22

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Częsty gość
Posty: 103
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 4

Re: 22

Postautor: Andrzej Korynek » pn, 13-08-2018 11:20

  • 0
Przy schodach coś dziwnego w przekroju.
Bez względu na ustawienie metody zaznaczania: fragment, cały, zależnie od kierunku - schody zawsze się zaznaczają.
To znaczy, mówiąc precyzyjnie jeżeli w oknie wyboru (bez względu na metodę) znajdzie się w całości jedna stopnica lub jedna podstopnica to schody są zaznaczone.
Czy tak ma być, a może tak zawsze było tylko tego nie zauważyłem?
Wyszło to właśnie przy wyżej rozpatrywanych etykietach, chciałem je usunąć i za każdym ich zaznaczeniem zaznaczały zaznaczały się też schody.

akor

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: 22

Postautor: Koala » wt, 14-08-2018 07:36

  • 0
Musi tak być bo schody są "jednym elementem" -czyli jak jakiś element schodów jest w zakresie wybranego obszaru to całe schody będą wybrane.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Częsty gość
Posty: 103
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 4

Re: 22

Postautor: Andrzej Korynek » wt, 14-08-2018 11:23

  • 0
Ok!
Dzięki za odpowiedź.

akor

Bardzo częsty gość
Posty: 221
Rejestracja: sob, 15-07-2006 22:54
Reputacja: 5

Re: 22

Postautor: Zarzeczny » wt, 14-08-2018 12:32

  • 0
Chciałem skorzystać z menedżera właściwości i stworzyć współczynnik powierzchni szklenia okien do strefy. Jest instrukcja. Tworzę nową właściwość jw. Po prawej stronie w rodzaju danych zaznaczam ilość; w definicji wartości wprowadzam powierzchnię okien, następnie operator dzielenia, zmierzoną powierzchnię netto. Po zaznaczeniu okien i stref naciskam na sprawdź. Otrzymuję, że nie można sprawdzić wyrażenia dla tego elementu. Uprzednio w powiązaniach klasy elementu zaznaczyłem - wszystkie. Co ja robię niewłaściwie?

Bardzo częsty gość
Posty: 221
Rejestracja: sob, 15-07-2006 22:54
Reputacja: 5

Re: 22

Postautor: Zarzeczny » pn, 20-08-2018 07:25

  • 0
Doszedłem co robiłem źle. Brałem powierzchnię z okien zamiast powierzchnię okien ze strefy. Natomiast męczę się jeszcze ze stolarka drzwiową w przypadku np. drzwi tarasowych oraz okien połaciowych. Jeżeli zrobię to jak w pomocy tj. suma okien i drzwi to wrzuca mi wszystkie drzwi również te wewnętrzne. Obecnie dodaję same okna natomiast przeszklone drzwi zewnętrzne oraz okna połaciowe dodaję ręcznie do powierzchni okien.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: 22

Postautor: Koala » pn, 20-08-2018 07:43

  • 0
Zarzeczny pisze:Doszedłem co robiłem źle. Brałem powierzchnię z okien zamiast powierzchnię okien ze strefy. Natomiast męczę się jeszcze ze stolarka drzwiową w przypadku np. drzwi tarasowych oraz okien połaciowych. Jeżeli zrobię to jak w pomocy tj. suma okien i drzwi to wrzuca mi wszystkie drzwi również te wewnętrzne. Obecnie dodaję same okna natomiast przeszklone drzwi zewnętrzne oraz okna połaciowe dodaję ręcznie do powierzchni okien.


Dodaj propertiesa: np: Drzwi przeszklone
potem włącz tylko takie do formuły (tfuuu...@#$%@ "wyrażenia" - ten na kogo to pomstowanie wie o co kaman albo profilektycznie nie zagląda tutaj - sorry za offtop)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 221
Rejestracja: sob, 15-07-2006 22:54
Reputacja: 5

Re: 22

Postautor: Zarzeczny » czw, 23-08-2018 14:57

  • 0
Niestety z tymi drzwiami poległem. Okazało się też, że np. po wstawieniu kolejnego okna nie następuje aktualizacja wyników. Najłatwiej to chyba robić półautomatycznie tj. ewentualną powierzchnię drzwi oraz okien połaciowych dopisywać ręcznie w zestawieniu interaktywnym. Dziękuję Koali za chęć pomocy.

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 22

Postautor: Tikos » czw, 23-08-2018 20:03

  • 0
Zarzeczny pisze:Niestety z tymi drzwiami poległem. Okazało się też, że np. po wstawieniu kolejnego okna nie następuje aktualizacja wyników. Najłatwiej to chyba robić półautomatycznie tj. ewentualną powierzchnię drzwi oraz okien połaciowych dopisywać ręcznie w zestawieniu interaktywnym. Dziękuję Koali za chęć pomocy.


Po wstawieniu kolejnego okna trzeba zaktualizować strefy, żeby działało.

BTW. Trochę to chyba za bardzo skomplikowali, np. żeby dopisać tekst przed wyrażeniem trzeba najpierw zrobić tą "właściwość" z konwersją na tekst, tak jakby się nie dało po prostu użyć funkcji z formułą :?
Ale może w AC 23 będzie lepiej. I tak fajnie, że w ogóle coś takiego dorzucili.

Ale mam pytanie, bo jakaś dziwna czcionka mi się łapie w edycji "wyrażeń".
Czy ktoś wie, gdzie to mogę zmienić, bo jest trochę wkurzające.
Załączniki
czcionka.jpg
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 0

Re: 22

Postautor: lear » pn, 27-08-2018 13:46

  • 0
No takiego ulepszenia w 22 się nie spodziewałem:)
Obrazek
AC21 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS HighSierra.

Poprzednia

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'