powierzchnia kształtu

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 268
Rejestracja: pn, 17-07-2006 23:16
Lokalizacja: Kielce
Reputacja: 0

powierzchnia kształtu

Postautor: Bartek » czw, 23-11-2017 00:09

  • 0
Mam pytanie dotyczące kształtów ale pewnie i kilku innych narzędzi może się tyczyć.

Otóż czy w Archicadzie 19 lub 20 jest możliwość odczytania lub wyrzucenia do zestawienia powierzchni rozwinięcia kształtu?
Mam zamodelowaną dość skomplikowaną belkę/słup łukową o zmiennym przekroju w rzucie i (sic!) przekroju, dodatkowo są jeszcze jakieś poprzeczne elementy usztywniające. I tak sobie pomyślałem - mam model to może coś potrafi obliczyć to z automatu. Sprawa jest trywialna być może, bo zapewne gdybym poświęcił ok godziny i to bym sobie wszystko obliczył na piechotę robiąc kolejne przekroje ale jeśli istnieje prostszy sposób to może się przydać. A chodzi po prostu o powierzchnię do malowania...

Będę wdzięczny za sugestie, podpowiedzi, linki (jeśli coś przeoczyłem na forum), itp.

Pozdro,
Bartek

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: Koala » czw, 23-11-2017 10:52

  • 0
Może poprzez zestawienia wykończeń?

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: Pietruh » czw, 23-11-2017 11:33

  • 0
To ja dopowiem że na szybko paleta informacje o elemencie powinna dać radę

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: Koala » czw, 23-11-2017 18:27

  • 0
Dla podpowiedzi:
W standardowym templejcie 21 zestawienie "ZW4 Wszystkie" do podglądnięcia ustawień.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 268
Rejestracja: pn, 17-07-2006 23:16
Lokalizacja: Kielce
Reputacja: 0

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: Bartek » czw, 23-11-2017 20:28

  • 0
Koala pisze:W standardowym templejcie 21 (...)


No właśnie... a w 19, 20 też?
Info o elemencie raczej nie daje takich informacji. Jutro spróbuję z zestawieniami. Dzięki

Pozdro,
Bartek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: Pietruh » pt, 24-11-2017 10:18

  • 0
ej no ....
Przechwytywanie.JPG

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 268
Rejestracja: pn, 17-07-2006 23:16
Lokalizacja: Kielce
Reputacja: 0

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: Bartek » pt, 24-11-2017 12:34

  • 0
Pietruh pisze:ej no ....

... no ej... masz chyba rację! :)
Patrzyłem i nie widziałem :oops: a korzystam nagminnie...
To będzie chyba najprostsze - dzięki za obrazową wskazówkę!

Pozdro,
Bartek

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: Koala » pt, 24-11-2017 14:18

  • 0
Na sprawdzenie tak, ale na wylistowanie to chyba lepiej z zestawień.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: bartekzachar » śr, 29-11-2017 09:54

  • 0
A ja się dołączę z pytaniem pokrewnym - czy w ArchiCadzie da się narysować w 2D siatkę kształtu 3D (np. takiego jak narysowany wyżej) z automatu?
Pozdrawiam

BAZA

Gość
Posty: 3
Rejestracja: śr, 27-09-2017 15:01
Reputacja: 0

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: fasterWA » pn, 09-07-2018 15:07

  • 0
Pietruh pisze:ej no ....
Przechwytywanie.JPG


przepraszam za moją głupotę, ale w jaki sposób wyświetla się tą informację o elemencie? :oops: z góry dzięki

Częsty gość
Posty: 103
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 4

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: Andrzej Korynek » pn, 09-07-2018 20:28

  • 0
W taki:
1.jpg

akor

Gość
Posty: 3
Rejestracja: śr, 27-09-2017 15:01
Reputacja: 0

Re: powierzchnia kształtu

Postautor: fasterWA » wt, 10-07-2018 17:54

  • 0
dzieki wielkie, milion razy tam patrzyłem przecież :shock: nie wiem chyba już ślepy jestem :oops:

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'