Etykieta wymiarowania 21

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Weteran forum
Posty: 577
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 1

Etykieta wymiarowania 21

Postautor: dziki » czw, 23-11-2017 16:14

  • 0
Rozgryzam nowe etykiety (w porównaniu z 18, z której przeskoczyłem).
1. Czy jest gdzieś możliwość ustawienia automatycznego dodawania etykiety do tworzonego elementu ?- w 18 był taki box pod ID elementu, bardzo przydatny dla mnie.
2. Nie potrafię zrozumieć działania etykiety z tytułu posta - niby ma bardzo fajne funkcje, ale:
- dla wypełnienia etykieta wyświetla jedynie powierzchnię - pomija wymiary liniowe
- dla stropu etykieta wyświetla tylko grubość (bez wymiarów x,y), a powierzchnię - tylko całkowitą sumę powierzchni 6 boków. Nie da się wylistować powierzchni rzutu mimo zaznaczonej opcji. Objętość elementu liczy prawidłowo.

czy to jakiś bug czy ja nieświadom czegoś?

pozdrawiam
Załączniki
eytkiety_21 PL.png
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Etykieta wymiarowania 21

Postautor: Tikos » czw, 23-11-2017 17:34

  • 0
Chyba masz rację, ewidentne braki w etykiecie, nie czyta w ogóle wymiarów poziomych ze stropu, dla ścian działa jak należy.

Co do powierzchni stropu da się to ustawić: zmień "Całkowite pole powierzchni" na "Suma zaznaczonych powierzchni" i wtedy możesz ustawić to, co ma zliczać.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Weteran forum
Posty: 577
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 1

Re: Etykieta wymiarowania 21

Postautor: dziki » czw, 23-11-2017 17:52

  • 0
Co do powierzchni stropu da się to ustawić: zmień "Całkowite pole powierzchni" na "Suma zaznaczonych powierzchni" i wtedy możesz ustawić to, co ma zliczać.

a, to już coś, dzięki za podpowiedź, działa jak należy

pozdrawiam
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3787
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Etykieta wymiarowania 21

Postautor: Koala » czw, 23-11-2017 18:23

  • 0
dziki pisze:Rozgryzam nowe etykiety (w porównaniu z 18, z której przeskoczyłem).
1. Czy jest gdzieś możliwość ustawienia automatycznego dodawania etykiety do tworzonego elementu ?- w 18 był taki box pod ID elementu, bardzo przydatny dla mnie.
pozdrawiam

Od 19 mozna dodać więcej niż jedną etykietę więc to pole nie za bardzo przystaje...
zrób sobie skrót do Dokument\Adnotacja\Nadaj etykiety zaznaczonym elementom - zadziała prawie tak jak dawniej...z tym że etykietę trzeba najpierw(lub później) na taką jak potrzeba ustawić

dziki pisze:2. Nie potrafię zrozumieć działania etykiety z tytułu posta - niby ma bardzo fajne funkcje, ale:
- dla wypełnienia etykieta wyświetla jedynie powierzchnię - pomija wymiary liniowe
pozdrawiam


Nie a bardzo wyobrażam sobie jakby to mogło działać...z tymi wymiarami - wylosuje wymiary "bounding boxa"? (a co jak obrócimy układ...albo obrócimy element?)
Grzebałem ostatnio w kodzie etykiet - one wyczuwają kontekst i w zależności od elementu proponują wyświetlanie odpowiedniej zawartości - wymiarów X.Y że tak powiem "niedasię" z poziomu GDLa tal "o" wyciągnąć z wypełnienia/stropu i innych wielokątów - da się obwód i ilość krawędzi..ale średnio to przydatne.

dziki pisze:- dla stropu etykieta wyświetla tylko grubość (bez wymiarów x,y), a powierzchnię - tylko całkowitą sumę powierzchni 6 boków. Nie da się wylistować powierzchni rzutu mimo zaznaczonej opcji. Objętość elementu liczy prawidłowo.

czy to jakiś bug czy ja nieświadom czegoś?

pozdrawiam


Mam nadzieję że wyjaśniłem wyżej.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Etykieta wymiarowania 21

Postautor: Tikos » czw, 23-11-2017 20:05

  • 0
@Koala: jak się chwilę nad tym zastanowić, to w sumie masz rację co do wymiarów...
W zestawieniach też "niedasię" ;)

Choć mogłoby dać się np. x / y lub maksymalne, choć to też średnio by było przydatne (tylko prostych figurach geometrycznych)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Weteran forum
Posty: 577
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 1

Re: Etykieta wymiarowania 21

Postautor: dziki » czw, 23-11-2017 23:54

  • 0
Koala, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Nie sposób się z nimi nie zgodzić. I dzięki za tipa odnośnie automatycznych etykiet.

pozdrawiam
AC 23 PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3787
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Etykieta wymiarowania 21

Postautor: Koala » pt, 24-11-2017 14:19

  • 0
Tikos pisze:@Koala: jak się chwilę nad tym zastanowić, to w sumie masz rację co do wymiarów...
W zestawieniach też "niedasię" ;)

Choć mogłoby dać się np. x / y lub maksymalne, choć to też średnio by było przydatne (tylko prostych figurach geometrycznych)


Nie mogłoby bo nie ma takiego parametru :P

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'