wypełnienie kryjące stropu nie daje się mofyfikować

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Weteran forum
Awatar użytkownika
Posty: 701
Rejestracja: ndz, 22-10-2006 21:03
Reputacja: 0

wypełnienie kryjące stropu nie daje się mofyfikować

Postautor: petr_a » śr, 29-01-2020 22:34

  • 0
Jak żyję i pracuję na Archicadzie, jeszcze takiego problemu nie miałem. Nie da się przesuwać lub zniekształcać wypełnienia stropu. Tworząc na próbę nowy plik problemu nie ma, jednakże po przeklejeniu stropu do tego pliku znowu przestaje się dawać modyfikować. Domyślam się że jest jakieś ustawienie, które przypadkowo włączyłem. Ktoś coś ? Oczywiście wiem że w ustawieniach stropu należy wybrać "z początkiem wypełnienie" albo "zniekształcone" więc z góry uprzedzam te podpowiedzi.
Załączniki
PROBLEM Z WYPEŁNIENIEM.png
AC 18 (7007), Windows 10

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1869
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: wypełnienie kryjące stropu nie daje się mofyfikować

Postautor: Rycho » ndz, 02-02-2020 14:09

  • 0
pies leży..., sęk w... itd itp wszystko sprowadza się do tego co napisałeś " w nowym pliku bez problemu a po przeklejeniu.."
Ja miałem problem z nieprzeźroczystością elementów do wyburzenia - ściana do wyburzenia w przekroju i tak w widoku zasłaniała to co za nią, walczyłem konsultowałem z Koalą i nic - W NOWYM pliku NA USTAWIENIACH defoltowych wszystko okej, jak tylko wprowadzałem nowy plik na moich ustawieniach problem ponownie się pojawiał.
Ergo - przyczyna tkwi w ustawieniach otwarcia - profilu środowiska pracy lub wzorca - własne powielają jakąś procedurę która kłóci się z defoltowym. Jak z tego wybrnąć - wydaje mi się że zastosować ustawienia środowiska i wzorca - wg standardu dla danej wersji - i dopiero wkleić projekt z wersji poprzedniej lub swoich ustawień.
Ja miałem problem tylko z tym zasłanianiem lub inaczej z brakiem przeźroczystości elementów wyburzanych, a Ty możesz mieć właśnie z tym wypełnieniem :roll:

Weteran forum
Awatar użytkownika
Posty: 701
Rejestracja: ndz, 22-10-2006 21:03
Reputacja: 0

Re: wypełnienie kryjące stropu nie daje się mofyfikować

Postautor: petr_a » ndz, 02-02-2020 20:02

  • 0
Nadal nie wiem gdzie szukac, bo pracuję od 5 lat cały czas na jednej wersji (18), A tym pliku ten problem zjawił się sam z siebie, bo wszystko było najpierw ok. Pisząc " w nowym pliku" , miałem na myśli że tworzę nowy , czysty plik. Ale spróbuję środowiska STANDARD..zobaczę. Dzięki.
AC 18 (7007), Windows 10

Weteran forum
Awatar użytkownika
Posty: 701
Rejestracja: ndz, 22-10-2006 21:03
Reputacja: 0

Re: wypełnienie kryjące stropu nie daje się mofyfikować

Postautor: petr_a » pn, 03-02-2020 11:45

  • 0
...nadal nic :(
AC 18 (7007), Windows 10

Gość
Posty: 4
Rejestracja: wt, 18-04-2017 08:31
Reputacja: 0

Re: wypełnienie kryjące stropu nie daje się mofyfikować

Postautor: sigmasig » pn, 03-02-2020 23:29

  • 0
też mam ten sam problem
::::::::::::::::::::::

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Reputation System ©'