AC22 zapis pdf błąd wydruku

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 18
Rejestracja: czw, 21-09-2006 20:27
Reputacja: 0

AC22 zapis pdf błąd wydruku

Postautor: and » pt, 19-10-2018 11:40

  • 0
Proszę o pomoc
Plik zapisałem jako PDF o wymiarach 42x64 cm, podczas otwierania w Adobe Acrobat Reader pojawia się komunikat
" Wymiar tej strony znajduje się poza zakresem. Zawartość strony może zostać obcięta"
i tak też się dzieje, rysunek jest obcięty
nie wiem jak z tym sobie poradzić

Częsty gość
Posty: 72
Rejestracja: pt, 18-05-2012 15:52
Reputacja: 1

Re: AC22 zapis pdf błąd wydruku

Postautor: marcingrychtol » pn, 22-10-2018 15:37

  • 0
Wrzuć screeena okna zapisu przed kliknięciem zapisz.
Asus P8Z77 LX, i5-3570K 4.6GHz, Zalman Performa+, 24GB DDR3, nVidia Quadro 4000 OC, 240GB SSD Crucial, Win 10
https://www.tkholding.pl/ Projekty z wykorzystaniem najnowszych technologii Building Information Modelling i Virtual Reality

Częsty gość
Posty: 81
Rejestracja: pt, 08-09-2006 18:16
Lokalizacja: Ryn/Giżycko
Reputacja: 0

Re: AC22 zapis pdf błąd wydruku

Postautor: Valas » wt, 30-10-2018 15:31

  • 0
Mój problem z wydrukiem do pdf-a polega na tym, że gubią mi się na otrzymanym rysunku kolory srebrny i złoty? Inwestor przekazał mi kolorystykę firmową w formacie pdf - wkleiłem do pliku rysunek zewnętrzny (w tym formacie) przedstawiając te kolory i pokazałem szyld z ich użyciem na zdjęciu elewacji - na ekranie je widać po zapisaniu rysunku w pdf, jpg, bmp giną i w tym miejscu mam biel - o co chodzi?
Co ciekawe wydruk na laserowej drukarce daje ten sam efekt :(

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC22 zapis pdf błąd wydruku

Postautor: Koala » wt, 30-10-2018 19:48

  • 1
Ten pdf z kolorami niestandardowymi może być np w cmyku albo pantonie i obawiam się że AC może mieć z tym problem - otwórz tego pdfa w czymś co go będzie edytowało i zamień kolor testowo i sprawdź co się stanie
(może LibreOffice otworzy takiego pdfa..)

A swoją drogą co się dzieje jak rozbijesz tego PDFa w AC?

Pozdr,
Koala

BTW: nie mieszajmy wątków bo to jest inne zapytanie luźno tylko związane z tym w pierwszym poscie.
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Częsty gość
Posty: 81
Rejestracja: pt, 08-09-2006 18:16
Lokalizacja: Ryn/Giżycko
Reputacja: 0

Re: AC22 zapis pdf błąd wydruku

Postautor: Valas » wt, 30-10-2018 21:05

  • 0
Jesteś Wielki!
Rozbiłem w arkuszu i się udało :) W widokach i w projekcie nic z tego. Niestety w arkuszu rozbija się na obrazki, których granic nie można przekształcać jak innych pobranych do arkusza rysunków ale jakoś sobie poradziłem - powycinałem dziury w odpowiednim kształcie w zdjęciu i podłożyłem pod spód :)
Pozdrawiam - bardzo mi pomogłeś - już szału dostawałem od dwóch dni :)

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'