Zarządzanie wersjami.

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1522
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Zarządzanie wersjami.

Postautor: Pietrek » ndz, 13-01-2019 17:21

  • 0
Czy ktoś może mnie naprowadzić do czego, jak i kiedy przydaje się dostępna funkcja "Zarządzanie wersjami" w teczkach arkuszy ?

1. Czy dobrze rozumiem, że jest to przydatna funkcja dla tych co tworzą w jednym pliku wiele wersji następujących po sobie, które są publikowane ?
2. Czy to jest funkcja, która umożliwia zachowanie zestawów arkuszy dla każdej wersji z osobna mino, że rysunki są modyfikowane wraz z postępem tworzenia wersji projektu ?
3. Czy to może oznaczać, że nie muszę się już troszczyć o publikowanie archiwizacyjne na dysku każdej wersji z osobna ?
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3676
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: Zarządzanie wersjami.

Postautor: Koala » pn, 14-01-2019 02:48

  • 0
Nie,
Rewizje tylko zarządzają nazwijmy to nr zmiany i nr rewizji
i zostaje ostatnia wersja.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2997
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: Zarządzanie wersjami.

Postautor: Rafał » pn, 14-01-2019 11:12

  • 0
Ja bym to ujął tak:
Moduł rewizji po wprowadzeniu zmian w modelu dla kolejnej wersji pozwala odnaleźć w teczce arkuszy tylko te Arkusze, które zostały dotknięte zmianami.

Przykładowo, mamy dokumentację, na którą składa się 50 arkuszy, klient po projekcie budowlanym wysyła zmiany - zmienić wymiar okna na 3 piętrze.
Zmieniamy wymiar tego okna w naszym modelu, opisujemy to korzystając z możliwości modułu rewizji i dopinamy do tego ten element. W teczce arkuszy podświetla się np. 5 arkuszy na niebiesko. Tylko te arkusze drukujemy a nie wszystkie 50.
Dlaczego tylko/aż 5 arkuszy?
Bo na nich znajduje się ta zmiana - okno zmieniliśmy co prawda na rzucie ale zmiana dotknęła automatycznie elewacji, przekroju, zestawienia stolarki etc.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2997
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: Zarządzanie wersjami.

Postautor: Rafał » pn, 14-01-2019 11:14

  • 0
I tak jak napisał Koala to nie działa jak Historia dla projektu.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1522
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: Zarządzanie wersjami.

Postautor: Pietrek » wt, 15-01-2019 15:08

  • 1
Dziękuję "chłopcy" :wink: za wyjaśnienie.
Czyli historię arkuszy / publikacji można gromadzić w jednym pliku jedynie poprzez sukcesywne wyłączanie z automatycznej aktualizacji arkuszy ?
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2997
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: Zarządzanie wersjami.

Postautor: Rafał » wt, 15-01-2019 15:15

  • 0
Pietrek pisze:Czyli historię arkuszy / publikacji można gromadzić w jednym pliku jedynie poprzez sukcesywne wyłączanie z automatycznej aktualizacji arkuszy ?

Kurcze. Dobry pomysł! Muszę to przemyśleć.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 273
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Zarządzanie wersjami.

Postautor: Pietruh » śr, 16-01-2019 11:10

  • 0
To ja tylko dopowiem że w praktyce wygląda to tak - martwe widoki (arkusze) + pliki archiwalne przyporządkowane po rewizjach
niestety zmienia to niewiele w praktyce biura - ale przynajmniej wiadomo co kiedy i w jakim pliku szukać

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'