konwersja arkusza do dwg - problem z autotekstem

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: czw, 23-06-2016 10:36
Reputacja: 1

konwersja arkusza do dwg - problem z autotekstem

Postautor: iga_z » czw, 08-11-2018 10:17

  • 0
Dzień dobry,

mam problem przy eksporcie arkuszy z autotekstem do dwg.

W szablonie arkusza mam podpięty obszar 2D z tabelką w której są autoteksty z ustawień arkusza (zakładka Info arkusza) oraz takie dane jak skala, nr rysunku, nazwa arkusza itp. W pdf jest ok, jednak w dwg po zapisie nie wyświetla mi wartości autotekstu tylko samą jego nazwę... Gdzie tkwi problem?
Załączniki
tempsnip.jpg

Częsty gość
Posty: 189
Rejestracja: wt, 18-07-2006 10:36
Lokalizacja: Bielsko Biała
Reputacja: 4

Re: konwersja arkusza do dwg - problem z autotekstem

Postautor: O_Pablo » wt, 13-11-2018 14:42

  • 1
Jest tak:

jeżeli tabelka była narysowana w obszarze rysunku 2D lub detalu i była wciągnięta jako rysunek do szablonu lun Layotu/Arkusza, można ją było zapisywać z translatorem o nazwie "SPECJALNY WBUDOWANY TRANSLATOR" do DWG, ale rysunki które umieściliśmy w layoucie ARCHICAD'a pojawiały się w Autocadzie tylko w obszarze arkusza jako bloki. Działało to do wersji 21, u mnie teraz na 22 nie działa.

Natomiast jeżeli tabelkę umieszczę jako zbiór kresek, linii i tekstów (autotekstów) lub obiekt GDL, bezpośrednio w obszarze archicadowego szablonu dla Layotu/Arkusza (nie wykorzystując obszaru 2D lub okna detalu do sporządzenia tabelki), to działa wszystko cacy. Autoteksty też, a dodatkowo, mam rysunki również w obszarze modelu. Dodatkowo, po zapisaniu tabelki jako obiekt gdl, jest wyświetlana w Autocadzie jako blok z możliwością edytowania parametrów.Ten sposób wstawiania tabliczki w obszar layotu (tabelkę wstawiam/wstawiałem zawsze do szablonu) działa też z każdym translatorem, przynajmniej w wersji 22. Uwaga tabelkę jako obiekt GDL można wstawiać też bezpośrednio do layoutu i działa poprawnie.

Dzięki Twojemu pytaniu "naumiałem" się czegoś nowego. Niestety muszę zweryfikować swój szablon roboczy :? .
Pozdrawiam
Paweł

 Apple MBP

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: czw, 23-06-2016 10:36
Reputacja: 1

Re: konwersja arkusza do dwg - problem z autotekstem

Postautor: iga_z » śr, 14-11-2018 13:33

  • 0
Zgadza się, doszłam jakoś do tego że obszar 2D był problemem. Próbowałam zgodnie z Twoją sugestią zrobić obiekt GDL, ale nie zapisywało mi tekstu (albo ja po prostu nie umiem tego dobrze ustawić ;p). ALE. Wycwaniłam się i zrobiłam tabelkę jako etykietę :D i wszystko działa :) oczywiście tabelkę zostawiłam sobie w obszarze 2D, jak mi się coś w niej zmieni to tylko ją sobie nadpisuję i w każdym arkuszu automatycznie aktualizuje tabelkę. W każdym razie, dzięki za odpowiedź :)

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'