AC21 wywala przy edycji tekstu

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » czw, 10-10-2019 09:20

  • 0
Dobry,

czy ktoś znalazł rozwiązanie na błąd, który eksploduje program po zakończeniu edycji tekstu? Możemy działać z plikiem, wszystko robić, ale otwieramy edycję tekstu, wprowadzamy tekst i wychodzimy z okna edycji i BUM... program się wywala.

Najnowsza wersja java zainstalowana, testowałem również ze starymi wersjami i nic, to samo. Aktualizacja AC21 8002 POL i też nic.
Najnowszy MAC OS, ale coś zaczęło się dziać na 10.14 z najnowszym update.

Może metal coś knoci?

Ktoś, coś?

@Koala @Rafał - który proces odpowiada za pisanie tekstu, albo co się dzieje po zamnknięciu okienka edycji tekstu? Dodam, że przy edycji etykiet też wywala... Tak, już odinstalowałem i zainstalowałem na nowo.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pt, 11-10-2019 12:10

  • 0
Popernemiczyły mi się numerki (bo Catalina właśnie weszła w tym tygodniu) - ale i tak zostawię ku przestrodze.

Jednym słowem zrobiłeś sobie poligon doświadczalny...

Jak używasz np starszych programów Adobe to nie poużywasz na nowym MacOSie (nie wiem czy całe CS6...ale 32 bitowe na pewno nie działają)- to tak na marginesie...

edit:
22 i 23 są PLANOWANE do wsparcia na Catalinie...jeszcze mogą nie do końca chcieć działać...ale sukcesywnie będą...21 raczej nikt już w tym kontekście nie tknie...
https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/87527/

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 11-10-2019 12:16

  • 0
Ale spokojnie spokojnie. Catalina nie do końca jest za to odpowiedzialna. Wszystko śmiga i sobie pracuję jak talala, dopóki nie otworzę edycji tekstu. i z tego co pamiętam, przed samą instalacją Cataliny też mnie kilka razy wywaliło z AC, ale nie wiedziałem dlaczego, więc olałem temat. Możliwe, że coś jeszcze w ustawieniach systemu jest nie halo.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pt, 11-10-2019 12:17

  • 0
Po pierwsze primo - to sprawdź sobie uprawnienia dla Archicada: (jednym słowem w Catalinie potrzebuje "wincyj")
https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/95318/

Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 11-10-2019 12:20

  • 0
To zrobiłem na początku i wszystko myka tak, że hej. Tylko ten tekst.

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pt, 11-10-2019 12:46

  • 0
Skalować tekst można, ruszać też, tylko nie otworzyć okienka edycji... I załóżmy, że to nie Catalina, to gdzie by można szukać winy? Java, czcionka...?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pt, 11-10-2019 16:30

  • 0
odpal czysty plik z templejta standardowego...
weź jakąś standardową czcionkę...

Java to panie... tylko instalator - nigdzie więcej nie jest potrzebna...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » sob, 12-10-2019 22:22

  • 0
nic nie działa, wywala za każdym razem

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » sob, 12-10-2019 22:45

  • 0
ok, teraz dodam że wersja ARCHICAD 22 ma ten sam problem, ale aktualizacja 6025 go eliminuje i nagle tekst można spokojnie wpisywać.

Do kogo można napisać, aby ten prosty myk z tekstem wrzucili do wersji AC21 ????

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: Koala » pn, 14-10-2019 08:50

  • 0
Rafał i Konrad monitorują zapewne ten wątek...

Ale skoro masz 22... to zaptytam się brutalnie: po co 21?

Piotr

PS. Na szybką poprawkę 21 to już w tej chwili to za bardzo bym nie liczył.
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pn, 14-10-2019 11:51

  • 0
Właśnie nie mam 22, nie chciałem na razie zmieniać, ale ściągnąłem wersje testowa aby sprawdzic, czy problem też istnieje.

Szybka poprawka ułatwiła by życie, ale pewnie nie po drodze z planami finansowymi Graphisoftu.

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC21 wywala przy edycji tekstu

Postautor: KRUChY » pn, 28-10-2019 11:30

  • 0
Pisałem też na międzynarodowym forum Graphisoftu, pod tematem Cataliny, ale cisza na razie. Nikt z GS nie odpisał. :(

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'