Charakterystyka energetyczna

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 25
Rejestracja: pt, 08-01-2016 21:56
Reputacja: 0

Charakterystyka energetyczna

Postautor: blvarchi » pn, 23-04-2018 11:55

  • 0
Witam, bawił się ktoś w EcoDesignera w Archicadzie? Umożliwia to sporządzenie charakterystyki energetycznej projektowanego obiektu z obliczeniem energi pierwotnej, która spełniałaby polskie wymagania w urzędach?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Charakterystyka energetyczna

Postautor: Koala » pn, 23-04-2018 17:42

  • 0
Algorytm jest inny, wynik podobny...
(Ja wolę ten "bioz+" zlecać....bo czas to "piniondz")

Pozdr,
Koala

Bywalec
Posty: 25
Rejestracja: pt, 08-01-2016 21:56
Reputacja: 0

Re: Charakterystyka energetyczna

Postautor: blvarchi » wt, 24-04-2018 10:26

  • 0
Podejście jak najbardziej dobre, czasami jednak mam nieco więcej czasu i jakoś tak sobie meandruje różnych rozwiązaniach, w jakimś projekcie domku na pewno dorzucę urzędniczkom ten wydruk z ecodesignera i zobaczę czy będą się zagłębiać, chociaż szkoda że nie ma tej tabelki co inne programy wyrzucają na koniec z porównaniem Ep z Ep max

Częsty gość
Posty: 90
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 4

Re: Charakterystyka energetyczna

Postautor: nodeh » wt, 24-04-2018 12:45

  • 0
Ja mam nieudane doświadczenia. Jak zrobię porządny model, z którego mam ładne rysunki, to nie da rady użyć go do obliczeń w ecodesignerze - zawsze jest gdzieś jakaś dziura i strefa nie widzi przegrody. Trzebaby robić osobny prosty model.
Pierwszy przykład z brzegu to okno dachowe. Robię dach jako 2 dachy - ocieplenie i pokrycie. Okno wstawiam w pokrycie. Strefa widzi dolną warstwę czyli ocieplenie, a okna w wyższej warstwie już nie widzi.

Bywalec
Posty: 25
Rejestracja: pt, 08-01-2016 21:56
Reputacja: 0

Re: Charakterystyka energetyczna

Postautor: blvarchi » śr, 25-04-2018 09:28

  • 0
A nie możesz zrobić dachu składającego się z warstw i wtedy okno połaciowe przetnie Ci wszystkie warstwy, ja mam problem z budynkiem referencyjnym ze skrótem *bas którego ARCHICAD chce dla porównania i skąd wziąć taki plik?

Częsty gość
Posty: 90
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 4

Re: Charakterystyka energetyczna

Postautor: nodeh » śr, 25-04-2018 18:02

  • 0
Dach robię w ten sposób, bo nie pod całą połacią jest docieplenie. Zresztą są już posty na ten temat i robię to chyba jak większość na tym forum.

U mnie o żaden bas nie prosił.

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'