AC22 - "Znajdź linię o danej długości"

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

AC22 - "Znajdź linię o danej długości"

Postautor: bartekzachar » sob, 18-08-2018 18:17

  • 0
Witam

Pytanie jak w temacie - czy się da poprzez jakieś wyszukiwanie znaleźć w projekcie linię (prosty odcinek) o konkretnej długości?
Bo bym chciał zaznaczyć w prosty sposób (ctrl + F) wszystkie linie o danej długości.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC22 - "Znajdź linię o danej długości"

Postautor: Koala » sob, 18-08-2018 20:02

  • 0
Obawiam się, że będzie ciężko: linia nie ma możliwych właściwości długości do wybrania z tego pola.
Można przez informacje o elemencie wyfiltrować sobie w polu tekstowym zadaną długość - i wyciągnąć unikalne ID i potem poprzez to ID w znajdź i zaznacz pojechać.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - "Znajdź linię o danej długości"

Postautor: bartekzachar » wt, 21-08-2018 17:00

  • 0
Witam

A jak "przez informacje o elemencie wyfiltrować sobie w polu tekstowym zadaną długość"?
Pozdrawiam

BAZA

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: AC22 - "Znajdź linię o danej długości"

Postautor: Koala » śr, 22-08-2018 06:43

  • 0
Kopia do edytora tekstów i poszukiwania ;)

Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC22 - "Znajdź linię o danej długości"

Postautor: bartekzachar » śr, 22-08-2018 08:58

  • 0
Nie bardzo to działa. Albo ja czegoś nie rozumiem.
Każda linia ma przecież inne unikalne ID nawet jeśli jest dokładnie taka sama jak druga. Znalezienie i zaznaczenie 150 linii o tej samej długości poprzez unikalne ID jest niemożliwe.
Nie rozumiem też dlaczego nie ma w opcjach znajdź i zaznacz opcji długości linii. Przecież to bardzo łatwa funkcja - odległość od punktu do punktu. Tak na marginesie długość polilinii też powinna być możliwa do znalezienia przez Ctrl + F. Tym bardziej, że okno informacji o elemencie pokazuje te długości a więc są one gdzieś zapisane.
Pozdrawiam

BAZA

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'