AC21 wywala przy edycji tekstu

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » czw, 10-10-2019 09:20

  • 0
Dobry,

czy ktoś znalazł rozwiązanie na błąd, który eksploduje program po zakończeniu edycji tekstu? Możemy działać z plikiem, wszystko robić, ale otwieramy edycję tekstu, wprowadzamy tekst i wychodzimy z okna edycji i BUM... program się wywala.

Najnowsza wersja java zainstalowana, testowałem również ze starymi wersjami i nic, to samo. Aktualizacja AC21 8002 POL i też nic.
Najnowszy MAC OS, ale coś zaczęło się dziać na 10.14 z najnowszym update.

Może metal coś knoci?

Ktoś, coś?

@Koala @Rafał - który proces odpowiada za pisanie tekstu, albo co się dzieje po zamnknięciu okienka edycji tekstu? Dodam, że przy edycji etykiet też wywala... Tak, już odinstalowałem i zainstalowałem na nowo.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3769
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 35

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pt, 11-10-2019 12:10

  • 0
Popernemiczyły mi się numerki (bo Catalina właśnie weszła w tym tygodniu) - ale i tak zostawię ku przestrodze.

Jednym słowem zrobiłeś sobie poligon doświadczalny...

Jak używasz np starszych programów Adobe to nie poużywasz na nowym MacOSie (nie wiem czy całe CS6...ale 32 bitowe na pewno nie działają)- to tak na marginesie...

edit:
22 i 23 są PLANOWANE do wsparcia na Catalinie...jeszcze mogą nie do końca chcieć działać...ale sukcesywnie będą...21 raczej nikt już w tym kontekście nie tknie...
https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/87527/

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 11-10-2019 12:16

  • 0
Ale spokojnie spokojnie. Catalina nie do końca jest za to odpowiedzialna. Wszystko śmiga i sobie pracuję jak talala, dopóki nie otworzę edycji tekstu. i z tego co pamiętam, przed samą instalacją Cataliny też mnie kilka razy wywaliło z AC, ale nie wiedziałem dlaczego, więc olałem temat. Możliwe, że coś jeszcze w ustawieniach systemu jest nie halo.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3769
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 35

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pt, 11-10-2019 12:17

  • 0
Po pierwsze primo - to sprawdź sobie uprawnienia dla Archicada: (jednym słowem w Catalinie potrzebuje "wincyj")
https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/95318/

Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 11-10-2019 12:20

  • 0
To zrobiłem na początku i wszystko myka tak, że hej. Tylko ten tekst.

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 11-10-2019 12:46

  • 0
Skalować tekst można, ruszać też, tylko nie otworzyć okienka edycji... I załóżmy, że to nie Catalina, to gdzie by można szukać winy? Java, czcionka...?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3769
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 35

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pt, 11-10-2019 16:30

  • 0
odpal czysty plik z templejta standardowego...
weź jakąś standardową czcionkę...

Java to panie... tylko instalator - nigdzie więcej nie jest potrzebna...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » sob, 12-10-2019 22:22

  • 0
nic nie działa, wywala za każdym razem

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » sob, 12-10-2019 22:45

  • 0
ok, teraz dodam że wersja ARCHICAD 22 ma ten sam problem, ale aktualizacja 6025 go eliminuje i nagle tekst można spokojnie wpisywać.

Do kogo można napisać, aby ten prosty myk z tekstem wrzucili do wersji AC21 ????

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3769
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 35

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pn, 14-10-2019 08:50

  • 0
Rafał i Konrad monitorują zapewne ten wątek...

Ale skoro masz 22... to zaptytam się brutalnie: po co 21?

Piotr

PS. Na szybką poprawkę 21 to już w tej chwili to za bardzo bym nie liczył.
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pn, 14-10-2019 11:51

  • 0
Właśnie nie mam 22, nie chciałem na razie zmieniać, ale ściągnąłem wersje testowa aby sprawdzic, czy problem też istnieje.

Szybka poprawka ułatwiła by życie, ale pewnie nie po drodze z planami finansowymi Graphisoftu.

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pn, 28-10-2019 11:30

  • 0
Pisałem też na międzynarodowym forum Graphisoftu, pod tematem Cataliny, ale cisza na razie. Nikt z GS nie odpisał. :(

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » śr, 12-02-2020 23:08

  • 0
Widzę, że nadal GS stoi twardo na stanowisku, że olewają wszystkie Mac userów, którzy chcą mieć nowszy i bezpieczniejszy system plików i kilka różnych lepszych spraw w Catalinie, a korzystać ze starej wersji AC... szkoda. Na ich stronach pojawił się już bardziej rozbudowany komunikat, że nie poprawią i basta... także ten. Macie maila do szefa GS? już ja mu skrobnę co trzeba

A tak na poważnie, to taki problem aby poprawić jedną rzecz dotyczącą edycji tekstu w AC21, tym bardziej, że widzą dokładnie która to rzecz skoro wydali update 6025 pod AC22?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3769
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 35

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pt, 14-02-2020 11:08

  • 0
Zawsze oficjalnie supportowana jest 1 wersja do tyłu...i w na prawdę w wyjątkowych sytuacjach 2 wersja...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 157
Rejestracja: wt, 16-09-2008 16:19
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 7

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: ADM » pt, 14-02-2020 11:54

  • 0
Koala pisze:Zawsze oficjalnie supportowana jest 1 wersja do tyłu...i w na prawdę w wyjątkowych sytuacjach 2 wersja...

Pozdr,
Koala

czyli jeśli chcesz używać zawsze aktualnego macOS, to bez umowy ARCHICLUB na uaktualnienia ARCHICAD'a najdalej po 2-3 latach nie możesz zaktualizować macOS…
zobacz obliczenia Tikos'a w wątku http://www.archiforum.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=23&t=6061&p=32746&hilit=archiclub#p32686
tymczasem z Windowsem nie ma aż tekiego problemu…
na Win10 są w pełni wspierane wersje AC19–AC23 (5 wersji), a działają również AC15–AC18 (kolejne 4 wersje)
https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/48274/
 MacBook Pro (Retina, 15-calowy, połowa 2015 r.) + Dell U2713HM
 OS X El Capitan 10.11.6
ARCHICAD SE

Następna

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 5 gości

Reputation System ©'