Starsze wersje Archicada

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Starsze wersje Archicada

Postautor: solenzara » pn, 25-06-2018 12:59

  • 0
witam,
gdzie na stronie https://www.graphisoft.com lub myarchicad (lub innej) znajdę starsze wersje do pobrania? Kiedyś raz mi się udało, a teraz od dwóch dni zaglądam w każdą zakładkę i nie znajduję:(
dla ścisłości potrzebuję 19.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: Rafał » pn, 25-06-2018 23:55

  • 0
archiwum.ARCHICAD.pl
u i h : ARCHICAD (ale pisane z małych - forum ma autokorektę)

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: solenzara » śr, 04-07-2018 08:30

  • 0
Witam ponownie,
dzięki za pomoc te instalki nie otwierają mi się- po kliknięciu w plik dmg otwiera się instalator aby dalej kliknąć w ikonkę. klikam i nic się nie dzieje. Z dwoma plikami tak samo się stało.... Z innych stron wszystko się otwiera ładnie więc nie jest to wina komputera...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: Rafał » śr, 04-07-2018 09:28

  • 0
*dmg to oczywiście plik pod macOS, takiego potrzebujesz czy pod Windows?

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: solenzara » śr, 04-07-2018 11:31

  • 0
dmg potrzebuję a dokładniej Archicada 19 na Maca w wersji polskiej. Mam w wersji INT ale nie ładują się biblioteki. Chodzi o to że plik z AC 21PL potrzebuję zapisać w AC 19. AC 20 mam i otwiera poprawnie plik z 21.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: Rafał » śr, 04-07-2018 11:46

  • 0
Sprawdziłbym Javę systemową wchodząc na stronę java.com. Na archiwum można też znaleźć również plik *.iso czyli obraz płyty.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: solenzara » czw, 05-07-2018 12:01

  • 0
Javę sprawdziłam, zainstalowałam aktualną. Pobrałam *iso i ani jeden ani drugi plik nie otwiera się. ta sama historia z każdym...:( :(

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: Rafał » czw, 05-07-2018 12:19

  • 0
A system to jaki?

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: solenzara » czw, 05-07-2018 20:32

  • 0
Rafał pisze:A system to jaki?

znaczy jaki ja mam system na komputerze?

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: Rafał » czw, 05-07-2018 21:08

  • 0
solenzara pisze:
Rafał pisze:A system to jaki?

znaczy jaki ja mam system na komputerze?

Tak, system operacyjny. Na maku, lewa góra ekranu - ikona jabłka i polecenie Ten Mac.
Ponieważ na moim 10.13.5 jest dokładnie ten sam problem to świadczy że problem jest z Javą, ale zbyt nową dla instalacji 19-tki.
Jak już odkryjesz jaki system to podam rozwiązanie.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: solenzara » pt, 06-07-2018 10:34

  • 0
mój system to też sierra high 10.13.5

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Starsze wersje Archicada

Postautor: Rafał » pt, 06-07-2018 10:50

  • 0
To problemem jest zbyt nowa Java w systemie operacyjnym. Należy ją na chwilę deaktywować zmieniając np. nazwę folderu, w której się znajduje.
Jak dowiedzieć się gdzie znajduje się Java na twoim kompie? Otwórz Preferencje systemowe i po kolei kliknij tutaj, aby dojść do linku do Javy (wtedy dwukrotne kliknięcie):
2018-07-06_10-42-21.png
2018-07-06_10-42-21.png (161.02 KiB) Przeglądany 560 razy

2018-07-06_10-43-22.png
2018-07-06_10-43-22.png (56.41 KiB) Przeglądany 560 razy


u mnie ta ścieżka to /Library/Internet Plug-Ins/JavaAppletPlugin.plugin/Contents/Home/bin/java.
Ten folder należy znaleźć u siebie w Finderze i dodać mu np. z początku jakiś znak.
Po uruchomieniu instalatora, powinien poszukać Javy i zainstalować swoją, starszą wersję. Jeżeli tego nie zrobi to można to zrobić ręcznie. Po instalacji można wrocić z wersją Javy do najnowszej.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'