translator dwg - ARCHICAD 22

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

translator dwg - ARCHICAD 22

Postautor: mmada » czw, 09-01-2020 20:19

  • 0
Szanowne grono.
Jeżeli ktoś jest w stanie użyczyc translatora dwg do archicada 22 to bede zobowiązany.
Ważne zeby zapisywał w skali oraz wyswietlał zarówno rysunek z modelu jak i z arkusza.
Niestety ja nie potrafie tego ustawic zeby działało.
Zawsze cos sie wysypuje.
to jest jakas pomyłka te exporty do dwg :/
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: translator dwg - ARCHICAD 22

Postautor: Koala » pt, 10-01-2020 14:03

  • 0
1. kluczem jest zapisywanie jeśli z arkusza to z widokami jako x-refy.
2. Branżyści powinni wykorzystywać te x-refy jako podkłady (i też używać jako x-refy)
3. W żadnym wypadku nie zapisuj "Arkuszy jako model" - wtedy na 100% wywala skalowanie linii (dobre jest w widoku, oraz jak jest rzucony na paperspace, jak się wszystko zapisze jako model to się zrobi kicha

Pozdr,
Koala

Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

Re: translator dwg - ARCHICAD 22

Postautor: mmada » sob, 11-01-2020 00:14

  • 0
Dzięki za odpowiedź

1. No właśnie jak zapisuje z x-refami to po otworzeniu nie mam nic w modelu (jest na arkuszu i tylko na arkuszu)
2. branzystom własnie zapisuje bezposrednio z modelu - i to im działa i tu nie mam problemu
3. No wlasnie... zapisuje jako mogel i jest to co mowisz - na arkuszu mam w jakiejś dziwnej skali ale mam tez na modelu i w skali odpowiedniej. Wiec poki co jest to najlepsze rozwiazanie.
Natomiast jak zrobić zeby i na modelu i w arkuszu mialo taką samą skale ?
tak mam ustawionego translatora


Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: translator dwg - ARCHICAD 22

Postautor: solenzara » wt, 11-02-2020 16:58

  • 0
Podbijam temat.
Też mam tak samo jak mmda: "No właśnie jak zapisuje z x-refami to po otworzeniu nie mam nic w modelu (jest na arkuszu i tylko na arkuszu)"

Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

Re: translator dwg - ARCHICAD 22

Postautor: mmada » śr, 12-02-2020 20:52

  • 0
Nie umiem wytlumaczyć jak to działa ale kiedy podczytasz sobie ten plik jako plik wzorcowy (tak jest taka opcja w translatorze) to wtedy po wyexportowaniu bedziesz mieć i na layoucie i w modelu. ;)

https://we.tl/t-GpVsF3xpNG

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Reputation System ©'