Rzut sufitu AC21

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 1
Rejestracja: czw, 10-05-2018 14:35
Reputacja: 0

Rzut sufitu AC21

Postautor: bdkamil » śr, 04-07-2018 12:33

  • 0
Witam,
Jak w tytule - macie jakiś prosty sposób na uzyskanie rzutu sufitu, który będzie można swobodnie przełączać miedzy widokami projektu? Coś na zasadzie odbitego widoku, który zamiast pokazywać strop podłogi danej kondygnacji, będzie pokazywał strop nad tą kondygnacją od spodu, gdzie łatwo będzie pokazać wszystkie niezbędne do dokumentacji elementy.

Częsty gość
Posty: 189
Rejestracja: wt, 18-07-2006 10:36
Lokalizacja: Bielsko Biała
Reputacja: 4

Re: Rzut sufitu AC21

Postautor: O_Pablo » czw, 05-07-2018 16:48

  • 0
A dlaczego tak to chcesz wykonać?
Standard światowy i polski jest taki, że pokazujemy rzut sufitu patrząc niejako na niego z góry.
Z automatu tego nie da się zrobić w ARCHICAD'zie. Możesz jednak w formie kresek zrobić to obszarem 2D, a potem odbić lustrzanie i obrobić jak tam chcesz.
Znam jednego architekta, który narysował sufity tak jak opisujesz i nieco zdziwił się, że w trakcie realizacji lamy obsadzili mu nie tam gdzie miały być faktycznie.
Pozdrawiam
Paweł

 Apple MBP

Częsty gość
Posty: 103
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 4

Re: Rzut sufitu AC21

Postautor: Andrzej Korynek » czw, 05-07-2018 18:27

  • 0
Standard światowy i polski jest taki, że pokazujemy rzut sufitu patrząc niejako na niego z góry

Niezupełnie, niemiecka nazwa Deckenspiegel dokładnie oddaje to co rysujemy na takim rzucie.
Patrzymy się z góry na lustrzane odbicie sufitu, na obraz sufitu w lustrze położonym np. na posadzce.
akor

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3664
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: Rzut sufitu AC21

Postautor: Koala » czw, 05-07-2018 22:18

  • 0
No to trochę zamieszałeś...z tym lustrzanym odbiciem... w angielskiej terminologii też jest Reflected Ceiling...ale z tym odbijaniem to ma mało wspólnego.
W taki przecież sposób od zawsze się u nas rysuje rzuty sufitów i o tym pisał Ci Paweł.

zależy o jakie elementy tego sufitu chodzi - obiekty/lampy można tak zaprogramować żeby na takim widoku się odpowiednio zachowywały (i tak są standardowe elementy zaprogramowane), podobnie jest ze schodami.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Częsty gość
Posty: 79
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 4

Re: Rzut sufitu AC21

Postautor: nodeh » pt, 06-07-2018 12:55

  • 0
Można zrobić Dokument 3d - aksonometria od dołu z włączonym przekrojem 3d tnącym model w poziomie. Wtedy widzimy sufit i wszytko co na nim się znajduje, ale jest to odbicie lustrzane rzutu.

Logiczniej wydaje się poustawiać kombinacje warstw i rzut sufitu robić normalnie jako widok kondygnacji ew. z modyfikacją ustawień "płaszczyzny cięcia dla rzutu".

pozder

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'