Brak widoku 3D / AC22

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 18
Rejestracja: śr, 03-08-2016 09:54
Reputacja: 0

Brak widoku 3D / AC22

Postautor: kari_ » pt, 02-11-2018 12:32

  • 0
Widok ogólnej perspektywy się nie pokazuje, natomiast aksonometria się wyświetla.
Zrobiłam restart AC oraz komputera ale nie pomogło.

Co można zrobić aby widok ogólnej perspektywy powrócił?

Częsty gość
Posty: 87
Rejestracja: ndz, 07-11-2010 01:57
Reputacja: 0

Re: Brak widoku 3D / AC22

Postautor: jod » pt, 02-11-2018 19:24

  • 0
1.zzumuj zakres
2. filtrowanie obiektów
3. opcje przebudowy

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 18
Rejestracja: śr, 03-08-2016 09:54
Reputacja: 0

Re: Brak widoku 3D / AC22

Postautor: kari_ » pt, 02-11-2018 21:33

  • 0
Testowałam każdą z opcji - nie działa.

Jak uruchomiłam projekt po raz "któryś" to widok 3D w ogólnej perspektywie się pokazał. Po wyłączeniu pliku i kolejnym uruchomieniu znowu się nie wyświetla.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Brak widoku 3D / AC22

Postautor: Rafał » pt, 02-11-2018 22:19

  • 0
Typowe objawy w sytuacji, kiedy model lub jakaś część znajduje się bardzo daleko od punktu 0,0

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 18
Rejestracja: śr, 03-08-2016 09:54
Reputacja: 0

Re: Brak widoku 3D / AC22

Postautor: kari_ » sob, 03-11-2018 10:54

  • 0
Sprawdziłam czy jest jakiś model lub jego część oddalona od punktu 0,0 (poprzez opcję dopasuj do okna na rzucie 2D) - ale wszystkie modele są w obrębie projektu.

Dziwne jest to że gdy jestem na widoku 3D ogólnej perspektywy, obiektów nie widać a tło ciągle się zmienia.. raz jest niebieskie, raz szare a czasami białe.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Brak widoku 3D / AC22

Postautor: Rafał » sob, 03-11-2018 12:11

  • 0
Tylko to trzeba sprawdzić dla wszystkich kondygnacji przy włączonej widoczności wszystkich elementów. Jeżeli rzucisz tym modelem to mogę sprawdzić u siebie czy dzieje się to samo.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Brak widoku 3D / AC22

Postautor: Tikos » sob, 03-11-2018 15:08

  • 0
Też kiedyś miałem podobną sytuację w któreś z poprzednich wersji AC.
Z tego co pamiętam, po aktualizacji sterowników karty graficznej chyba ustało.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 18
Rejestracja: śr, 03-08-2016 09:54
Reputacja: 0

Re: Brak widoku 3D / AC22

Postautor: kari_ » pn, 05-11-2018 11:45

  • 0
Rafał, w jaki sposób mam przesłać projekt?

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'