macOS kropka/przecinek

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 1

macOS kropka/przecinek

Postautor: lear » pt, 05-01-2018 15:29

  • 0
Postanowiłem się tu wkleić z problemem.
Mianowicie korzystając z klawiatury Apple z polem numerycznym, oczywiście w systemie MacOS napotykam na problem we wpisywaniu danych liczbowych.
W polu numerycznym jest kropka, której z jakieś powodu nie widzi ARCHICAD, (21) i po wpisaniu danych ignoruje kropkę, zamiast jak np Excel zamienić ją na przecinek.

Czy ktoś wie, jak rozwiązać ten problem ?
AC22 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS Mojave

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: macOS kropka/przecinek

Postautor: solenzara » ndz, 07-01-2018 02:59

  • 0
U mnie kropka z części numerycznej działa AC 21 jako kropka, tak samo w numbers kropka działa jak kropka. Wszędzie działa jak kropka. Czasem wolałabym, aby była przecinkiem (chyba w windowsie tak jest, że jest przecinkiem..?)

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: macOS kropka/przecinek

Postautor: Tikos » ndz, 07-01-2018 11:57

  • 0
Tak, w Win kropka na numerycznej domyślnie jest przecinkiem, ale z tego co pamiętam gdzieś dało się to zmienić.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 157
Rejestracja: wt, 16-09-2008 16:19
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 7

Re: macOS kropka/przecinek

Postautor: ADM » ndz, 07-01-2018 14:29

  • 0
zainstaluj układ klawiatury Polski PYM ze strony http://pym.uce.pl/downloads/przecinek/
i ustaw go jako domyślny w Preferencje systemowe - klawiatura - źródła wprowadzania
 MacBook Pro (Retina, 15-calowy, połowa 2015 r.) + Dell U2713HM
 OS X El Capitan 10.11.6
ARCHICAD SE

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 1

Re: macOS kropka/przecinek

Postautor: lear » pn, 08-01-2018 21:42

  • 0
ADM pisze:zainstaluj układ klawiatury Polski PYM ze strony http://pym.uce.pl/downloads/przecinek/
i ustaw go jako domyślny w Preferencje systemowe - klawiatura - źródła wprowadzania


Dzieki ! Zmieniłeś moje życie tym postem ;)
AC22 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS Mojave

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 1

Re: macOS kropka/przecinek

Postautor: lear » wt, 09-01-2018 15:58

  • 0
Się pochwaliłem, przecinek zatrzymał się w rozwoju na wersji Lion ;/
AC22 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS Mojave

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 157
Rejestracja: wt, 16-09-2008 16:19
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 7

Re: macOS kropka/przecinek

Postautor: ADM » wt, 09-01-2018 18:20

  • 1
lear pisze:Się pochwaliłem, przecinek zatrzymał się w rozwoju na wersji Lion ;/


pobierz nie program przecinek a układ klawiatury (pierwszy link od góry) - u mnie działa bezproblemowo
Jeśli wolisz inne rozwiązanie to zainstaluj program Karabiner Elements https://pqrs.org/osx/karabiner/
Masz w nim o wiele bogatsze możliwości mapowania klawiszy
 MacBook Pro (Retina, 15-calowy, połowa 2015 r.) + Dell U2713HM
 OS X El Capitan 10.11.6
ARCHICAD SE

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 1

Re: macOS kropka/przecinek

Postautor: lear » śr, 10-01-2018 09:32

  • 0
ADM pisze:
lear pisze:Się pochwaliłem, przecinek zatrzymał się w rozwoju na wersji Lion ;/


pobierz nie program przecinek a układ klawiatury (pierwszy link od góry) - u mnie działa bezproblemowo
Jeśli wolisz inne rozwiązanie to zainstaluj program Karabiner Elements https://pqrs.org/osx/karabiner/
Masz w nim o wiele bogatsze możliwości mapowania klawiszy


Działa, bardzo Ci dziękuje za pomoc.
AC22 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS Mojave

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'