Jak podlinkować widok rzutu projektu

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Jak podlinkować widok rzutu projektu

Postautor: KRUChY » pn, 19-08-2019 08:47

  • 0
Hej,

nietypowe pytanie, ale może macie odpowiedź lub skorygujecie mój tok myślenia.

Rysując projekt do centrum handlowego, gdzie mamy teoretycznie jeden podkład i na nim powinniśmy narysować oddzielnie rzut lokalu, rzut sufitu, wytyczne budowlane itp. Najczęściej starą oldschoolową metodą z autosrada, rysuję podkład w 3d, potem przerabiam go na 2d i kopiuję tyle razy ile potrzebuję rysunków, na każdym rysując to co trzeba (czyli rysunek sufitu itd.). No i ta metoda oldschoolowa jest o tyle durna, że jak zmienię podkład, do nie zmienia mi kopii z automatu, bo są to już kreski, skopiowane kilku krotnie.
Wpadłem więc na pomysł, aby taki ładny podkład 3D, obrobić do żądanego wyglądu podładu używając wariantów graficznych i różnych tych nowych sztuczek, zapisać go jako widok projektu i wkleić do kilka razy na kondygnację i na niej rysować. Dzięki tego, podkład z automatu by się zmieniał, ale tak się nie da. Widoki możemy wklejać tylko na arkuszach, a rysowanie na arkuszach nie da możliwości exportu pliku DWG.

Więc może ktoś ma jakiś pomysł, jak podczytać widok do projektu? A może dzisiaj się już to inaczej robi?

PS. Znam metodę rysowania wszystkiego na jednym rzucie i potem wyłączanie i włączanie odpowiednich warstw, ale dla mnie to mega sieczka się robi... a może to jedyna opcja?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3721
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: Jak podlinkować widok rzutu projektu

Postautor: Koala » wt, 27-08-2019 20:44

  • 0
Spróbuj - takiego niesupportowanego tricku: (kiedyś działał)
wstaw rysunek na arkusz - a potem kopiuj wklej na rzut - dla higieny wyłącz opisówkę rysunku bo i tak się nie pokaże a będzie siać kropkami.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 284
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: Jak podlinkować widok rzutu projektu

Postautor: KRUChY » wt, 27-08-2019 21:52

  • 0
no czekałem na Ciebie @koala i na taki trick... ALE JUŻ NIE DZIAŁA :cry: i to w v21

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'