacje bryłowe czy docięcia - to jak na razie ich po prostu niw widać na rzucie.


Tak na marginesie to właściwie można by coś w końcu z tym zrobić. AC23 jest już tak zaawansowany a takich prostych rzeczy jeszcze nie ma.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Weteran forum
Posty: 575
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: plaszczyzna cięcia ściany na rzucie

Postautor: dziki » wt, 03-03-2020 09:34

  • 0
bartekzachar pisze:
Koala pisze:Jeśli byłaby to ściana pochyła lub trapezowa to to zadziała bez dodatkowych rzeczy...ale jak masz operacje bryłowe czy docięcia - to jak na razie ich po prostu niw widać na rzucie.


Tak na marginesie to właściwie można by coś w końcu z tym zrobić. AC23 jest już tak zaawansowany a takich prostych rzeczy jeszcze nie ma.

Pozdrawiam

Już o to prosiłem.
Ktoś tu kiedyś pisał, że odwzorowanie operacji 3D na rzutach wymagałoby przepisania większości kodu programu na nowo.
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Reputation System ©'