BALUSTRADY

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Weteran forum
Posty: 567
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: BALUSTRADY

Postautor: dziki » wt, 10-09-2019 15:21

  • 0
KRUChY pisze:Rafał ma pewnie super hiper biblioteki dla testerów, które wejdą za 5 wersji lub 20lat (jak w przypadku narzędzia schody :twisted: )


No właśnie - można gdzieś sobie balustradę do modyfikacji ściągnąć/ kupić? Pierwszy raz od czasu wprowadzenia nowych schodów dopadła mnie konieczność narysowania balustrady - siedzę i płaczę.
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1527
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: BALUSTRADY

Postautor: Pietrek » ndz, 06-10-2019 19:18

  • 0
Rafał pisze:No, nie wiem, trzasnąłem kilkanaście albo i więcej projektów z nowymi schodami i balustradami i nie narzekam ale chyba nie ma sensu was przekonywać :-) . Porównywanie tego do stairmakera...
no cóż...
Link: https://videopoint.pl/search?serwisyall ... j=ARCHICAD


Chodzi o to, że człowiek jest coraz starszy, nie ten wzrok, a tu coraz więcej mini okienek, ptaszków i rozwijalnych list. Chciałbym, żeby do schodów, balustrad i fasad powstała osobna nakładka z dużymi ikonami :D . Może być nawet osobny program, byleby czytelniej i bardziej intuicyjnie.
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3734
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: BALUSTRADY

Postautor: Koala » ndz, 06-10-2019 19:24

  • 0
Pietrek - weźże (jako żem z Kakówka - miasta obs... gołębim kaku) przeskalujże se interfejs, nie boli, działa na obu platformach ;)

Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 35
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

znikająca balustrada na rzutach

Postautor: and » czw, 28-11-2019 11:03

  • 0
Cześć mam następujący problem.
wstawiam balustrady na wszystkich kondygnacjach wielopiętrowego budynku.
Są one widoczne na przekrojach, widokach i rzutach niższych pięter,
natomiast na rzutach wyższych kondygnacji są "niewidzialne".
Wszystkie balustrady ustawiłem w parametrach jako "widoczne tylko na własnej kondygnacji", ale próbowałem tez innych ustawień lecz bez efektów
W czym tkwi mój błąd ?
Załączniki
znikająca balustrada.png

Bardzo częsty gość
Posty: 289
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: BALUSTRADY

Postautor: Tikos » czw, 28-11-2019 12:31

  • 0
A te 3 rzeczy próbowałeś zmieniać?
Załączniki
schody.jpg
schody.jpg (24.05 KiB) Przeglądany 62 razy
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3734
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: BALUSTRADY

Postautor: Koala » czw, 28-11-2019 13:52

  • 0
na moje oko zostawiłeś "zniknięte" profile górne (w ORM)...bo standardowo pokazują się profile pochwytów...a poza balustradami na rampach dla niepełnosprawnych to raczej się u nas oddzielnych pochwytów nie robi...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 35
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: BALUSTRADY

Postautor: and » czw, 28-11-2019 23:00

  • 0
może jedno wyjaśnienie
to są balustrady nie przypisane do schodów czy pochylni,
parametry wszystkich balustrad są identyczne,
były powielane na kondygnacja na zasadzie kopiuj , wklej ORM ustawione jako wszystko widoczne
Załączniki
znikająca balustrada 2.png
znikająca balustrada 2.png (47.2 KiB) Przeglądany 60 razy
balustrada 3.jpg

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3734
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: BALUSTRADY

Postautor: Koala » pt, 29-11-2019 15:27

  • 0
Posprawdzaj do jakich pięter są przypięte...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 35
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

Re: BALUSTRADY

Postautor: and » pn, 02-12-2019 15:10

  • 0
Problem rozwiązałem.
Znikanie balustrady nie wynikało z ustawień balustrady ( były prawidłowe), tylko z przyjętej wysokości ostatniej kondygnacji.
Okazało się, że nie można pokazać rzutu balustrady na kondygnacji o zerowej wysokości a taką miałem z pewnych względów ustawioną.
Ta właściwość dotyczy tylko balustrad, pozostałe elementy modelu są widoczne.
Panowie, dziękuję za pomoc

Poprzednia

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'