Zbiorczy plik DWG

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 4
Rejestracja: wt, 22-10-2019 13:04
Reputacja: 0

Zbiorczy plik DWG

Postautor: LukaszCLC » wt, 28-01-2020 12:08

  • 0
Cześć,

czy zna ktoś z Was sposób jak wyeksportować zbiorczy plik DWG wybranych kondygnacji w taki sposób aby nie był to zbiór Xrefów ale jednolity plik DWG, aby zachowane były informacje odnośnie linii i warstw elementów.

Próbowałem stworzyć arkusz na którym umieściłem widoki wszystkich rzutów kondygnacji w równych odległościach, dodałem podpisy pod każdym widokiem. Po wyeksportowaniu do DWG ARCHICAD zachował wszystkie informacje na których mi zależało ale poukładał rysunki w przestrzeni po swojemu (porozrzucał je dosyć randomowo) oraz brak jest podpisów które dopisałem na arkuszach.

Potrzebowałbym tego w celu zautomatyzowania generowania podkładów dla branżystów (pracujących w AutoCadach zazwyczaj). W tym momencie kopiuje wszystkie kondygnacje budynku na osobną wspólną kondygnacje gdzie odpowiednio układam rzuty i wtedy dopiero eksportuje do DWG. Jest to niestety czasochłonne, szczególnie przy zaawansowanych już rysunkach i generuje lekki bałagan w modelu.

Czy znalazł ktoś może na to sposób?

Dodam, że pracuje na Archicadzie SE 2016 PL

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1863
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: Zbiorczy plik DWG

Postautor: Rycho » ndz, 02-02-2020 14:18

  • 0
Zrzucam do ałtokadka każdą kondygnacje osobno z mapy widoków i to samo z przekrojami. Jak do tej pory żaden branżysta nie kwękał, bo robią na płasko (jeszcze nie znalazłem takiego co robi w 3D). Z konstruktorem lecę po wymianie w IFC - i to jest bajka.
Jak chcesz to wrzucaj wszystko na jeden widok z rysunkami 2D (rzuty zrobione na rysunek 2D) i masz jeden plik do translacji na dwg ale po co , można po prostu każdą kondygnację przesłać na dwg osobno - a chłopaki pracujące na ałtokadziku już sobie te rysunki posklejają. 8)
No i zapodaj sobie nowszą wersje AC bo warto.
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'