ARCHICAD do biura projektowego ? pomoc w wyborze

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 4
Rejestracja: czw, 18-01-2018 15:06
Reputacja: 0

ARCHICAD do biura projektowego ? pomoc w wyborze

Postautor: michuoz » czw, 18-01-2018 16:32

  • 0
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum ponieważ stanąłem przed ciężkim wyborem kupna programu, dlatego zakładam posta abyście mi doradzili. Pracuje w biurze projektowym , który pracuje w program AutoCAD- architektura i konstrukcja, oblieczenia w RM-win. Ostatnio kolega z znajomego biura przyszedł z swoim laptopem i przy okazji pokazał jak pracuje mu się w środowisku BIM (on miał akurat Revita)- łatwość przekroju , zestawienie stolarki , więźby itd. ogólnie plusy. Mamy XXI wiek a praca w cadzie jest uciążliwa i czas by zmienić pracę na BIM.

Ale mam właśnie kilka pytań , ponieważ pracowałem w archicadzie 4 lata temu i tylko do wizualizacji , więc do końca wszystkiego nie wiem a potrzebny jest mi pogram do wykonania projekty budowlanego, a więc :
Czy ARCHICAD :
-wykona zestawienie stolarki , materiałów budowlanych i przede wszystkim zestawienie więźby dachowej ?
-czy export z ARCHICAD do dwg jest przyjazny, czy odczyta poszczegolne warstwy w CADzie ( projekt bedzie wysylany do instalatorów)
-czy można wykonać projekt zagospodarowania działki ?

No i pytanie dlaczego ARCHICAD a nie Revit ? tak, wiem że to forum archicada, ale co sprawiło że jednak upodobaliście sobie pracę w tym programie ? może macie swoje doświadczenia z tych dwóch programów ? chciałbym znać waszą "obiektywną" (na ile to możliwe) ocenę dotyczącą tych dwóch programów.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: ARCHICAD do biura projektowego ? pomoc w wyborze

Postautor: Rafał » czw, 18-01-2018 17:14

  • 0


:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: ARCHICAD do biura projektowego ? pomoc w wyborze

Postautor: Rafał » czw, 18-01-2018 21:31

  • 0
...tak swoją drogą dla mnie wybór programu nigdy nie był ciężki a w czasach, kiedy wybierałem to było kilka mocnych alternatyw. Dlaczego nie zainstalować wersji edu i nie pobawić się jedynymi dwoma programami nad, którymi warto się zastanawiać? Umówiłbym się też z jakimiś użytkownikami na Twoim miejscu. Do WSC zapraszam nieustająco...


Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 293
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: ARCHICAD do biura projektowego ? pomoc w wyborze

Postautor: KRUChY » sob, 20-01-2018 00:26

  • 0
A ja poproszę o sprecyzowanie, na jakie stanowiska miałby ARCHICAD zostać zakupiony? Bo co to znaczy zakup programu dla biura, gdzie pracuje się na Acadzie a oblicza w RM-win? Jesteście biurem architektonicznym czy konstrukcyjnym? A może mieszanym?

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości

Reputation System ©'