22

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 293
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: 22

Postautor: KRUChY » pn, 18-06-2018 08:44

  • 0
:)
i tradycji stało się zadość

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 1

Re: 22

Postautor: lear » śr, 20-06-2018 09:10

  • 0
AC22 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS Mojave

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: 22

Postautor: Koala » śr, 20-06-2018 10:00

  • 0

Częsty gość
Posty: 90
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 4

Re: 22

Postautor: nodeh » śr, 20-06-2018 14:14

  • 0

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 1

Re: 22

Postautor: lear » śr, 20-06-2018 16:33

  • 0
AC22 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS Mojave

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: 22

Postautor: Tikos » czw, 21-06-2018 12:39

  • 0
Archiclub też jest swego rodzaju subskrypcją... upgrade'ów.
O tyle fajnie, że "nie musisz" jeśli nie chcesz być na czasie.
Choć spotkałem się już z sytuacją, że ktoś przeszedł na subskrypcję konkurencji, bo mu się bardziej opłacała niż zakup aktualizacji AC z kilku wersji wstecz.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: 22

Postautor: Koala » czw, 21-06-2018 17:18

  • 0

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: 22

Postautor: Tikos » pt, 22-06-2018 11:46

  • 0

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: 22

Postautor: Rafał » pt, 22-06-2018 15:00

  • 0
Jak finansowo wychodzi lepiej to chyba, że ma inne ceny albo coś policzył trzymając kalkulator do góry nogami :-)
Licencja pełna to koszt około 2000 eur/rok a LT to ~2.5 pln/rok czyli w pierwszym przypadku już po drugim roku zaczynasz przepłacać a w drugim to po czwartym.
Jeżeli wiesz, że płacisz z góry za rok to nie zdziwi cię, że naprawdę już po roku zapłaciłeś prawie tyle co za licencję AC a w przypadku LT w trzecim :roll:


:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: 22

Postautor: Rafał » pt, 22-06-2018 15:01

  • 0
...a nie masz nic w garści (na kompie).


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: 22

Postautor: Tikos » pt, 22-06-2018 16:54

  • 0
Zacytuję: "kompletnie się z tym nie zgadzam"...choć się pomyliłem, bo kwota była w jednym przypadku netto, w drugim brutto, zatem wychodzi różnica prawie 3,4x :shock:
Auto**D R***t LT Suite - 2 632,20 PLN netto / rok (łatwo wyszukać)
sam R***t LT - 2 140 PLN / rok
ARCHICAD 21 licencja czasowa na 12 miesięcy - 8 870 PLN netto / rok
ARCHICAD 21 indywid. stanowisko - 17 190 PLN netto + ArchiClub - 2 760 PLN netto / rok
ARCHICAD STAR(T) Edition 2018 - 8 270 PLN netto + Upgrade - 2 730 PLN netto / rok
(nie wiem, jak się ma Archiclub do wersji START)

Zatem zakładając, że zawsze ma się aktualną wersję i wystarczy komuś wersja LT konkurencji, to nigdy nie przepłaci, bo nawet Archiclub jest droższy :?

Szczerze mówiąc, aż sam się dziwię tym wyliczeniom i że ceny konkurencji tak spadły :shock: - nie sprawdzałem, od kiedy próbowali mnie zmusić do subskrypcji i stwierdziłem, że zmieniam platformę projektową.

Jeśli gdzieś popełniłem kardynalne błędy myślowe, to mnie wyprostujcie...

Ps. nie podawałem linków do cenników konkurencji (chyba tutaj nie wypada a nawet nie wolno ;) ), ale łatwo wyszukać w Google
Ostatnio zmieniony ndz, 24-06-2018 17:30 przez Tikos, łącznie zmieniany 1 raz

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: 22

Postautor: Rafał » ndz, 24-06-2018 10:26

  • 0
Popełniasz :-). Ale dzięki za to podsumowanie - jestem przekonany, że tak właśnie przedstawiają to dilerzy A mimo, że już coraz mniej zarabiają na sprzedaży (bo czemu nie kupić przez internet). Każdy zresztą to podliczy to albo za pomocą kalkulatora albo obserwując stan swojego konta :-)

Założenia są ważne: LT jest odpowiednikiem SE i ta wersja kosztuje jednak 8260 netto, upgrady nie są obowiązkowe a wynajem LT płatny jest z góry i optymistycznie przyjmując, że użytkownicy SE upgradeują się co 3 wersje (nie robią tego).
Wynik: użytkownik LT dokładnie w trzecim roku zaczyna płacić więcej.
Kapitał: użytkownik SE posiada aplikację wartą 8270 PLN, użytkownik LT nie posiada niczego, nawet aplikacji która otworzy mu wykonane pliki (czyli musi płacić dalej).


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: 22

Postautor: Tikos » ndz, 24-06-2018 18:02

  • 0
Faktycznie, przeoczyłem promocję na ST - już poprawiłem :oops:

Śmiem twierdzić, że wersja SE ma więcej ograniczeń w stosunku do wersji pełnej niż LT (np. ściany kurtynowe)

Możemy się długo tak przekomarzać nad wyższością jednego rozwiązania nad drugim, jednak wychodzi na to, że przy założeniu posiadania zawsze aktualnej wersji, LT na dzień dzisiejszy i tak wychodzi taniej... pomijając zalety i wady samej platformy.

Może jednak GS powinien coś z tym zrobić? :mrgreen:

Sytuacja się oczywiście zmienia, jeśli ktoś zakłada, że kupuje raz i nie zamierza "być na czasie", jednak musi wtedy wybecalować około 3x tyle za jednym zamachem.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: 22

Postautor: Rafał » ndz, 24-06-2018 18:24

  • 0


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: 22

Postautor: Tikos » ndz, 24-06-2018 18:32

  • 0
Co do pełnej wersji, to się zgodzę, ale komu do architektury by była potrzebna pełna wersja "R"?
No trzeba by jedynie dokupić coś do wizualizacji...

Akurat w moim wypadku zdecydowałem się na pełną wersję AC głównie ze względu na ściany kurtynowe i moduł renderujący.

Ps. Nie, nie zastanawiam się nad powrotem do A..desku (póki co ;) )

PoprzedniaNastępna

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Reputation System ©'