AC23 - Problem z aktualizacją rysunku na arkuszu

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 451
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

AC23 - Problem z aktualizacją rysunku na arkuszu

Postautor: bartekzachar » śr, 06-11-2019 10:36

  • 0
Witam

Kolejny problem - tym razem aktualizacja rysunku na arkuszu. Chodzi o to że rysunki mają zaznaczoną aktualizację automatyczną ale jak poszerzam obszar rysunku na arkuszu to pojawia się pet paleta z informacją czy aktualizować - puki jej nie wcisnę to się nie zaktualizuje. Nie kumam - po co ta paleta skoro rysunek ma się aktualizować z automatu. Proszę o sprawdzenie i ewentualną poprawę tej opcji.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC23 - Problem z aktualizacją rysunku na arkuszu

Postautor: Koala » czw, 07-11-2019 09:28

  • 0
To jest ficzer - było przeczytać o nowościach ;P

Chodzi o to żeby rysunki nie aktualizowały się bez powodu o zawartość poza obszarem widocznym.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 451
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC23 - Problem z aktualizacją rysunku na arkuszu

Postautor: bartekzachar » pt, 08-11-2019 16:37

  • 0
Niezły mi ficzer - jeśli kliknięte jest okienko "aktualizuj automatycznie" - to klikanie w okienko "zaktualizuj rysunek"- to ręczne aktualizowanie a nie automatyczne - dochodzi kolejny ruch który trzeba zrobić przy edycji wielkości rysunku na arkuszu - w tym momencie ręczna aktualizacja nie różni się od automatycznej?
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC23 - Problem z aktualizacją rysunku na arkuszu

Postautor: Koala » sob, 09-11-2019 20:10

  • 0
Nic nie robisz - idziesz do kolejnego arkusza... z resztą sam sie zaktualizuje jak będzie się publikować...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Gość
Posty: 1
Rejestracja: ndz, 21-01-2018 20:56
Reputacja: 0

Re: AC23 - Problem z aktualizacją rysunku na arkuszu

Postautor: Luca » wt, 12-11-2019 09:39

  • 0
Wydaje mi się, że może tu chodzić o inny "ficzer" - przycinanie rysunku. Jeżeli rysunek jest przycięty, to obszar "na żywo" jest ograniczony do ramki rysunku (a przynajmniej tak zrozumiałem z listy nowych właściwości). Kiedy go powiększasz, ARCHICAD potrzebuje informacji czy ma zaktualizować obszar przycięcia, natomiast sam rysunek, jeżeli jest ustawiony na aktualizację automatyczną, to powinien aktualizować się sam.

Być może się mylę, dlatego jeśli jest tu dobra i kumata dusza, to prosiłbym o poprawienie mnie.

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 451
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC23 - Problem z aktualizacją rysunku na arkuszu

Postautor: bartekzachar » wt, 12-11-2019 14:26

  • 0
Dokładnie tak jak Luca pisze
Pozdrawiam

BAZA

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'