AC:22 Hot link znikający

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

AC:22 Hot link znikający

Postautor: solenzara » pt, 07-12-2018 11:57

  • 0
Witam,
taka sytuacja: wstawiam hotlinka, ładnie się wyświetla na rzutach, klikam okno 3D aby oglądać dalej- nie ma, wracam na rzut- nie ma. Klikam wszędzie, podnoszę elementy (może schował się na spód).
Nie ma. Patrzę w menadżera- załadowany. Warstwa na której wstawiony- włączona. Gdzie to się schowało..? co źle kliknęłam -czy potrzebna tu jakaś nadzwyczajna procedura..?

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2999
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: Rafał » pt, 07-12-2018 19:27

  • 0
Może nie ten sam etap przebudowy? Będąc na rzucie gdzie go widać kliknij w zakładkę okna 3D trzymając Ctrl.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: solenzara » pn, 10-12-2018 10:53

  • 0
Rafał pisze:Może nie ten sam etap przebudowy? Będąc na rzucie gdzie go widać kliknij w zakładkę okna 3D trzymając Ctrl.


Kombinowałam wszystkimi i nic. Usunęłam go aby jeszcze raz wczytać i wczytuje na nowo. Wstawia się ale jest niewidoczny nigdzie :?

Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: solenzara » pn, 10-12-2018 14:38

  • 0
Co ciekawe otwarłam ten hotlinkowany plik (ifc) osobno i otwiera się, itd. Wkleiłam do pliku w którym chciałam go mieć i jest widoczny, itd. Nigdzie nie zginął, widać go w 3d.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3682
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: Koala » pn, 10-12-2018 14:41

  • 0
Tak między nami ta nowa funkcjonalność czyli hotlink IFC to można se nieźle zaśmiecić plik.
lepiej otworzyć i plna przypiąć - moje prywatne zdanie.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2999
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: Rafał » pn, 10-12-2018 14:43

  • 0
Może być bardzo daleko wstawiony od punktu początku układu. Wystarczy wtedy jeden element (nawet punkt ) wstawiony w pobliżu 0.0 i już nie zobaczysz nic w 3D chyba że w aksonometrii (sprawdź proszę).
Co do warstw to muszą być włączone te dla elementów w Hotlinku (składowe modelu) jak i warstwa dla Hotlinka jako całości.
Jeżeli to nie pomoże to poproszę o ten plik PLN i hotlinka.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: solenzara » śr, 12-12-2018 16:42

  • 0
Rafał pisze:Może być bardzo daleko wstawiony od punktu początku układu. Wystarczy wtedy jeden element (nawet punkt ) wstawiony w pobliżu 0.0 i już nie zobaczysz nic w 3D chyba że w aksonometrii (sprawdź proszę).
Co do warstw to muszą być włączone te dla elementów w Hotlinku (składowe modelu) jak i warstwa dla Hotlinka jako całości.
Jeżeli to nie pomoże to poproszę o ten plik PLN i hotlinka.


W momencie wstawiania pyta się gdzie wstawić i wstawiam w bieżącym widoku. Pojawia się ruszająca się robaczkowo ramka, w której nic nie ma a powinno być. Wstawiam i jest pusto. Za pierwszym razem jak wstawiałam to wstawił się ten ifc, dokładnie robiłam tak samo, wstawiłam na środku widoku a potem dopasowałam do swojego rzutu. Otwarłam okno 3d i było pusto. Wróciłam na rzut i już to zniknęło i tak jest do tej pory. Inny ifc tak samo. Mam warstwy włączone itd. W aksonometrii nie widać go również. Ten sam plik otwieram osobno i sobie go wklejam i jest ok, więc nie ma opcji by jakieś warstwy nie były widoczne.
czy masz jeszcze ten plik pln co wysyłałam przy problemie ze schodami? bo to ten sam plik, to bym tego ifc dosłała tylko.

Poniże obrazki z krokami wstawiania (za pierwszym razem tak samo wstawiałam i było ok)
Zrzut ekranu 2018-12-12 o 14.33.42.png
Zrzut ekranu 2018-12-12 o 14.33.42.png (221.65 KiB) Przeglądany 240 razy

Zrzut ekranu 2018-12-12 o 14.33.51.png
Zrzut ekranu 2018-12-12 o 14.33.51.png (114.82 KiB) Przeglądany 240 razy

Zrzut ekranu 2018-12-12 o 14.33.42.png
Zrzut ekranu 2018-12-12 o 14.33.42.png (221.65 KiB) Przeglądany 240 razy
Załączniki
Zrzut ekranu 2018-12-12 o 14.33.58.png
Zrzut ekranu 2018-12-12 o 14.33.58.png (77.34 KiB) Przeglądany 240 razy

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3682
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: Koala » śr, 12-12-2018 19:36

  • 0
IFC wstawiany do projektu teamworkowego?

Może być też tak że w translatorze IFC są wycięte klasy elementów obecne w tym pliku?

Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: solenzara » czw, 13-12-2018 10:28

  • 0
Koala pisze:IFC wstawiany do projektu teamworkowego?

Może być też tak że w translatorze IFC są wycięte klasy elementów obecne w tym pliku?

Koala


Projekt jest zwykły, nie teamworkowy.
Faktycznie, tutaj problemem był translator (bingo!)
Wstawiłam ifc z użyciem zwykłego translatora (wzorzec AC) i wstawił się widoczny! wszystkie poprzednie razy robiłam z translatorem z Revit Structre jako że ifc jest z Revita właśnie. I niestety to nie działa bo plik wstawiał się widmo.
Niestety to nie rozwiązuje problemu bo te dzieją się dalej. Plik jest wstawiony na rzucie i super. Ale patrzę kombinacja warstw: Użytkownika. O nie, zmieniam więc tę na której pracuję- wykonawczy. I wtedy ifc ginie. I nie ma go na żadnej kombinacji warstw.
(btw to często mi się dzieje, że jak przechodzę pomiędzy np. widokiem 3d a rzutami to po powrocie na rzut kombinacja warstw zmienia się na użytkownika, i przy innych operacjach też, często muszę się przełączać. Jest to upierdliwe, tym bardziej że ta warstwa użytkownika pojawia się- włącza się
ale na liście jej nie ma. Ale to temat na osobny post).
Zatem ponownie otwieram AC, od razu sprawdzam czy warstwę mam ustawioną tą co chcę, czyli wykonawcza aby na niej załadował się plik. Wstawiam ifc jak ww, ale procedura coś podejrzanie dużej trwa. W końcu wkleja się, ale to nie jest to co powinno być czyli wsad od konstruktora tylko wstawia się mój podkład tyko trochę ogołocony.
Szukam po warstwach gdzie jest to co powinno być i nie ma...
Wygląda na to, że AC ma problem z łączeniem plików ifc bynajmniej w moim przypadku. Łatwiej i wykonalniej jest mi otworzyć go osobno i zwyczajnie wkleić w plik. Wtedy wszystko jest widoczne na rzutach i 3d, nie ma problemu z warstwami itd.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3682
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC:22 Hot link znikający

Postautor: Koala » czw, 13-12-2018 12:12

  • 0
A z Revita jak wypuszczany był projekt?
standardowo - czyli "ałtodeskowo" (tzn tak żeby utwierdzić użytkowników w przekonaniu że wymiana danych działa tylko w ich ekosystemie)?

Na przyszłość - w Revicie trzeba bezwględnie zainstalować plugina z tej strony: https://www.graphisoft.com/downloads/in ... ility.html
wtedy to co wypuszcza z siebie revit powiedzmy dyplomatycznie zaczyna przypominać prawidłowy plik IFC.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Reputation System ©'