AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 451
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: bartekzachar » śr, 06-11-2019 10:32

  • 0
Witam

Już jest AC23 - ale mam problem z otwarciem pliku *.pln z poziomu Windowsa - chciałbym aby jak dawniej można było ustawić domyślną aplikację (AC23) do otwierania wszystkich plików .pln. Obecnie nie można tego zrobić. Czy u was jest ten sam problem? Windows 10 Pro.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Częsty gość
Posty: 90
Rejestracja: śr, 12-07-2006 23:00
Lokalizacja: Sosnowiec
Reputacja: 0

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: wodzu » śr, 06-11-2019 12:14

  • 0
Po ustawieniu domyślnej wersji AC23 u mnie wszystko OK.

Pozdrawiam
wodzu
AC23
i7-7700 CPU @ 3.60GHz / 16GB / GeForce GTX 1060 6GB / Win10

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 451
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: bartekzachar » śr, 06-11-2019 16:27

  • 0
no właśnie - a u mnie nie... :(
Pozdrawiam

BAZA

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1495
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: garry » czw, 07-11-2019 00:06

  • 0
potwierdzam problem (w7/64pro), pomogło odinstaluj a potem instaluj ponownie ale na drugim identyczny system (z pliku obrazu) już tak łatwo nie poszło i ręcznie podpiąłem pln i bpn.
Dell Precision M6600 | i7-2820QM 2.3, RAM32GB | 17 1920x1080, Nvidia Quadro 5010m 4GB | SSD 500 + HDD 1TB | Win7 64/Prof + LG34"/2560x1080
ARCHICAD 20+, ArtLantis S 2+


Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: Koala » czw, 07-11-2019 09:26

  • 0
Zgłoszone przy becie (i nic...)

Dlaczego jest problem:

Jeśli w systemie są wcześniejsze wersje AC to w rejestrze są utworzone odpowiednie wpisy...przy 23 przyjęto inne nazewnictwo (nie ma już "-64") na końcu kluczy...
dodatkowo kiedy w systemie są inne wersje to klucze dla wersji 23 są ekhem "puste".

Fix dla rozszerzenia pln:

należy zrobić plik o rozszerzeniu *reg z następującą zawartością:

[HKEY_CLASSES_ROOT\ARCHICAD.pln.23\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\ARCHICAD.pln.23\shell\open]

[HKEY_CLASSES_ROOT\ARCHICAD.pln.23\shell\open\command]
@="\"C:\\Program Files\\Graphisoft\\ARCHICAD 23\\ARCHICAD Starter.exe\" \"%1\""

W ostatnim kluczu jest ścieżka - jeśli ARCHICAD jest zainstalowany w innym miejscu - należy ją poprawić.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 451
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: bartekzachar » pt, 08-11-2019 16:32

  • 0
Nigdy w rejestrze nie majstrowałem
Jakiś tutorial: step by step?

pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: Koala » sob, 09-11-2019 20:16

  • 0
Otwórz notepada i wklej linie między ">"
>
[HKEY_CLASSES_ROOT\ARCHICAD.pln.23\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\ARCHICAD.pln.23\shell\open]

[HKEY_CLASSES_ROOT\ARCHICAD.pln.23\shell\open\command]
@="\"C:\\Program Files\\Graphisoft\\ARCHICAD 23\\ARCHICAD Starter.exe\" \"%1\""
>

jeśli ścieżkę masz inną to zmień w ostatniej linii

i zapisz jaki plik rozszerzeniem *.reg

potem go uruchom.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 451
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: bartekzachar » wt, 12-11-2019 15:34

  • 0
No dobra

Robota z zapisaniem pliku REG nie bardzo wypaliła. System nie chce mi przyjąć tego pliku.

Postanowiłem przeinstalować AC23 i zaczęło działać.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam

BAZA

Gość
Posty: 4
Rejestracja: śr, 27-09-2017 15:01
Reputacja: 0

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: fasterWA » śr, 13-11-2019 15:00

  • 0
czy to o taki błąd chodzi?

Obrazek

na dwóch komputerach zainstalowałem i to samo wyskakuje, choć program działa, zastanawiam się jaki jest efekt tego błędu, poza tym o czym pisaliście wcześniej, po przeinstalowaniu nic się nie zmienia, trochę denerwujące...

ps. żeby otwierał pliki .pln z automatu pokazałem programowi (można powiedzieć palcem) że ma otwierać w ac23, tzn kliknięcie prawym guzikiem myszki > otwórz za pomocą > wybierz program domyślny > przeglądaj ... i zaznaczam - zawsze wybieraj wybranego programu do otwierania tego typu plików i w sumie działa
Załączniki
błąd_2_AC23.jpg

Częsty gość
Posty: 90
Rejestracja: śr, 12-07-2006 23:00
Lokalizacja: Sosnowiec
Reputacja: 0

Re: AC23 - Problem przy otwieraniu pliku na Windowsie

Postautor: wodzu » pt, 15-11-2019 10:09

  • 0
Wydaje mi się, że problemem może być wersja Windowsa.
W moim przypadku W10 Home 64, zainstalowane starsze wersje AC, po ustawieniu domyślnej wersji AC23 dla plików .pln nie ma żadnych opisanych przez Was problemów.
AC23
i7-7700 CPU @ 3.60GHz / 16GB / GeForce GTX 1060 6GB / Win10

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'