ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: pt, 28-07-2017 20:53
Reputacja: 0

ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Sobiepanek » wt, 27-03-2018 10:23

  • 0
Witam. Może ktoś powie mi o co chodzi. Próba eksportu projektu do pliku 3ds kończy się komunikatem "Nie mogę zapisać pliku wyjściowego". Próbowałem zmienić ustawienia, przeszukałem internet (ustawiłem perspektywę, próbowałem różnych zmiennych przy zapisie)...niestety bez skutku. Nie mam pojęcia co jeszcze zrobić. Pozdrawiam Robert

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Rafał » wt, 27-03-2018 10:43

  • 0
A co widać w Menedżerze dodatków (menu Opcje) przy pozycji 3Dstudio in?

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: pt, 28-07-2017 20:53
Reputacja: 0

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Sobiepanek » wt, 27-03-2018 11:23

  • 0
W zainstalowanych dodatkach nie znalazłem "3Dstudio in", jest "fajka" przy "Zapisie do 3d Studio". Może nie tam szukam gdzie trzeba.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Rafał » wt, 27-03-2018 11:36

  • 0
Sprawdziłbym czy ARCHICAD jest aktualny. Zagapiłem się - ten 3DSIn służy do importu a nie zapisu, zapis jest wbudowany.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3787
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Koala » wt, 27-03-2018 12:00

  • 0
A jak duży jest model?
spróbuj z jakąś prościzną może na początek?

3ds to archaiczny format i ma ograniczenia.
BTW jedyna opcja która jako tako działa to "po materiałach" (te rzeczy z warstwami robią zerowe pliki)

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: pt, 28-07-2017 20:53
Reputacja: 0

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Sobiepanek » wt, 27-03-2018 12:59

  • 0
ARCHICAD jest aktualny, plik ma 40MB...usunąłem zbędne elementy - niestety nie pomogło :(

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Tikos » wt, 27-03-2018 13:10

  • 0
Ale pytanie, czy jakikolwiek inny model da się zapisać do 3DS?
Np. jedną ścianę na świeżym projekcie?
Bo nie wiadomo, czy eksport jest cały zwalony czy tylko ten model.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: pt, 28-07-2017 20:53
Reputacja: 0

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Sobiepanek » wt, 27-03-2018 13:27

  • 0
Wstawiłem parę elementów i eksport działa, ale z modelem budynku już sobie niestety nie radzi.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Rafał » wt, 27-03-2018 13:40

  • 0
Sobiepanek pisze:Wstawiłem parę elementów i eksport działa, ale z modelem budynku już sobie niestety nie radzi.

No to już jesteśmy bliżej rozwiązania. Proponuje sprawdzić, gdzie znajduje się punkt 0.0 projektu i ewentualnie zacząć sortować model,
może się szybko okazać, że za problem odpowiedzialny jest jeden element np obiekt.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: pt, 28-07-2017 20:53
Reputacja: 0

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Sobiepanek » wt, 27-03-2018 13:50

  • 0
... sortować ? mam dość rozbudowany model nie mam pojęcia jak wyłowić obiekt odpowiedzialny za błąd w zapisie do 3ds. To trochę jak szukanie igły w stogu siana :(

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Tikos » wt, 27-03-2018 15:04

  • 0
Trochę tak, ale możesz sortować po obiektach lub warstwach, będziesz bliżej.
Ja tak szukałem błędu przy zapisie do DWG i się udało znaleźć ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Debiutant
Posty: 10
Rejestracja: pt, 28-07-2017 20:53
Reputacja: 0

Re: ARCHICAD 20 eksport do pliku 3ds

Postautor: Sobiepanek » wt, 27-03-2018 15:26

  • 0
Dziękuję wszystkim za wsparcie. Błąd powodował któryś obiektów wyposażenia. (nie sprawdzałem już który). Po schowaniu warstwy - z eksportem nie było już problemu.
Pozdrawiam Robert.

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'