wygładzanie kontur okręgów

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 2
Rejestracja: pn, 23-12-2019 00:16
Reputacja: 0

wygładzanie kontur okręgów

Postautor: lovemeblove » pn, 23-12-2019 11:20

  • 0
Dzień dobry, mam problem z wygładzeniem krawędzi w elementach owalnych np. lustro, palniki w płycie elektrycznej. Jakiś czas temu udało mi się to znaleźć, miałam wtedy problem z owalnym lustrem, które renderowało się zbyt "kanciaste". Szukałam wtedy na różnych forach na ten temat informacje. Udało mi się gdzieś coś zmienić. Zamiast 100 jakieś wartości wpisałam więcej i kontur lustra się ładnie wygładził.
Teraz nie potrafię znaleźć ten funkcji. Zastanawiam się, czy krawędzie owalnych pól grzewczych w płycie indukcyjnej w 2D widocznie bardzo kanciasto, będą po renderze ładnie wygładzone. Z góry przepraszam za pytanie, jeśli okaże się pytaniem z serii WTF ? :D Jestem samoukiem od niedawna więc będę wdzięczna za wyrozumiałość. Martyna

Bardzo częsty gość
Posty: 301
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 8

Re: wygładzanie kontur okręgów

Postautor: Tikos » pn, 23-12-2019 12:55

  • 0
Projekt > Modyfikuj kształt - tam są opcje segmentacji
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Gość
Posty: 2
Rejestracja: pn, 23-12-2019 00:16
Reputacja: 0

Re: wygładzanie kontur okręgów

Postautor: lovemeblove » pn, 23-12-2019 15:39

  • 0
do tego dotarłam, ale ta opcja jest chyba tylko dla "kształtów" a mi chodzi o elementy, przedmioty itd. Dopóki nie mam zaznaczonego kształtu, te opcja związane z modyfikacją kształtu mam wyłączone tzn wygaszone są, dopiero jak element zamienię na kształt to się uaktywniają. Jednak pamiętam, że kiedyś inaczej to zmieniłam. Pamiętam, że wpisywałam jakąś wartość około 500 ale gdzie to nie pamiętam :)
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?

Bardzo częsty gość
Posty: 301
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 8

Re: wygładzanie kontur okręgów

Postautor: Tikos » pn, 23-12-2019 16:50

  • 0
Też mam wrażenie, że kiedyś była taka "opcja globalna", ale również aktualnie nie mogę jej znaleźć...
...może w ogóle wyleciała? :mrgreen:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Częsty gość
Posty: 106
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 6

Re: wygładzanie kontur okręgów

Postautor: Andrzej Korynek » wt, 24-12-2019 00:06

  • 2
Chodzi chyba o to ustawienie, dla każdego obiektu (jeżeli takie ustawienie ma) indywidualne.
1.jpg
akor

Bardzo częsty gość
Posty: 301
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 8

Re: wygładzanie kontur okręgów

Postautor: Tikos » wt, 24-12-2019 11:51

  • 0
Andrzej Korynek pisze:Chodzi chyba o to ustawienie, dla każdego obiektu (jeżeli takie ustawienie ma) indywidualne. akor

Faktycznie, tutaj nie szukałem :oops:
A było kiedyś ustawienie globalne dla reprezentacji łuków?
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3754
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 33

Re: wygładzanie kontur okręgów

Postautor: Koala » wt, 24-12-2019 14:53

  • 0
Tikos pisze:
Andrzej Korynek pisze:Chodzi chyba o to ustawienie, dla każdego obiektu (jeżeli takie ustawienie ma) indywidualne. akor

Faktycznie, tutaj nie szukałem :oops:
A było kiedyś ustawienie globalne dla reprezentacji łuków?


Nigdy nie było

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'