AC23 - problem z czcionką

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Posty: 289
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

AC23 - problem z czcionką

Postautor: Tikos » czw, 28-11-2019 13:11

  • 0
Witam

Jak rozwiązać problem z czcionką w AC 23?
Mianowicie wrzuca mi jakąś dziwną czcionkę w różnych miejscach - oznaczeniach przekrojów, elewacji, wysokości kondygnacji itp.
Co ciekawe, nawet tej czcionki nie mam zainstalowanej (Geneva CE), więc jak przypuszczam AC sobie podmienia na jakąś inną.
Ale skąd on wziął tą "Genevę"? Gdzie mogę znaleźć jakieś ustawienia, tablicę zastąpień czy coś w tym rodzaju?
O ile na oznaczeniach przekroju i elewacji mogę sobie to zmienić (co nie zmienia faktu, że jest to wkurzające) to np. w oznaczeniach wysokości w przekroju nie mam pojęcia, gdzie to zrobić.
Z tego co pamiętam, już w AC22 miałem podobny problem grzebiąc w skryptach ustawień dla zestawień, ale był on mało istotny.
Załączniki
czcionki.jpg
czcionki.jpg (75.49 KiB) Przeglądany 65 razy
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3734
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC23 - problem z czcionką

Postautor: Koala » czw, 28-11-2019 13:48

  • 0
...ta... pewien "ktoś" robił templejta na Maku ;) i nie sprawdził na cepecie ;)

Pozdr,
Koala

PS. Każda szanująca się firma powinna sobie templejta zrobić, poprawić ;) (nie, nie bronię "ktosia")
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 289
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: AC23 - problem z czcionką

Postautor: Tikos » czw, 28-11-2019 15:23

  • 0
Od "templejta" to ja zaczynam przesiadkę z poprzedniej wersji, ale problem polega na tym, że AC23 otwiera mi również projekty z poprzednich wersji z zastąpionym Arialem właśnie Genevą na oznaczeniach.
No i dodatkowo pozostaje zmiana oznaczeń wysokości na przekroju... :evil:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3734
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC23 - problem z czcionką

Postautor: Koala » czw, 28-11-2019 16:10

  • 0
W takim razie śmierdzi robalem... zgłoś oficjalnie.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 289
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: AC23 - problem z czcionką

Postautor: Tikos » czw, 28-11-2019 19:40

  • 0
W takim razie @Rafale, zgłaszam oficjalnie (jesteś wpisany na oficjalnej stronie pod "Technical Support contacts") :D
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3734
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC23 - problem z czcionką

Postautor: Koala » pt, 29-11-2019 15:28

  • 0
Napisz maila - to miałem na myśli o oficjalnym zgłoszeniu.
Dołącz plik lub fragment, który pokazuje błąd (np 22 gdzie wszystko ok - a po załadowaniu do 23 error)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'