Bilans terenu z siatek

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 1
Rejestracja: wt, 03-09-2019 14:29
Reputacja: 0

Bilans terenu z siatek

Postautor: Wan » wt, 03-09-2019 14:58

  • 0
Witam, mam wymodelowany spory teren za pomocą siatek który nie jest płaski ,chciałbym zrobić bilans terenu do PZT, czy jest jakaś reguła w zestawieniu tak aby AC zliczał powierzchnie siatki w sposób rzutujący, a może jest to zbyt karkołomne co robię i powinienem obrysować to wszystko strefą( może mi to zająć wieki) i podstawić do gotowej reguły ? ,jak podchodzicie do zliczania powierzchni w PZT przy dużych i złożonych powierzchniach terenu?

Bardzo częsty gość
Posty: 280
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Bilans terenu z siatek

Postautor: Tikos » wt, 03-09-2019 19:06

  • 0
W ustawieniach schematu jak wyszukasz "powierzchnia" to jest taki parametr 2x - ten drugi daje powierzchnię w rzucie.
Jednak jeśli siatki się nachodzą i nie są wycięte, to zliczy Ci również powierzchnię nakładającą się.... zatem dosyć karkołomne.
Ja akurat wyliczam bilans dla PZT z wypełnień przerzucanych na dodatkową, najniższą kondygnację (dramat, że nie da się tego zrobić z rysunku 2D :? )
jest też opcja, żeby AC automatycznie poprzycinał wypełnienia nakładające się, więc błędów nie powinno generować.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Częsty gość
Posty: 89
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 4

Re: Bilans terenu z siatek

Postautor: nodeh » śr, 11-09-2019 12:50

  • 0
dramat, że nie da się tego zrobić z rysunku 2D


da się tylko nie zestawieniami a listami, ale to mało wygodne. kiedyś w jakimś wątku na tym forum pokazałem jak to zrobić.

Bardzo częsty gość
Posty: 280
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Bilans terenu z siatek

Postautor: Tikos » śr, 11-09-2019 13:11

  • 0
Ok, zatem "dramat, że nie da się tego zrobić w prosty i wygodny sposób z rysunku 2D" :mrgreen:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości

Reputation System ©'