22

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 258
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: 22

Postautor: KRUChY » pn, 18-06-2018 08:44

  • 0
:)
i tradycji stało się zadość

Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 0

Re: 22

Postautor: lear » śr, 20-06-2018 09:10

  • 0
Rafał pisze:
blvarchi pisze:A może wie ktoś, czy Graphisoft nie planuje przywalić w przyszłości kupowania subskrybcji na określony czas licencji tak jak poczyniły to produkty z Autodesku?

To ma coś wspólnego z 22? Nie ma :-) Nie planuje. Mówi nawet że nigdy tego nie zrobi.

eee nie zrobi.
Już zrobił!
http://www.graphisoft.com/info/news/press_releases/archicad-subscription-available-us-canada.html
AC21 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS HighSierra.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: 22

Postautor: Koala » śr, 20-06-2018 10:00

  • 0
lear pisze:
Rafał pisze:
blvarchi pisze:A może wie ktoś, czy Graphisoft nie planuje przywalić w przyszłości kupowania subskrybcji na określony czas licencji tak jak poczyniły to produkty z Autodesku?

To ma coś wspólnego z 22? Nie ma :-) Nie planuje. Mówi nawet że nigdy tego nie zrobi.

eee nie zrobi.
Już zrobił!
http://www.graphisoft.com/info/news/press_releases/archicad-subscription-available-us-canada.html


To było od bardzo dawna - w PL też możesz wynająć licencję, ale możesz też nomalnie ją kupić....a u tej firmy co ma biurko w nazwie to już nie bardzo.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Częsty gość
Posty: 79
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 4

Re: 22

Postautor: nodeh » śr, 20-06-2018 14:14

  • 0
Czekałem na tradycyjne "nic nie ma w tej nowej wersji" :-)
Podtrzymam tradycję - kompletnie się z tym nie zgadzam :-)


W końcu są działania matematyczne i będzie się dało niektóre rzeczy bez excela zrobić.
Ciekawie też się zapowiadają profile z parametrami.

No i profile w przegrodach strukturalnych. Będą tam działać materiały budowlane? jak to będzie z modelem w interakcje wchodzić?


pozder

Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 0

Re: 22

Postautor: lear » śr, 20-06-2018 16:33

  • 0
Koala pisze:To było od bardzo dawna - w PL też możesz wynająć licencję, ale możesz też nomalnie ją kupić....a u tej firmy co ma biurko w nazwie to już nie bardzo.

Pozdr,
Koala


Kupić.. nie da się kupić. Niby kupisz, ale co roku płacisz za upgrade, w finale cena za program urasta do jakiegoś absurdu.
Subskrypcja jest najuczciwsza.
Tylko, oby nie było jak w desku, że tracisz program który kupiłeś i płacisz za wynajem jak każdy nowy użytkownik.
AC21 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS HighSierra.

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 22

Postautor: Tikos » czw, 21-06-2018 12:39

  • 0
Archiclub też jest swego rodzaju subskrypcją... upgrade'ów.
O tyle fajnie, że "nie musisz" jeśli nie chcesz być na czasie.
Choć spotkałem się już z sytuacją, że ktoś przeszedł na subskrypcję konkurencji, bo mu się bardziej opłacała niż zakup aktualizacji AC z kilku wersji wstecz.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: 22

Postautor: Koala » czw, 21-06-2018 17:18

  • 0
Tikos pisze:Archiclub też jest swego rodzaju subskrypcją... upgrade'ów.
O tyle fajnie, że "nie musisz" jeśli nie chcesz być na czasie.
Choć spotkałem się już z sytuacją, że ktoś przeszedł na subskrypcję konkurencji, bo mu się bardziej opłacała niż zakup aktualizacji AC z kilku wersji wstecz.


Musiał mieć inny powód (np generalny zmusił...bo..możecie sobie dopowiedzeić) ... zdaje mi się że ceny abonamentu AC "a'la biurko" są podobne jak nie lepsze ;P

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 22

Postautor: Tikos » pt, 22-06-2018 11:46

  • 0
Koala pisze:
Tikos pisze:Archiclub też jest swego rodzaju subskrypcją... upgrade'ów.
O tyle fajnie, że "nie musisz" jeśli nie chcesz być na czasie.
Choć spotkałem się już z sytuacją, że ktoś przeszedł na subskrypcję konkurencji, bo mu się bardziej opłacała niż zakup aktualizacji AC z kilku wersji wstecz.


Musiał mieć inny powód (np generalny zmusił...bo..możecie sobie dopowiedzeić) ... zdaje mi się że ceny abonamentu AC "a'la biurko" są podobne jak nie lepsze ;P

Pozdr,
Koala


Dopytałem, jeszcze nie przeszedł, jednak nikt go nie zmusza, finansowo mu to lepiej wychodzi.
Zastanawia się nad wersją LT z dodatkową "deską kreślarską"
Z tego co widzę, abonament jest faktycznie tańszy 2,7x od abonamentu AC, ale trudno to porównywać.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 22

Postautor: Rafał » pt, 22-06-2018 15:00

  • 0
Jak finansowo wychodzi lepiej to chyba, że ma inne ceny albo coś policzył trzymając kalkulator do góry nogami :-)
Licencja pełna to koszt około 2000 eur/rok a LT to ~2.5 pln/rok czyli w pierwszym przypadku już po drugim roku zaczynasz przepłacać a w drugim to po czwartym.
Jeżeli wiesz, że płacisz z góry za rok to nie zdziwi cię, że naprawdę już po roku zapłaciłeś prawie tyle co za licencję AC a w przypadku LT w trzecim :roll:

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 22

Postautor: Rafał » pt, 22-06-2018 15:01

  • 0
...a nie masz nic w garści (na kompie).

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 22

Postautor: Tikos » pt, 22-06-2018 16:54

  • 0
Zacytuję: "kompletnie się z tym nie zgadzam"...choć się pomyliłem, bo kwota była w jednym przypadku netto, w drugim brutto, zatem wychodzi różnica prawie 3,4x :shock:
Auto**D R***t LT Suite - 2 632,20 PLN netto / rok (łatwo wyszukać)
sam R***t LT - 2 140 PLN / rok
ARCHICAD 21 licencja czasowa na 12 miesięcy - 8 870 PLN netto / rok
ARCHICAD 21 indywid. stanowisko - 17 190 PLN netto + ArchiClub - 2 760 PLN netto / rok
ARCHICAD STAR(T) Edition 2018 - 8 270 PLN netto + Upgrade - 2 730 PLN netto / rok
(nie wiem, jak się ma Archiclub do wersji START)

Zatem zakładając, że zawsze ma się aktualną wersję i wystarczy komuś wersja LT konkurencji, to nigdy nie przepłaci, bo nawet Archiclub jest droższy :?

Szczerze mówiąc, aż sam się dziwię tym wyliczeniom i że ceny konkurencji tak spadły :shock: - nie sprawdzałem, od kiedy próbowali mnie zmusić do subskrypcji i stwierdziłem, że zmieniam platformę projektową.

Jeśli gdzieś popełniłem kardynalne błędy myślowe, to mnie wyprostujcie...

Ps. nie podawałem linków do cenników konkurencji (chyba tutaj nie wypada a nawet nie wolno ;) ), ale łatwo wyszukać w Google
Ostatnio zmieniony ndz, 24-06-2018 17:30 przez Tikos, łącznie zmieniany 1 raz
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 22

Postautor: Rafał » ndz, 24-06-2018 10:26

  • 0
Popełniasz :-). Ale dzięki za to podsumowanie - jestem przekonany, że tak właśnie przedstawiają to dilerzy A mimo, że już coraz mniej zarabiają na sprzedaży (bo czemu nie kupić przez internet). Każdy zresztą to podliczy to albo za pomocą kalkulatora albo obserwując stan swojego konta :-)

Założenia są ważne: LT jest odpowiednikiem SE i ta wersja kosztuje jednak 8260 netto, upgrady nie są obowiązkowe a wynajem LT płatny jest z góry i optymistycznie przyjmując, że użytkownicy SE upgradeują się co 3 wersje (nie robią tego).
Wynik: użytkownik LT dokładnie w trzecim roku zaczyna płacić więcej.
Kapitał: użytkownik SE posiada aplikację wartą 8270 PLN, użytkownik LT nie posiada niczego, nawet aplikacji która otworzy mu wykonane pliki (czyli musi płacić dalej).

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 22

Postautor: Tikos » ndz, 24-06-2018 18:02

  • 0
Faktycznie, przeoczyłem promocję na ST - już poprawiłem :oops:

Śmiem twierdzić, że wersja SE ma więcej ograniczeń w stosunku do wersji pełnej niż LT (np. ściany kurtynowe)

Możemy się długo tak przekomarzać nad wyższością jednego rozwiązania nad drugim, jednak wychodzi na to, że przy założeniu posiadania zawsze aktualnej wersji, LT na dzień dzisiejszy i tak wychodzi taniej... pomijając zalety i wady samej platformy.

Może jednak GS powinien coś z tym zrobić? :mrgreen:

Sytuacja się oczywiście zmienia, jeśli ktoś zakłada, że kupuje raz i nie zamierza "być na czasie", jednak musi wtedy wybecalować około 3x tyle za jednym zamachem.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 22

Postautor: Rafał » ndz, 24-06-2018 18:24

  • 0
Tikos pisze:Może jednak GS powinien coś z tym zrobić? :mrgreen:

Sytuacja się oczywiście zmienia, jeśli ktoś zakłada, że kupuje raz i nie zamierza "być na czasie", jednak musi wtedy wybecalować około 3x tyle za jednym zamachem.

Nie musi nic robić. Spośród kilku tysięcy działających u nas licencji SE żadna nie jest uaktualniana przez użytkownika co roku. Co więcej, co jakiś czas oferowane są upgrady w (bardzo) promocyjnych cenach.
Podobno rozmawiamy tylko o cenach (zawsze uważam takie podejście za błędne) więc nie mieszajmy do tego teraz porównywania funkcji.

Rozumiem, że zgadzamy się, że cen pełnych wersji programów nawet nie ma co porównywać skoro wynajem "R" kosztuje 10.507 PLN netto? :-)

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 22

Postautor: Tikos » ndz, 24-06-2018 18:32

  • 0
Co do pełnej wersji, to się zgodzę, ale komu do architektury by była potrzebna pełna wersja "R"?
No trzeba by jedynie dokupić coś do wizualizacji...

Akurat w moim wypadku zdecydowałem się na pełną wersję AC głównie ze względu na ściany kurtynowe i moduł renderujący.

Ps. Nie, nie zastanawiam się nad powrotem do A..desku (póki co ;) )
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

PoprzedniaNastępna

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'