AC 22-problem z drzwiami

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 2
Rejestracja: wt, 12-06-2018 10:13
Lokalizacja: Kielce
Reputacja: 0

AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Syszka » wt, 04-12-2018 12:20

  • 0
Cześć, piszę do was po raz pierwszy do tej pory potrafiłam znaleźć na forum rozwiązania problemów z ac, tym razem poległam. Czy ktoś może mi pomóc i wie jak zrobić takie drzwi? Drzwi z naświetlem, asymetryczne gdzie jedno skrzydło ma przeszklenie a drugie jest pełne. Wyczerpały mi się już wszystkie pomysły.
Załączniki
IMG_2802.JPG

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Koala » wt, 04-12-2018 12:32

  • 1
Ściągnij sobie którąkolwiek niemieckojęzyczną wersję AC - i wyciągnij takie drzwi z biblioteki tamtejszej.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Gość
Posty: 2
Rejestracja: wt, 12-06-2018 10:13
Lokalizacja: Kielce
Reputacja: 0

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Syszka » wt, 04-12-2018 13:58

  • 0
Dziękuje, podziałało, na to w życiu bym nie wpadła.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Koala » wt, 04-12-2018 16:08

  • 0
Nie każdy wie że biblioteki DACH są po prostu z innymi funkcjonalnościami niż te nasz bazujące na bibliotece międzynarodowej.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Tikos » wt, 04-12-2018 18:16

  • 0
No dobra Koala, a skąd Ty to wszystko wiesz :shock: Normalnie "szacun" ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Koala » wt, 04-12-2018 19:48

  • 0
Lubię sobie popatrzeć co dostają inni w swoich wersjach AC ;P

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Tikos » wt, 04-12-2018 19:52

  • 0
i jaka konkluzja? jesteśmy lepszego czy gorszego sortu? ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Koala » śr, 05-12-2018 16:22

  • 1
innego.... innego.

Tak na poważnie to zamierzam zabrać się (jak będę miał trochę czasu lub znajdę sponsora takich działań) za okna i drzwi i zrobić je bardziej używalnymi:profile w oknach, nadproża ewnetualnie zintegrowane, wyświetlanie zgodne z częściowym wyświetlaniem struktury itd.

Swoją drogą mam zrobioną bibliotekę Solbetu, gdzie zrobiłem nadproża jako "okna" - jak ktoś chce potestować to rzućcie maila na PW.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Tikos » ndz, 09-12-2018 22:22

  • 0
Dzięki Koala za bibliotekę - rozumiem, że jest do dowolnego wykorzystania w projektach?
Może moje przekroje zyskają trochę szczegółów ;)
Szczególnie mi przypadły do gustu nadproża ze zbrojeniem dopasowujące się do grubości ściany :idea:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Koala » pn, 10-12-2018 08:10

  • 0
Oczywiście biblioteka jest dla wszystkich :)
Pewnie za chwilę pojawi się na stronie Solbetu - na razie faza testów - i jeśli są jakieś błędy to proszę o info.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Tikos » pn, 10-12-2018 11:31

  • 0
Pewnie niewykonalne, ale fajnie by było, gdyby takie nadproże dało się przypisać do wstawionego wcześniej okna - np. żeby automatycznie dobierało odpowiednią wysokość, grubość i długość :mrgreen:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC 22-problem z drzwiami

Postautor: Koala » pn, 10-12-2018 11:56

  • 0
Wykonalne....z zastrzeżeniem w którymś poście wyżej ;) (Sponsor - bo to jest robota na co najmniej pół roku i wymagałaby przekopania otworówki)
Ale ma wadę - mianowicie teraz możesz nadać temu nadprożu-oknu klasyfikację "belka" i na IFC będzie widniało w ten sposób "tak po prostu".
Gdy będzie związane z oknem to już tak różowo nie będzie - na okrągło może by się dało na zasadzie że mamy 2 różne schematy mapowania IFC - inne dla konstrukcji a inne dla reszty...ciężkie do ogarnięcia (specjalna dodatkowa klasyfikacja itd)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'