Przekrój 2D, a węgarek okna

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 4
Rejestracja: wt, 22-10-2019 13:04
Reputacja: 0

Przekrój 2D, a węgarek okna

Postautor: LukaszCLC » pn, 20-01-2020 14:59

  • 0
Cześć,

mam problem odnośnie wyświetlania węgarków w przekroju 2D.

W rzucie 2D ustawiam odpowiednie węgarki, ustawiam wywinięcia warstw tynku itp wszystko poprawnie się wyświetla, lecz w momencie wygenerowania przekroju 2D przez takie okno węgarek górny wyświetla się nieprawidłowo.

Podobnie rzecz ma się luzów montażowych (tolerancja). W rzucie wyświetlają się poprawnie a w przekroju są jakby "wchłonięte" przez szerszą ramę okienna.

Czy macie sposób na to aby węgarki w przekroju wyświetlały się analogicznie jak węgarki boczne w rzucie?

Poniżej screeny jak to wygląda w rzucie i w przekroju.

Z góry dzięki za pomoc

Rzut:

Obrazek

Przekrój 2D:

Obrazek

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Przekrój 2D, a węgarek okna

Postautor: Koala » pn, 20-01-2020 19:44

  • 0
Standardowo - nie ma.

Workaround na ten moment: dodać belkę - najlepiej zintegrować sobie to z nadprożem.

Pozdr,
Koala

Gość
Posty: 4
Rejestracja: wt, 22-10-2019 13:04
Reputacja: 0

Re: Przekrój 2D, a węgarek okna

Postautor: LukaszCLC » wt, 21-01-2020 09:46

  • 0
Dzięki Koala.

Tak też myślałem, że nie ma niestety na to prostego sposobu.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Przekrój 2D, a węgarek okna

Postautor: Koala » sob, 25-01-2020 11:22

  • 0
Męczyć producentów... wiem jak takie coś zrobić (na 100 da się dla prostokątnych okien w prostych ścianach), ale nie mam czasu na robienie tego sobie a muzom ;)
Do tego można by zintegrować nadproża itd...

Pozdr,
Koala

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

Reputation System ©'